Με με την κλιματική αλλαγή να εντείνει τα ακραία καιρικά φαινόμενα, το ενδιαφέρον για τον έλεγχο του καιρού αυξάνεται δυναμικά. Ο έλεγχος του καιρού είναι ένα από τα πιο συνωμοσιολογικά και ταυτόχρονα πιο ρεαλιστικά σενάρια, που έχουν απασχολήσει τον άνθρωπο από την αρχαιότητα. Οι άνθρωποι μελετούσαν τους οιωνούς, έκαναν θυσίες και χόρευαν το χορό τις βροχής για να έχουν τον καιρό με το μέρος τους. Μέχρι το τέλος του 1950, περίπου 30 χώρες ερευνούσαν τρόπους για να αλλάξουν τον καιρό.
Πλέον, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλη στιγμή τα τελευταία 2 εκατομμύρια χρόνια. Αυτό έχει τροφοδοτήσει ρεκόρ από ξηρασίες, κύματα καύσωνα και πυρκαγιές και έχει εντείνει τα καιρικά μοτίβα, προκαλώντας πιο ακραίους και καταστροφικούς τυφώνες και βροχοπτώσεις. Η ανθρώπινη δραστηριότητα οδηγεί αυτήν την αλλαγή, κυρίως μέσω της εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και άλλων αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία απελευθερώνονται όταν τα ορυκτά καύσιμα όπως ο άνθρακας, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο καίγονται για την παραγωγή ενέργειας.
Η επιστήμη της Γεωμηχανικής
Γεωμηχανική είναι ο όρος που χρησιμοποιείται, για να περιγράψει την επιστήμη, που ασχολείται με τη χειραγώγηση του καιρού, για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Οι προηγούμενες προσπάθειες βασίστηκαν κυρίως σε μια τεχνική γνωστή ως «τεχνητή βροχή», η οποία χρησιμοποιεί χημικές ουσίες και μικροσκοπικά σωματίδια, που εκσφενδονίζονται στην ατμόσφαιρα για να προκαλέσουν βροχή από τα νέφη. Οι μέθοδοι, που χρησιμοποιεί η Γεωμηχανική χωρίζονται γενικά σε δύο κατηγορίες: •αφαίρεση διοξειδίου του άνθρακα •και ηλιακή γεωμηχανική. Η απομάκρυνση των αερίων του θερμοκηπίου από την ατμόσφαιρα βοηθά στην αποφυγή παγίδευσης της θερμότητας του ήλιου στην κατώτερη ατμόσφαιρα της Γης και στη μείωση της οξίνισης των ωκεανών. Η ηλιακή γεωμηχανική είναι μια προσπάθεια αντανάκλασης του ηλιακού φωτός πίσω στο διάστημα.
Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής
Ο καιρός και οι μεταβαλλόμενες συνθήκες έχουν μεγάλο αντίκτυπο στα άτομα, και σε τοπικό επίπεδο και στον πλανήτη συνολικά. Σε ορισμένες χώρες, η παρατεταμένη ξηρασία δημιουργεί σκληρές συνθήκες ζωής, ενώ άλλες περιοχές απειλούνται διαρκώς από φονικές πλημμύρες. Οι έντονες καιρικές συνθήκες διαφέρουν δραστικά από χώρα σε χώρα, αλλά σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, μια αλλαγή του κλίματος είναι κοινή παγκοσμίως – οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να αυξάνονται σταθερά. Καθώς όμως η σύγχρονη τεχνολογία προχωρά και η κατανόησή μας για τις μετεωρολογικές διεργασίες μεγαλώνει, οι επιστήμονες ανακαλύπτουν νέους τρόπους ελέγχου του καιρού. Αντί να υποκύψουν στο πρόγραμμα της φύσης, μπορουν να κάνουν τους ουρανούς να βρέχουν, να απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα και να αποτρέψουν ακραία καιρικά φαινόμενα όπως τυφώνες και πλημμύρες.
Πρέπει να ελέγχουμε τον καιρό;
Ως άνθρωποι, έχουμε παίξει σημαντικό ρόλο στην κλιματική αλλαγή και πολλοί πιστεύουν, ότι για να ελέγξουμε τον καιρό προς το καλύτερο, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στη φυσική αναστροφή των ενεργειών μας. Ενώ μερικές φορές μπορεί να είναι απλώς βολικό να χειριστούμε τον καιρό, κάποιες φορές μπορεί να είναι απαραίτητο. Ο στόχος της γεωμηχανικής είναι η προστασία του πλανήτη. Ωστόσο, ορισμένοι επιστήμονες πιστεύουν, ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να παίζουν με το περιβάλλον. Το αποτέλεσμα μπορεί να φαίνεται θετικό, όταν αναλύεται θεωρητικά και με τη γνώση που διαθέτουμε, αλλά τι γίνεται με τις συνέπειες που αγνοούμε; Οι κύριες προκλήσεις της γεωμηχανικής είναι η διεξαγωγή πειραμάτων πεδίου για την ακριβή εκτίμηση των πιθανών συνεπειών και η ανάπτυξη διεθνών συμφωνιών για την ασφαλή ανάπτυξη και παρακολούθηση τεχνολογιών γεωμηχανικής.
Πηγή: www.livescience.com