Ο εγκέφαλος είναι μέρος του κεντρικού νευρικού συστήματος και το πιο περίπλοκο μέρος του σώματός, με τη δυνατότητα αποστολής και λήψης τεράστιου όγκου πληροφοριών.
Επειδή είναι τόσο περίπλοκος, υπάρχουν μερικά πράγματα, που γιατροί και οι επιστήμονες δεν καταλαβαίνουν ακόμη πλήρως. Ακολουθούν μερικά καταπληκτικά πράγματα, που μπορεί να μην γνωρίζετε και εσείς για τον εγκέφαλό σας.
- Ευρήματα επιτυχημένων χειρουργικών επεμβάσεων στον εγκέφαλο χρονολογούνται από τη λίθινη εποχή 2,5 εκατομμύρια χρόνια πριν.
- Ένας ενήλικος εγκέφαλος ζυγίζει περίπου 1,3 κιλά.
- Περίπου το 75% του εγκεφάλου αποτελείται από νερό. Αυτό σημαίνει, ότι η αφυδάτωση, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στις εγκεφαλικές λειτουργίες.
- Ο μεγαλύτερος εγκέφαλος ζώου είναι αυτός της σπερματοφάλαινας. Ζυγίζει περίπου 20 κιλά.
- Ο ανθρώπινος εγκέφαλος θα μεγαλώσει τρεις φορές το μέγεθός του τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Συνεχίζει να μεγαλώνει μέχρι τα 18 περίπου χρόνια.
- Οι πονοκέφαλοι προκαλούνται από μια χημική αντίδραση στον εγκέφαλο, σε συνδυασμό με τους μύες και τα νεύρα του λαιμού και του κεφαλιού σας.
- Ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου περιέχει περίπου εκατό δισεκατομμύρια νευρώνες
- Είναι μύθος, ότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μόνο το 10% του εγκεφάλου τους. Στην πραγματικότητα χρησιμοποιούμε περισσότερο από το 10% όταν απλά κοιμόμαστε.
- Οι πληροφορίες τρέχουν μεταξύ νευρώνων στον εγκέφαλό για οτιδήποτε βλέπουμε, σκεφτόμαστε ή κάνουμε. Αυτοί οι νευρώνες μετακινούν πληροφορίες με διαφορετικές ταχύτητες. Η ταχύτερη ταχύτητα για τη μετάδοση πληροφοριών μεταξύ των νευρώνων είναι περίπου 250 mph.
- Τα όνειρα πιστεύεται, ότι είναι ένας συνδυασμός φαντασίας, φυσιολογικών και νευρολογικών παραγόντων. Αποδεικνύουν ότι ο εγκέφαλός λειτουργεί ακόμα και όταν κοιμάστε.
- Το «σύνδρομο πόνου φανταστικού άκρου» είναι, όταν το κεντρικό νευρικό σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει τον εγκέφαλό σας, συνεχίζει να αισθάνεται τον πόνο ενός άκρου που έχει ακρωτηριαστεί.
- Ο εγκέφαλος δεν μπορεί να νιώσει πόνο. Ερμηνεύει τα σήματα πόνου που του στέλνονται, αλλά δεν αισθάνεται πόνο.
- Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αρχίζει να χάνει κάποιες ικανότητες μνήμης καθώς και κάποιες γνωστικές δεξιότητες στα τέλη της δεκαετίας των 20 ετών.
- Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μικραίνει όσο μεγαλώνουμε. Αυτό συμβαίνει συνήθως κάποια στιγμή μετά τη μέση ηλικία.
- Κατά τη διαδικασία της μουμιοποίησης, οι Αιγύπτιοι συνήθως αφαιρούσαν τους εγκεφάλους από τη μύτη.
- Ο εγκέφαλός σας χρησιμοποιεί το 20% του οξυγόνου και του αίματος στο σώμα.
- Οι αναφορές αυτοπτών μαρτύρων για υπόπτους εγκληματιών είναι συνήθως μόνο περίπου 50% ακριβείς, επειδή είναι δύσκολο για τον εγκέφαλό να θυμηθεί τα στοιχεία κάποιου που δεν γνωρίζει.
- Τα τραυματικά συμβάντα μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του εγκεφάλου να θυμάται λεπτομέρειες.
- Το αλκοόλ επηρεάζει τον εγκέφαλο με τρόπους που περιλαμβάνουν θολή όραση, θολή ομιλία, ασταθές περπάτημα και πολλά άλλα. Αυτά συνήθως εξαφανίζονται μόλις γίνετε ξανά νηφάλιος. Ωστόσο, εάν πίνετε συχνά για μεγάλες χρονικές περιόδους, υπάρχουν ενδείξεις, ότι το αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει μόνιμα τον εγκέφαλό σας και να μην αντιστραφεί η βλάβη μόλις γίνετε ξανά νηφάλιοι. Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις περιλαμβάνουν προβλήματα μνήμης και κάποια μειωμένη γνωστική λειτουργία.
Υπάρχουν πολλά πράγματα για τον εγκέφαλο που δεν γνωρίζουμε ακόμα. Ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται με τους γιατρούς και τους επιστήμονες να μαθαίνουν περισσότερα ενδιαφέροντα πράγματα κάθε μέρα, για το μέρος του ανθρώπινου σώματος, που κάνει τη μεγαλύτερη δουλειά. Όπως και το υπόλοιπο σώμα σας, ο εγκέφαλος χρειάζεται μια υγιεινή διατροφή, άσκηση και τη σωστή ποσότητα ύπνου για να αποδώσει καλύτερα.
Πηγή: www.healthline.com