Ο Δανός σεφ Rasmus Munk θέλει να μεταφέρει την κουζίνα υψηλών προδιαγραφών στην άκρη του διαστήματος, με σχέδια να σερβίρει μια στρατοσφαιρική γαστρονομική εμπειρία το 2025, όπως δήλωσε πρόσφατα.
Η αποστολή θα πραγματοποιηθεί στο “Space Perspective Spaceship Neptune”, το πρώτο διαστημόπλοιο στον κόσμο με ουδέτερο άνθρακα, όπως ανέφερε σε μια δήλωση το “Alchemist”, το εστιατόριο της Κοπεγχάγης που έχει χαρίσει στον Munk δύο αστέρια Michelin. «Όσοι συμμετέχουν, θα δειπνήσουν καθώς βλέπουν την ανατολή του ηλίου πάνω από την καμπυλότητα της Γης» σε υψόμετρο 100.000 ποδιών (30.000 μέτρων) πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, ανέφερε.
Για 495.000 δολάρια ανά εισιτήριο, έξι τουρίστες θα ξεκινήσουν ένα ταξίδι έξι ωρών σε μια διαστημική κάψουλα υπό πίεση, που θα ανέβει στη στρατόσφαιρα σε ένα γεμάτο υδρογόνο «SpaceBalloon». Ο 32χρονος σεφ και ομολογημένος λάτρης του διαστήματος θα συμμετέχει στο ταξίδι. Ο σεφ Munk υπόσχεται «πιάτα εμπνευσμένα από τον ρόλο της εξερεύνησης του διαστήματος κατά τα τελευταία 60 χρόνια της ανθρώπινης ιστορίας και τον αντίκτυπο που είχε στην κοινωνία μας – τόσο επιστημονικά όσο και φιλοσοφικά». Το μενού του θα περιοριστεί μόνο από την αδυναμία του να μαγειρέψει φαγητό σε ανοιχτή φλόγα. Πολλά από τα συστατικά θα παρασκευαστούν στο πλοίο από το οποίο εκτοξεύεται η κάψουλα, σύμφωνα με τον σεφ.
Το “Alchemist”, κατατάσσεται στην πέμπτη θέση μεταξύ των καλύτερων εστιατορίων στον κόσμο για το 2023 σύμφωνα με τον οδηγό του “World’s Best 50 Restaurants”. Τις τελευταίες δεκαετίες, η Δανία έχει αναδειχθεί σε μια σημαντική γαστρονομική δύναμη στο terra firma, με τα εστιατόρια της Κοπεγχάγης “Noma” και “Geranium” να έχουν και τα δύο τον τίτλο του καλύτερου εστιατορίου στον κόσμο.
Πηγή: www.barrons.com