Μετά τον εγκέφαλο, τα μάτια είναι το πιο περίπλοκο όργανο του ανθρώπινου σώματος και αποδεικνύεται ότι δεν ήταν φυσικό μέρος της εξέλιξης του είδους μας.
Οι επιστήμονες έχουν διαπιστώσει ότι η εξέλιξη του ματιού των σπονδυλωτών οφειλόταν, εν μέρει, σε ένα βασικό γονίδιο που ελήφθη από έναν τύπο βακτηρίων.
Τα ευρήματα της μελέτης
Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Proceedings of the National Academy of Sciences, ο βιοχημικός Matthew Daugherty, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο, χρησιμοποίησε λογισμικό υπολογιστή για να μελετήσει την εξέλιξη των ανθρώπινων γονιδίων και να βρει γονίδια που προέρχονται από βακτήρια.
Τα βακτήρια έχουν την ικανότητα να ανταλλάσσουν γονίδια με τη μορφή ιών ή άλλων ελεύθερων κομματιών DNA, γνωστών ως τρανσποζόνια. Σε αυτή την περίπτωση, ένα γονίδιο που αποκτήθηκε συνέβαλε στην απόκριση του ανθρώπινου αμφιβληστροειδούς στο φως.
Το γονίδιο ονομάζεται IRBP και είναι υπεύθυνο για την κωδικοποίηση πρωτεϊνών σε ένα μικροσκοπικό στρώμα κυττάρων, πάνω από τον αμφιβληστροειδή.
Ο Daughtery πιστεύει ότι η μετάβαση από τα μικρόβια σε σπονδυλωτά συνέβη πριν από περισσότερα από 500 εκατομμύρια χρόνια, με βάση το γεγονός ότι το IRBP μπορεί να βρεθεί σε όλα τα σπονδυλωτά, αλλά όχι απαραίτητα στους στενούς συγγενείς τους, που ανήκουν στα ασπόνδυλα.
Η Ling Zhu, βιολόγος αμφιβληστροειδούς στο Ινστιτούτο Save Sight του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, δήλωσε στο περιοδικό Science: «Τα ευρήματά δείχνουν πώς πολύπλοκες δομές, όπως το μάτι των σπονδυλωτών, μπορούν να εξελιχθούν, όχι μόνο τροποποιώντας το υπάρχον γενετικό υλικό αλλά και αποκτώντας και ενσωματώνοντας ξένα γονίδια. Είναι απίστευτο».
Υπάρχει κάποια διαφωνία σχετικά με το εάν αυτή η απόκτηση γονιδίου ήταν απαραίτητη για την όραση των σπονδυλωτών. Ωστόσο, είτε ισχύει είτε όχι, ο Daughtery επεσήμανε: «Έχουμε κολλήσει κάπως με αυτό».
Πηγή: www.indy100.com