Πριν από έναν αιώνα, οι άνθρωποι ήταν αρκετά κοντοί. Για παράδειγμα, το ύψος της μέσης γυναίκας από τη Νότια Κορέα ήταν περίπου περίπου 1,42 μέτρα, τη στιγμή που η μέση Αμερικανίδα ήταν περίπου 1,59 μέτρα. Οι άνθρωποι ήταν αρκετά πιο κοντοί σε σχέση με τα σημερινά πρότυπα, και αυτό ίσχυε σχεδόν σε όλη την ανθρώπινη ιστορία.
Τον περασμένο αιώνα, ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν, με το μέσο ύψος του ανθρώπου να σημειώνει σημαντική αύξηση. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι άνθρωποι ψήλωσαν κατά μέσο όρο περίπου 8 εκατοστά.
Το πλέον ασύλληπτο παράδειγμα αύξησης του μέσου ύψους, όμως, συναντάται στη Νότια Κορέα, όπου οι γυναίκες ψήλωσαν κατά περίπου 20 εκατοστά και οι άνδρες κατά περίπου 15 εκατοστά. Τι ακριβώς συνέβη;
Η αύξηση του ανθρώπινου ύψους
Ερευνητές έχουν προσπαθήσει να εντοπίσουν πόσο μεγάλο είναι το ποσοστό της αύξησης του ανθρώπινου ύψους που μπορεί να αποδοθεί στη γενετική προδιάθεση, καθώς και κατά πόσο από αυτό επηρεάζεται από το περιβάλλον μας. Σχετική μελέτη με Βρετανούς και Ουαλούς στρατιώτες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου διαπίστωσε αισθητή διαφορά στην αύξηση του ύψους, η οποία αποδίδεται στη διαβίωση σε περιβάλλοντα με καλύτερη διατροφή και λιγότερες ασθένειες. Τα εν λόγω ευρήματα επιβεβαιώθηκαν από μεταγενέστερες μελέτες πάνω σε αδέρφια, ιδιαίτερα δίδυμα, αποδεικνύοντας πως περίπου το 20% των διαφορών ύψους τους μπορεί να αποδοθεί στις συνθήκες διαβίωσης.
Συνθήκες διαβίωσης VS γενετική προδιάθεση
Και ενώ ο παράγοντας της γενετικής προδιάθεσης εξακολουθεί να ευθύνεται για το μεγαλύτερο μέρος του ανθρώπινου ύψους στην πλειονότητα των περιπτώσεων, αυτό δε σημαίνει πως το ύψος δεν επηρεάζεται και από περιβαλλοντικούς παράγοντες. Καθώς ο πλούτος πολλών χωρών σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου έχει αυξηθεί αρκετά τα τελευταία 100 χρόνια, τόσο οι συνθήκες διαβίωσης, όσο και η δυνατότητα πρόσβασης σε μία περισσότερο ποιοτική διατροφή έχουν επίσης βελτιωθεί, με αποτέλεσμα ο παγκόσμιος μέσος όρος του ανθρώπινου ύψους να έχει αυξηθεί.
Το παράδειγμα της Νότιας Κορέας
Η Νότια Κορέα είναι ίσως η μοναδική χώρα της οποίας ο πληθυσμός έχει σημειώσει τόσο ραγδαία αύξηση. Οι αλλαγές, όμως, στο βιοτικό επίπεδο της χώρας τις τελευταίες δεκαετίες ήταν ασύλληπτες και είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τη διάσπαση της Βόρειας και της Νότιας Κορέας το 1953. Μετά το πέρας του πολέμου, η Νότια Κορέα ξεκίνησε, σταδιακά, να ανακάμπτει. Από κράτος με σχετικά πενιχρή οικονομία τη δεκαετία του 1950, επομένως, δεν άργησε να μετατραπεί σε χώρα ιδιαίτερα εύπορη και βιομηχανοποιημένη μέχρι τη δεκαετία του ’90, με το βιοτικό επίπεδο και τις συνθήκες διαβίωσης να ακολουθούν την ανοδική πορεία της οικονομίας.
Πηγές: www.vox.com, kottke.org