Κι όμως ζουν ανάμεσα μας! Έχετε μήπως ανάμεσα στους γνωστούς σας κάποιον, που απλά δεν του αρέσει η μουσική; Μη σας παραξενεύει η ερώτηση.
Έρευνες έχουν δείξει, ότι ένα ποσοστό ανθρώπων, που κυμαίνεται μεταξύ 3-5% του πληθυσμού, δεν αντλεί καμία ευχαρίστηση από το να ακούει μουσική. Ορισμένοι άνθρωποι μάλιστα τη βρίσκουν και ιδιαίτερα ενοχλητική.
Η διαταραχή αυτή ονομάζεται Μουσική Ανηδονία.
Ανηδονία σημαίνει «χωρίς ευχαρίστηση» και προέρχεται από τα ελληνικά an-, «χωρίς» και hēdonē, «ευχαρίστηση». Ο όρος επινοήθηκε για να περιγράψει την αδυναμία ή την απώλεια της ικανότητας να βιώνεις ευχαρίστηση.
Οι επιστήμονες μέχρι τώρα γνώριζαν, ότι ορισμένοι άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια διαταραχή γενικευμένης ανηδονίας. Δεν τους συγκινεί τίποτε. Νιώθουν ένα είδος συναισθηματικού κενού και ανικανότητα να αντλήσουν ευχαρίστηση από σχεδόν οτιδήποτε.
Μία νέα επιστημονική έρευνα όμως, για πρώτη φορά εντόπισε μια εξειδικευμένη μορφή Ανηδονίας απέναντι στη μουσική. Αν και η έρευνα δείχνει ότι ο εγκέφαλος αυτών των ανθρώπων είναι υγιής, αυτός δεν αντιδρά στα μουσικά ερεθίσματα όπως όλοι μας. Δεν νιώθουν κανένα συναίσθημα και δεν τους προκαλεί καμία ευχαρίστηση.
Για να καταλάβουμε τη Μουσική Ανηδονία, ας δούμε, τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των μουσικόφιλων, όταν ακούνε την αγαπημένη τους μουσική.
Η Sophie Scott νευρολόγος στο πανεπιστήμιο UCL, αναφέρει: «όταν ακούμε μουσική, ακούμε ένα πολύπλοκο ακουστικό ερέθισμα, το οποίο προκαλεί μεγάλη εγκεφαλική διέγερση.
Όταν ακούμε ένα τραγούδι και μας προκαλεί ευχάριστα συναισθήματα, ενεργοποιείται το «σύστημα ανταμοιβής» του εγκεφάλου. Απελευθερώνονται δηλαδή ουσίες, που επιτρέπουν τη μεταβίβαση μηνυμάτων που συνδέονται με κάποια ανταμοιβή.
Ο εγκέφαλος μας το αντιλαμβάνεται σα να κερδίζουμε ένα έπαθλο».
Στα άτομα με Μουσική Ανηδονία παρατηρήθηκε μειωμένη σύνδεση μεταξύ περιοχών του φλοιού του εγκεφάλου, που συνδέονται με την επεξεργασία ηχητικών ερεθισμάτων και με τα κέντρα ανταμοιβής του εγκεφάλου. Αντίθετα, όσοι αγαπούσαν τη μουσική, παρουσίασαν μεγαλύτερη λειτουργική συνεκτικότητα μεταξύ των δύο αυτών περιοχών.
Έτσι, ενώ υπάρχουν άνθρωποι, που δεν μπορούν να ζήσουν χωρίς μουσική, υπάρχουν και οι αυτοί, που «δεν λαμβάνουν κάποιο είδος ανταμοιβής» και η μουσική είναι γι’ αυτούς από αδιάφορη ως και ενοχλητικός θόρυβος.
Περαιτέρω έρευνες αυτής της διαταραχής, πιθανόν να οδηγούσαν σε μεγαλύτερη κατανόηση του πολύπλοκου μουσικού φαινομένου και του τρόπου με τον οποίο η μουσική είναι τελικά συναίσθημα.
Πηγές: mappingignorance.org, nyaspubs.onlinelibrary.wiley.com