Πηγαίνοντας πίσω στην αυγή του πολιτισμού, οι ιστορίες ήταν τραγούδια: τα περίφημα έπη του Ομήρου, η Ιλιάδα και η Οδύσσεια, παίζονταν αρχικά στο λαούτο και χρησίμευαν ως το θεμέλιο της προφορικής παράδοσης. Μόνο αργότερα γράφτηκαν και τυπώθηκαν σε μερικά από τα πρώτα βιβλία του κόσμου. Στη σύγχρονη εποχή, οι φιλοδοξίες του rock τροφοδοτούνται συχνά και με επιδεξιότητα από τα υψηλά ιδανικά της λογοτεχνίας. Καθώς η ροκ μουσική ενηλικιώθηκε, τόσο μεγάλωναν οι φιλοδοξίες της, με τις μεγάλες ιδέες της λογοτεχνία να επηρεάζουν πολλούς από τους δημιουργούς.
John Lennon
Όταν οι Beatles ηχογράφησαν το “Tomorrow Never Knows”, το τελευταίο κομμάτι του άλμπουμ τους “Revolver”, ο John Lennon είχε στο μυαλό του το βιβλίο “The Psychedelic Experience: A Manual Based On The Tibetan Book Of The Dead”, το οποίο συμβούλευε τους αναγνώστες να «σβήσουν το μυαλό τους, να χαλαρώσουν και να επιπλεύσουν στο ρεύμα». Επτά χρόνια αργότερα, στο τέταρτο στούντιο άλμπουμ του, ο Lennon εμπνεύστηκε από ένα βιβλίο για την αυτογνωσία το “Mind Games: The Guide To Inner Space” των Robert Masters και Jean Houston, το οποίο θα γινόταν το ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ του.
David Bowie
Την ίδια χρονιά, ο David Bowie είχε τα δικά του φιλόδοξα σχέδια, ελπίζοντας να μετατρέψει το “1984” του Τζορτζ Όργουελ σε μιούζικαλ. Αν και του αρνήθηκαν τα δικαιώματα για την ιστορία, κομμάτια της βασικής ιδέας του βιβλίου, βρήκαν τον δρόμο τους στο άλμπουμ του Bowie “Diamond Dogs”, κυρίως στα “We Are The Dead”, “1984” και “Big Brother”.
R.E.M. και Pink Floyd
Το “Animal Farm” του George Orwell έχει εμπνεύσει άμεσα πολλά τραγούδια, όπως το “Disturbance At The Heron House” των R.E.M., το “Animal Farm” της Hazel O’Connor και το άλμπουμ των Pink Floyd “Animals”, μεταξύ αυτών.
Iron Maiden
Τα μεγαθήρια του Heavy Metal, οι Iron Maiden αναδιατύπωσαν το “Brave New World” του Aldous Huxley ως έπος έξι λεπτών στο ομώνυμο άλμπουμ τους του 2000.
Camel και Led Zeppelin
Οι Camel στο άλμπουμ τους, Mirage, είχαν ηχογραφήσει τη σουίτα, “Nimrodel/The Procession/The White Rider”, βασισμένη στο “The Lord Of The Rings” του JRR Tolkien. Δεν ήταν ωστόσο η πρώτη μπάντα που βρήκε έμπνευση στην τριλογία φαντασίας του Tolkein: οι Led Zeppelin είχαν βασίσει το “Ramble On”, από το δεύτερο άλμπουμ τους του 1969, στις περιπλανήσεις του Frodo, πριν επιστρέψουν στην τριλογία των Rings για το “The Battle Of Evermore”.
Genesis και U2
Το ομώνυμο κομμάτι του άλμπουμ των Genesis “A Trick Of The Tail” γράφτηκε από τον Tony Banks και βασίστηκε στο μυθιστόρημα του 1955 του William Golding The Inheritors – όχι το μόνο τραγούδι που εμπνεύστηκε από ένα μυθιστόρημα του Golding. Πράγματι, και οι U2 έχουν εμπνευστει από το έργο του τουλάχιστον δύο φορές: το “White As Snow”, από το No Line On The Horizon του 2009, έλαβε ως έμπνευση τον “Pincher Martin” του Golding και το “Shadows And Tall Trees”, από το ντεμπούτο τους το 1980, Boy, ονομάστηκε από ένα κεφάλαιο στο “Lord Of The Flies”.
David Bowie
Το A Clockwork Orange είναι μια δυστοπική εγκληματική ταινία του 1971 σε σκηνοθεσία του Stanley Kubrick, βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Anthony Burgess. Έχει επηρεάσει τους πάντες, από τον Bowie μέχρι τον Rob Zombie. Και οι δύο βασίστηκαν στην ευφάνταστη εφηβική αργκό του Nadsat, για το “Suffragette City” και το “Never Gonna Stop (The Red Krovvy),” αντίστοιχα.
