Η ομορφιά και η πολυπλοκότητα της κλασικής μουσικής πλανάται στον αέρα εδώ και αιώνες. Από τον Μπαχ και τον Μπετόβεν, μέχρι τον Μότσαρτ και τον Σοπέν, τα έργα αυτών των μεγάλων συνθετών έχουν γοητεύσει το ακουστικό κοινό σε όλη την οικουμένη.
Ωστόσο, η επίδραση της κλασικής μουσικής στον εγκέφαλο, υπερβαίνει την απλή απόλαυση. Μάλιστα, έρευνες έχουν αποδείξει ότι η ακρόαση κλασικής μουσικής μπορεί να έχει καθοριστικές επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου, επηρεάζοντας από τη μνήμη και τη μάθηση μέχρι τη δημιουργικότητα και τη συναισθηματική ευεξία. Ας ρίξουμε μια εκτενέστερη ματιά, λοιπόν, στη σύνδεση μεταξύ κλασικής μουσικής και εγκεφάλου.
Κλασική μουσική και αυξημένο IQ
Αν λένε ότι η μουσική είναι «τροφή για την ψυχή», τότε οι κλασικές συνθέσεις είναι το Α και το Ω της «τροφής» αυτής. Κατά τη διάρκεια μιας ομάδας ελέγχου, ο φυσικός και καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, Dr Gordon Shaw, παρατήρησε μια άνοδο στο IQ των φοιτητών του, μετά από την ακρόαση έργων του Μότσαρτ.
Χαρακτηριζόμενη ως «φαινόμενο Μότσαρτ», η μελέτη συγκέντρωσε πολλές αμφιβολίες από ορισμένους ειδικούς. Ενώ τα ευρήματα δεν συνδέονταν με μια σαφή απάντηση στο αυξημένο IQ, ο Dr Shaw πίστευε ότι η ακρόαση κλασικής μουσικής θα μπορούσε να είναι χρήσιμη στην άσκηση συγκεκριμένων τμημάτων του εγκεφάλου, που σχετίζονται με την αφηρημένη σκέψη.
Η ηρεμιστική δύναμη της κλασικής μουσικής
Σε συνέχεια της παραπάνω έρευνας, μια μελέτη του Dr Kevin Labar επισήμανε ότι η μουσική έχει τη δύναμη να βελτιώσει την πνευματική απόδοση και τη γνωστική λειτουργία, αλλά όχι μέσω της αύξησης του IQ. Αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα, είναι ότι η ηρεμιστική επίδραση της κλασικής μουσικής απελευθερώνει ντοπαμίνη, αυξάνοντας, έτσι, την ευχαρίστηση. Η ντοπαμίνη είναι, επίσης, γνωστό ότι εμποδίζει και την απελευθέρωση των ορμονών του στρες.
Κλασική μουσική και καταπολέμηση της αϋπνίας
Μια πρόσφατη μελέτη από το Ινστιτούτο Συμπεριφορικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Semmelweis της Βουδαπέστης, διαπίστωσε ότι η κλασική μουσική προκάλεσε βαθύ ύπνο σε μαθητές που αντιμετώπιζαν διαταραχές ύπνου, καθώς φάνηκε να μειώνει τη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, το άγχος και την αρτηριακή πίεση των συμμετεχόντων, βοηθώντας τους, έτσι, να αποκοιμηθούν.
Γιατί όμως οι κλασικές μελωδίες μας νανουρίζουν, ενώ η ποπ, η ροκ και η τραπ όχι; Τα τραγούδια με έντονο ρυθμό και λέξεις, μπορούν να κάνουν τον εγκέφαλο να εκτελεί ταυτόχρονα πολλαπλές εργασίες, με αποτέλεσμα να υπερλειτουργεί. Η ήρεμη μελωδία και ο καταπραϋντικός ρυθμός της κλασικής μουσικής, την καθιστούν ως το τέλειο αντίδοτο στην αϋπνία και βοηθούν το σώμα να προετοιμαστεί σωστά για τον ύπνο.
#μουσική #εγκέφαλος
Πηγή: www.symphonycentralcoast.com.au