Οι επιστήμονες που χρησιμοποίησαν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb (JWST) της NASA αποκάλυψαν ένα απροσδόκητο κοσμικό κοκτέιλ: τα συστατικά για μια μαργαρίτα, που κρύβεται μέσα στην ουράνια έκταση! Αυτή η ανακάλυψη υπαινίσσεται τη δυνατότητα για κατοικήσιμους κόσμους πέρα από τον δικό μας.
Κοιτάζοντας τα ουράνια κοκτέιλ: Η περιέργεια της ομάδας αποστολής Webb
Η ομάδα αποστολής Webb, επικεφαλής αυτής της έρευνας, έθεσε μια περίεργη ερώτηση: «Τι κοινό έχουν οι μαργαρίτες, το ξύδι και τα τσιμπήματα μυρμηγκιών;» Η απάντηση βρίσκεται στα χημικά συστατικά που προσδιορίστηκαν από το JWST που περιβάλλουν δύο εκκολαπτόμενους πρωτοαστέρες, που ορίζονται ως IRAS 2A και IRAS 23385.
Αποκαλύπτοντας τα συστατικά: αιθανόλη, οξικό οξύ και πολλά άλλα
Χρησιμοποιώντας το Mid-Infrared Instrument (MIRI) του JWST, η διεθνής ομάδα αστρονόμων αποκάλυψε ένα συνονθύλευμα παγωμένων ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων σύνθετων οργανικών μορίων όπως αιθανόλη (αλκοόλ) και πιθανώς οξικό οξύ, το θεμελιώδες στοιχείο στο ξύδι.
Κοσμικά δομικά στοιχεία: ανοίγοντας το δρόμο για κατοικησιμότητα
Παρά την απουσία πλανητών στα εκκολαπτόμενα στάδια γύρω από τα αστέρια, αυτά τα μοριακά ευρήματα θεωρούνται ως βασικά δομικά στοιχεία για δυνητικά κατοικήσιμα μέρη. Η ομάδα εντόπισε επίσης απλούστερα μόρια όπως μυρμηκικό οξύ, μεθάνιο, φορμαλδεΰδη και διοξείδιο του θείου – το τελευταίο διαβόητο για την ομοιότητά του με το τσίμπημα ενός μυρμηγκιού.
Απόηχοι της Αρχέγονης Χημείας της Γης
Οι ενώσεις που περιέχουν θείο, όπως το διοξείδιο του θείου, πιστεύεται ότι έχουν διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στις αρχέγονες μεταβολικές διεργασίες της Γης, υπογραμμίζοντας περαιτέρω τη σημασία αυτών των ουράνιων ευρημάτων.
Το αίνιγμα του IRAS 2A: Μια ματιά στο παρελθόν του ηλιακού μας συστήματος
Ίντριγκα αποτελεί το IRAS 2A, που κατηγοριοποιείται ως πρωτοαστέρας χαμηλής μάζας, παρόμοιος με τα εμβρυϊκά στάδια του δικού μας ηλιακού συστήματος. Μάλιστα, η NASA τόνισε ότι οι χημικές ουσίες που ανιχνεύθηκαν γύρω από αυτό το άστρο μπορεί να αντικατοπτρίζουν τις πρώιμες αναπτυξιακές φάσεις του ηλιακού μας συστήματος, επηρεάζοντας ενδεχομένως το σχηματισμό του πλανήτη μας!
Τα ευρήματα πρόκειται να δημοσιευθούν στο περιοδικό Astronomy & Astrophysics, υποσχόμενα να αποκαλύψουν περαιτέρω πληροφορίες για την «κοσμική μαργαρίτα» και τις επιπτώσεις της στην κατανόηση του τεράστιου μωσαϊκού του σύμπαντος.
Πηγή: www.moneycontrol.com