The Cure
Οι Cure αξιοποίησαν την υπαρξιστική αγωνία του “L’Etranger” του Albert Camus για το αμφιλεγόμενο ντεμπούτο σινγκλ τους, “Killing An Arab”. Για πολλούς τραγουδοποιούς, τα διηγήματα είναι η τέλεια τροφή για ένα τραγούδι διάρκειας τριών έως τεσσάρων λεπτών – ιδιαίτερα στο είδος του θρίλερ ή της επιστημονικής φαντασίας.
Alan Parsons Project και Lou Reed
Το έργο ενός άλλου πρώιμου πρωτοπόρου τόσο του τρόμου όσο και της συγγραφής διηγημάτων, του Edgar Allan Poe , έχει επίσης αποτελέσει αντικείμενο πολλών μουσικών επανασχεδιασμών, όπως το ντεμπούτο του Alan Parsons Project το 1976, “Tales Of Mystery And Imagination”, που μελοποίησε τις ιστορίες και την ποίησή του Poe, αλλά και το διπλό άλμπουμ του Lou Reed, “The Raven” το 2002. Πάντα έλκόμενος από τη σκοτεινή πλευρά της ζωής, ο Reed είχε προηγουμένως φέρει τον σαδομαζοχισμό στον κόσμο της ροκ, όταν το “Venus In Furs” εμφανίστηκε στο ντεμπούτο των The Velvet Underground το 1967, βασιζόμενο στο ομώνυμο βιβλίο του Αυστριακού συγγραφέα Leopold van Sacher-Masoch.
Metallica
Οι Metallica, στράφηκαν στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στο μυθιστόρημα, “Johnny Got His Gun” του Dalton Trumbo για έμπνευση στους στίχους του “One”, και στο κλασικό βιβλίο για τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, “For Whom The Bell Tolls”, του Hemingway για το ομώνυμο τραγούδι τους. Από τα στοιχεία προκύπτει, ότι οι Metallica μπορούν δικαιολογημένα να ισχυριστούν, ότι έχουν αντλήσει την περισσότερη έμπνευση από μυθιστορήματα, όπως π.χ με το το ομώνυμο κομμάτι του “Ride The Lightning” να αναφέρεται σε έναν θανατοποινίτη απο το κλασικό “The Stand” του Stephen King.
Mick Jagger
Στο μυθιστόρημα του “The Master And Margarita”, ο Mikhail Bulgakov φανταζόταν τι θα συνέβαινε όταν ο Διάβολος επισκεπτόταν τη Σοβιετική Ένωση… Τουλάχιστον ένα αποτέλεσμα ήταν το «Sympathy For The Devil» των Rolling Stones», του οποίου τους στίχους έγραψε ο Mick Jagger αφού η Marianne Faithfull του έδωσε να διαβάσει ένα αντίγραφο του βιβλίου.
Cream
Ένα βρετανικό ροκ συγκρότημα επηρεασμένο από τα μπλουζ, οι Cream, ηχογραφώντας το “Tales Of Brave Ulysses” εμπνεύστηκαν από την Οδύσσεια του Ομήρου. Στην πραγματικότητα, τα έργα του Ομήρου έχουν επηρεάσει μια πληθώρα καλλιτεχνών, ανάμεσά τους και τον Steely Dan, του οποίου το «Home At Last» επέλεξε το ομηρικό έπος για το θέμα του.
Kate Bush
Πιο έμμεσα, η Οδύσσεια ήταν επίσης μια επιρροή στο σινγκλ της Kate Bush “The Sensual World”. Φυσικά, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Kate Bush έλκονταν από μια ηρωίδα σε ένα κλασικό μυθιστόρημα. Το πρώτο της σινγκλ, το “Wuthering Heights” του 1978, κυκλοφόρησε όταν η Bush ήταν μόλις 19 ετών και απέδωσε την ιστορία της Έμιλυ Μπροντέ σε μόλις τεσσεράμισι λεπτά. Με το αξέχαστο βίντεο του, το σινγκλ ανέβηκε αβίαστα στην κορυφή των βρετανικών charts.
Παρουσιάζοντας την Bush ως ένα ιδιότυπο ταλέντο με μοναδική κοσμοθεωρία, το “Wuthering Heights” παραμένει επίσης αναμφισβήτητα το πιο διάσημο τραγούδι-ορόσημο, που βασίζεται στη λογοτεχνία.
Πηγές: youtu.be, www.udiscovermusic.com