Μία γρήγορη αναζήτηση στο Amazon εμφανίζει δεκάδες μουσικές επιλογές για κατοικίδια. Το Spotify έχει ακόμη και το δικό του κανάλι μουσικής για σκύλους. Αλλά ένας σκύλος ενδιαφέρεται πραγματικά για τη μουσική ή αυτό το προϊόν είναι απλώς έξυπνο μάρκετινγκ, που στοχεύει σε ιδιοκτήτες, που αισθάνονται ένοχοι που αφήνουν τα κατοικίδιά τους μόνα στο σπίτι;
Οι σκύλοι έχουν μουσικές προτιμήσεις
Η μελέτη της ψυχολόγου Deborah Wells, επιβεβαιώνει, ότι οι σκύλοι έχουν μουσικές προτιμήσεις και ότι διαφορετικά είδη μουσικής τους προκαλούν διαφορετικές αντιδράσεις. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, τα σκυλιά εκτέθηκαν σε διαφορετικά είδη μουσικής. Άκουσαν από Britney Spears, Bob Marley, Robbie Williams και Metallica, μερικά κλασικά έργα, όπως την “Ode to Joy” του Beethoven, για να αναφέρουμε μόνο μερικά από τα τραγούδια. Καθώς έπαιζε κάθε τραγούδι, παρατηρούσαν τις αντιδράσεις των συμμετεχόντων στη μελέτη σκύλων. Χρησιμοποίησαν επίσης και μερικές ηχογραφήσεις ανθρώπινης συνομιλίας, για να βεβαιωθούν, ότι τα σκυλιά ανταποκρίνονταν πραγματικά διαφορετικά στις μουσικές πτυχές των ήχων.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα;
Τα σκυλιά και ανταποκρίνονται στη μουσική και έχουν ένα συγκεκριμένα γούστα. Για παράδειγμα, αποδεικνύεται ότι οι σκύλοι δεν είναι μεγάλοι οπαδοί του heavy metal. Όταν έπαιζαν heavy metal τραγούδια, τα σκυλιά ήταν ανήσυχα και άρχισαν να γαβγίζουν έντονα. Η ποπ μουσική και η ανθρώπινη συνομιλία δεν φάνηκε να έχει αξιοσημείωτη επίδραση στα σκυλιά. Η κλασική μουσική, ωστόσο, φαινόταν να έχει μια κατευναστική επίδραση – γάβγιζαν λιγότερο και περνούσαν περισσότερο χρόνο ξαπλωμένα και ήρεμα. Το μόνο πρόβλημα με αυτή την επίδραση ήταν, ότι φαινόταν να είναι μάλλον βραχύβια. Μετά από λίγες μέρες, φάνηκε, ότι ακόμη και η κλασική μουσική είχε ελάχιστη έως καθόλου επίδραση στα σκυλιά.
Η reggae και το soft rock στην κορυφή των προτιμήσεων!
Μία ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο της Γλασκόβης παρενέβη, για να προχωρήσει τη σχετική έρευνα λίγο πιο μακριά. Μελέτησαν σκύλους σε ένα καταφύγιο ζώων μετρώντας τη συμπεριφορά, τους καρδιακούς παλμούς και τα επίπεδα της ορμόνης του στρες ενώ έπαιζαν διαφορετικά είδη μουσικής (εκτός από το heavy metal). Για έξι ώρες την ημέρα, η ομάδα έπαιζε κλασική μουσική, soft rock, pop, reggae ή Motown. Τα αποτελέσματα ήταν συναρπαστικά:
- Όλα τα είδος μουσικής είχαν χαλαρωτική επίδραση στα σκυλιά.
- Τα σκυλιά περνούσαν περισσότερο χρόνο ξαπλωμένα όταν ακουγόταν μουσική.
- Δεν υπήρξε αλλαγή στον ρυθμό γαυγίσματος κατά τη διάρκεια της μουσικής, αλλά τα σκυλιά γάβγιζαν περισσότερο αμέσως μετά το σταμάτημα της μουσικής – οπότε ίσως ήθελαν περισσότερη.
- Επιπλέον, οι καρδιακοί παλμοί των σκύλων έδειξαν, ότι το soft rock και η reggae ήταν τα πιο αποτελεσματικά είδη μουσικής όσον αφορά στη μείωση του στρες.
Αυτές οι μελέτες ήταν τόσο ελπιδοφόρες, που πολλά καταφύγια εγκαθιστούν πλέον μουσικά συστήματα με την ιδέα, ότι η μουσική θα έχει ηρεμιστικά αποτελέσματα.
Ο καθηγητής Neil Evans παρατήρησε, ότι κάθε σκύλος ανταποκρινόταν λίγο διαφορετικά στα διαφορετικά είδη μουσικής, γεγονός που τον οδήγησε να πει ότι, «Συνολικά, η ανταπόκριση σε διαφορετικά είδη ήταν ανάμεικτη, υπογραμμίζοντας την πιθανότητα, ότι όπως οι άνθρωποι, έτσι και οι σκύλοι φίλοι μας έχουν τις δικές τους προτιμήσεις. Τούτου λεχθέντος, η μουσική reggae και το soft rock Όντως είχαν τις υψηλότερες θετικές αλλαγές στη συμπεριφορά.”
Οπλισμένοι λοιπόν με αυτές τις επιστημονικές μελέτες, για την καταπραϋντική επίδραση της μουσικής στους σκύλους, είναι στο χέρι σας να μάθετε αν ο δικός σας σκύλος σας προτιμά τη reggae ή την κλασική μουσική. Με λίγη τύχη, τα μουσικά σας γούστα θα ταιριάζουν!
Πηγή: www.dogtagart.com