Οι εφευρέτες συχνά ωθούν τα όρια της φαντασίας, με όνειρα για καινοτομίες που μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο. Ωστόσο, οι ίδιες οι εφευρέσεις που ενσωματώνουν την ιδιοφυΐα τους μερικές φορές αποδεικνύονται μοιραίες. Πάμε να δούμε, λοιπόν, μερικές ιστορίες εφευρετών που βρήκαν τραγικό τέλος λόγω των ίδιων των δημιουργιών τους.
Thomas Midgley Jr.: Βενζίνη με μόλυβδο
Ο Thomas Midgley Jr., ένας Αμερικανός μηχανικός και χημικός, είναι γνωστός για τη σημαντική συμβολή του στην αυτοκινητοβιομηχανία και τις περιβαλλοντικές τεχνολογίες. Εφηύρε τη βενζίνη με μόλυβδο και τους χλωροφθοράνθρακες (CFC), οι οποίοι ήταν επαναστατικοί εκείνη την εποχή, παρόλο που αργότερα ανακαλύφθηκε ότι είχαν καταστροφικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Κατά ειρωνικό τρόπο, ο ίδιος ο Midgley έπεσε θύμα μιας άλλης από τις εφευρέσεις του. Χτυπημένος από πολιομυελίτιδα στα τελευταία του χρόνια, επινόησε ένα σύστημα τροχαλιών και σχοινιών για να τον βοηθήσει να κινηθεί στο κρεβάτι. Έτσι, το 1944, μπλέχτηκε στη συσκευή και στραγγαλίστηκε.
Henry Smolinski: ιπτάμενο αυτοκίνητο
Στη δεκαετία του 1970, ο Henry Smolinski, ένας Αμερικανός μηχανικός, ακολούθησε το όνειρο ενός ιπτάμενου αυτοκινήτου συνδέοντας τα φτερά και την ουρά ενός αεροσκάφους Cessna σε ένα Ford Pinto.
Αυτό το υβριδικό όχημα, γνωστό ως AVE Mizar, προοριζόταν να φέρει επανάσταση στις μεταφορές. Τραγικά, κατά τη διάρκεια μιας δοκιμαστικής πτήσης το 1973, ένα κομμάτι πτέρυγας αποκολλήθηκε, προκαλώντας τη συντριβή του οχήματος και σκοτώνοντας τόσο τον Smolinski όσο και τον συγκυβερνήτη του.
Thomas Andrews
Ο ναυπηγός του Τιτανικού, Thomas Andrews, είναι ο δεύτερος πιο πρόσφατος ναυτικός εφευρέτης που σκοτώθηκε από το ίδιο του το έργο. Σύμφωνα με το Scientific American, ο ναυπηγός ήθελε να τοποθετηθεί άλλη μια σειρά σωσίβιων λέμβων στο τεράστιο πλοίο.
Αν η ιδέα του δεν είχε απορριφθεί, θα υπήρχαν αρκετές βάρκες έκτακτης ανάγκης για να σωθεί κάθε επιβάτης και μέλος του πληρώματος που επέβαινε στο πλοίο. Σε μεγάλο βαθμό τον θυμούνται ως ήρωα, αφού πέρασε τις τελευταίες του ώρες οδηγώντας ανθρώπους σε σωσίβιες λέμβους.
Jean-François Pilâtre de Rozier
Το 1783, ο Jean-François Pilâtre de Rozier πραγματοποίησε την πρώτη πτήση με αερόστατο χωρίς πρόσδεση. Με τραγικό τρόπο έγραψε ξανά ιστορία στην αεροπορία το 1785, όταν κατέπεσε η δική του εφεύρεση, το υβριδικό αερόστατο Rozière. Ο Rozier και ο σύντροφός του στην πτήση, ο Pierre Romain, έγιναν οι πρώτοι δύο άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικό δυστύχημα.
Πηγή: getpocket.com