Δεδομένου ότι ζούμε κυρίως πάνω από το έδαφος, είναι πολύ εύκολο να αντιληφθούμε την έννοια του ύψους. Όπου και να κοιτάξουμε στην καθημερινότητά μας, βλέπουμε διάφορα να προεξέχουν από το έδαφος και τον ορίζοντα: από ανθρώπους έως κτίρια και βουνά. Παρόλα αυτά, όταν πρόκειται για το βάθος, και ειδικά εκείνο των ωκεανών, είναι πολύ πιο πιθανό να μην μπορούμε να αντιληφθούμε το τεράστιο μέγεθός του.
Το βαθύτερο σημείο στη Γη
Το μέσο βάθος των ωκεανών είναι περίπου 3.688 μέτρα. Το βαθύτερο σημείο τους βρίσκεται στον δυτικό Ειρηνικό Ωκεανό και συγκεκριμένα στο νότιο άκρο της Τάφρου των Μαριανών, το οποίο ονομάζεται «Challenger Deep». Το βάθος του φτάνει περίπου τα 10.935 μέτρα και πήρε το όνομά του από το HMS Challenger, το πλήρωμα του οποίου διέσχισε για πρώτη φορά τα βάθη της τάφρου το 1875.
Όρος Έβερεστ vs Challenger Deep
Ο ευκολότερος τρόπος για να κατανοήσουμε το τρομακτικό βάθος του Challenger Deep, είναι μέσω της παρακάτω σύγκρισης: εάν επρόκειτο να πάρουμε το όρος Έβερεστ και να το τοποθετήσουμε στο κάτω μέρος της Τάφρου των Μαριανών, η κορυφή του θα εξακολουθούσε να είναι για περισσότερα από 2 χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια του νερού. Με άλλα λόγια, θα μπορούσαμε να χωρέσουμε πάνω από τετρακόσια Έβερεστ μέσα στην Τάφρο των Μαριανών!
Η ζωή στα βάθη του ωκεανού
Όπως θα μπορεί να φανταστεί κανείς, η ζωή στα βάθη του ωκεανού ίσως να μην είναι και τόσο ελκυστική. Τα γιγαντιαία καλαμάρια, βέβαια, μάλλον έχουν διαφορετική άποψη, μιας και τα βάθη αυτά αποτελούν για εκείνα την ιδανική κατοικία! Ο ωκεανός πέρα από τα 1000 μέτρα βάθος, περιβάλλεται από μόνιμο σκοτάδι, υπάρχει τεράστια πίεση, ενώ συχνά αναφέρεται ως «Τρομακτική Ζώνη». Αν κάναμε μια βουτιά στα 4.000 μέτρα, θα παρατηρούσαμε ότι οι οργανισμοί που κατοικούν σε αυτό το επίπεδο φαίνονται περισσότερο εξωγήινοι, λόγω της ακραίας πίεσης που ασκείται πάνω τους, καθώς και της έλλειψης φωτός.
Πηγές: www.good.is, www.forestrynepal.org