Μόλις πριν από λίγα χρόνια, οι επιστήμονες έδειξαν, ότι η χρήση «άσεμνης» γλώσσας ήταν στην πραγματικότητα ένδειξη ευφυΐας, υπονοώντας πλουσιότερο λεξιλόγιο. Μια βρισιά εύστοχα τοποθετημένη χρονικά, είναι σαν να προσθέτεις αλάτι σε ένα ανάλατο πιάτο: αναδεικνύει τη γεύση. Αλλά ποιος θα φανταζόταν, ότι η βωμολοχία θα μπορούσε πραγματικά να είναι καλή για εμάς;
Η υπεράσπιση των «κακών» λέξεων
Υπήρχε κάποια μορφή βρισίματος από τότε που οι πρώτοι άνθρωποι άρχισαν να επικοινωνούν. Πριν από περίπου μια δεκαετία, εμφανίστηκαν τα πρώτα στοιχεία, ότι οι βρισιές ή «η χρήση της γλώσσας ταμπού», βοηθά στη μείωση του πόνου. Πλέον έχει αποδειχθεί, ότι το βρίσιμο μειώνει τον σωματικό πόνο, μειώνει το άγχος, αποτρέπει τη σωματική βία και βοηθά τα θύματα τραύματος να ανακτήσουν τον έλεγχο. Συχνά μας λένε, ότι οι βρισιές είναι κακές ή προσβλητικές, ότι είναι σημάδι περιορισμένου λεξιλογίου ή περιορισμένης εξυπνάδας. Αλλά η τελευταία έρευνα από νευροεπιστήμονες, ψυχολόγους και κοινωνιολόγους, δείχνει ότι οι βρισιές και οι κατάρες -όταν χρησιμοποιούνται με σύνεση- μπορεί να έχουν εκπληκτικά οφέλη.
Η βωμολοχία είναι φυσικός αμυντικός μηχανισμός
Μελέτη του πανεπιστημίου του Keale βρήκε, ότι υπάρχουν περισσότερα στο να βρίζεις από το, πώς ακούγονται οι βρισιές. Ήταν η πρώτη μελέτη που έδειξε ξεκάθαρα, ότι η βωμολοχία αυξάνει την αντοχή στον πόνο και η πρώτη που απέκλεισε την απόσπαση της προσοχής ως αιτία για την ανακούφιση από τον πόνο. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα είχαν μια συναισθηματική απόκριση στις βωμολοχίες και μια ενεργοποίηση της απόκρισης μάχης ή φυγής: ενός φυσικού αμυντικού μηχανισμού, που όχι μόνο απελευθερώνει αδρεναλίνη και αυξάνει τον σφυγμό, αλλά περιλαμβάνει επίσης μια φυσική ανακούφιση από τον πόνο. Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει, ότι η επανάληψη μιας βρισιάς βοήθησε τους ανθρώπους να ανεχθούν τον σωματικό πόνο και επιπλέον σε περιπτώσεις κοινωνικού αποκλεισμού βοήθησε και στη μείωση του «κοινωνικού πόνου».
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε ξεστομίσει περιστασιακά μία «κακή» λέξη από τον πόνο ή το άγχος μας. Το γεγονός επίσης, ότι βρίζουμε ενστικτωδώς όταν πονάμε, συμβαίνει πιθανώς επειδή ξέρουμε ότι μας βοηθάει. Το βρίσιμο είναι το πιο γρήγορο παυσίπονο από όλα! Θα χρειαστούν περαιτέρω μελέτες για να εξερευνήσουμε – και να κατανοήσουμε – τη μαγεία μιας φαινομενικά συνηθισμένης κοσμικής συμπεριφοράς, μια συμπεριφοράς όμως, που στην πραγματικότητα έχει πολλή μεγάλη κοινωνική και ψυχολογική δύναμη.
Πηγή: forbes.com
.