Το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο, ή έτσι λέει η παλιά παροιμία. Όμως, αν και εξαιρετικά σπάνιες, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις σε όλη την ιστορία, στις οποίες το γέλιο, ήταν στην πραγματικότητα αιτία θανάτου και όχι φάρμακο.
Αλλά πώς ακριβώς μπορεί να συμβεί ο θάνατος από το γέλιο;
Οι περισσότεροι γιατροί πιστεύουν, ότι οι περιπτώσεις θανάτου από γέλιο, συμβαίνουν, όταν το θύμα γελάει τόσο δυνατά, που προκαλείται είτε καρδιακή προσβολή είτε ασφυξία.
Υπάρχουν επίσης περιπτώσεις, όπως αυτή του Alex Mitchell, ενός Άγγλου, που φέρεται να πέθανε γελώντας το 1975. Έπασχε βέβαια, από ένα σύνδρομο, στο οποίο ο υπερβολικός ενθουσιασμός ή η υπερένταση μπορεί να προκαλέσει στην καρδιά ασυνήθιστα μεγάλες παύσεις μεταξύ των καρδιακών παλμών. Αυτή η ασθένεια, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα ενός δυνατού γέλιου διάρκειας 25 λεπτών, είναι αυτό που τελικά προκάλεσε τον θάνατό του.
Ωστόσο, οι καρδιακές ανωμαλίες δεν είναι η μόνη αιτία, που συμβάλλει στο θάνατο από το γέλιο. Ο βασιλιάς Μαρτίνος της Αραγονίας, για παράδειγμα, λέγεται ότι έπασχε από χρόνια δυσπεψία, όταν άκουσε ένα ξεκαρδιστικό αστείο από τον γελωτοποιό της αυλής του. Γελούσε για αρκετές ώρες πριν πεθάνει το 1410. Ωστόσο, αυτή η ιστορία αμφισβητείται ευρέως.
Ο φιλόσοφος Χρύσιππος και ο γάιδαρος
Εν τω μεταξύ, ο Χρύσιππος, από τους πιο σημαντικούς διανοούμενους της ελληνιστικής εποχής, που φέρεται να έγραψε πάνω από 700 βιβλία, είναι μάλλον περισσότερο γνωστός ως ο φιλόσοφος, που γέλασε μέχρι θανάτου. Κάποτε σε ένα γλέντι, μέθυσε με αδιάλυτο κρασί (οι Έλληνες συνήθως ανακάτευαν το κρασί με νερό) και είδε, ότι ένας γάιδαρος του είχε φάει όλα τα σύκα. Ο Χρύσιππος –που ήταν μεγάλος γλεντζές και τρελός φαρσέρ, είπε στο υπηρέτη του να δώσει στο γάιδαρο και λίγο κρασί να πιει για να ξεπλύνει τα σύκα. Του φάνηκε τόσο ξεκαρδιστικό αυτό που είπε, που έπεσε σε παροξυσμού ανεξέλεγκτου γέλιου και τελικά πέθανε. Ωστόσο, ορισμένες θεωρίες αναφέρουν, ότι ο Χρύσιππος πέθανε στην πραγματικότητα είτε από επιληπτική κρίση είτε από δηλητηρίαση από αλκοόλ.
Το αμπέλι του μάντη Κάλχα
Στην ελληνική μυθολογία, ο περίφημος μάντης Κάλχας πέθανε γελώντας μέχρι θανάτου με την εσφαλμένη πρόβλεψη ενός αντιπάλου μάντη. Ο Κάλχας είχε φυτέψει αμπέλια, αλλά ο αντίπαλός του προφήτευσε, ότι ο Κάλχας δεν θα έπινε ποτέ κρασί από αυτά τα σταφύλια. Τα σταφύλια όμως ωρίμασαν και έγιναν κρασί. Ο Κάλχας τότε κάλεσε τον άλλο μάντη στην πρώτη γευσιγνωσία και σηκώνοντας ένα ποτήρι κρασί από τα εν λόγω σταφύλια, άρχισε να γελάει με την αποτυχημένη προφητεία του αντιπάλου του. Κατέληξε να γελάει τόσο δυνατά, που πνίγηκε μέχρι θανάτου, πριν προλάβει να πιει από την παραγωγή του.
Ο πρώτος καταγεγραμμένο θάνατος στην ιστορία από το γέλιο
Τον 5ο αιώνα π.Χ., ο Έλληνας ζωγράφος Ζεύξης λέγεται, ότι υπέστη τον πρώτο καταγεγραμμένο θάνατο στην ιστορία από το γέλιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, μια άσχημη γυναίκα του παρήγγειλε έναν πίνακα της Αφροδίτης, απαιτώντας να είναι η ίδια το μοντέλο. Βλέποντας την άσχημη Αφροδίτη που είχε ζωγραφίσει, ο Ζεύξης πέθανε από τα γέλια. Δεν γνωρίζουμε βέβαια, αν υπήρχε προϋπάρχουσα ιατρική κατάσταση, που μπορεί να συνέβαλε στον θάνατό του ή αν πραγματικά πέθανε από τα γέλια.
Σε γενικές γραμμές, αυτές οι περιπτώσεις υποτιθέμενου θανάτου από γέλιο θα μπορούσαν, στην πραγματικότητα, να προκλήθηκαν από ιατρικές παθήσεις, που δεν είχαν ακόμη ανακαλυφθεί από τους γιατρούς. Ωστόσο, έως ότου αποδειχθεί, ότι το γέλιο δεν ήταν ένας από τους παράγοντες, δεν είναι κακό να είστε λίγο προσεκτικοί την επόμενη φορά, που θα γελάσετε σα να μην υπάρχει αύριο!