Έως και 1.000 ζόμπι αναφέρονται στις τοπικές αρχές κάθε χρόνο στην Αϊτή. Σύμφωνα με τις πεποιθήσεις του Αϊτινού Βουντού, τα πνεύματα των νεκρών μπορούν μερικές φορές να αιχμαλωτιστούν από μάγους που ονομάζονται “bokors”, οι οποίοι στη συνέχεια μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν για να μετατρέψουν φρέσκα πτώματα σε ζόμπι. Συχνά εντοπίζονται να περιφέρονται σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές της Αϊτής σύμφωνα με τους κατοίκους.
Οι απέθαντοι συνήθως δεν συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες, αν και τρία «υποτιθέμενα ζόμπι» συμφώνησαν κάποτε να μετρηθεί η εγκεφαλική τους δραστηριότητα από ερευνητές στην Αϊτή. Η έρευνα ξεκίνησε σε μια προσπάθεια να αποκαλυφθεί η αλήθεια, αφού είχαν αναγνωριστεί από τους ντόπιους ως άτομα, που είχαν πεθάνει από καιρό και που επέστρεψαν από τους νεκρούς! Οι ερευνητές, χρησιμοποιώντας ηλεκτροεγκεφαλογραφήματα και τεστ DNA προσπάθησαν να βρουν μια λογική εξήγηση για τα πτώματα που περπατούσαν!
Το ζόμπι έπασχε από κατατονική σχιζοφρένεια
Περίπτωση πρώτη: 30χρονη γυναίκα
Η πρώτη περίπτωση από αυτές αφορούσε σε μια γυναίκα, που είχε πεθάνει σε ηλικία 30 ετών και εντοπίστηκε τρία χρόνια αργότερα από μέλη της οικογένειας της, που την αναγνώρισαν χάρη σε ένα χαρακτηριστικό σημάδι στο πρόσωπο. Στη συνέχεια, ένα τοπικό δικαστήριο ενέκρινε το άνοιγμα του τάφου της γυναίκας, αποκαλύπτοντας ότι ήταν γεμάτος βράχους. Περιγράφοντας το ζόμπι, οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι «κρατούσε το κεφάλι της σε χαμηλωμένη θέση και περπατούσε εξαιρετικά αργά και άκαμπτα, χωρίς να κουνά τα χέρια της». Δεν ήταν επίσης σε θέση να επικοινωνήσει «αλλά περιστασιακά μουρμούριζε κάποιες ακατανόητες αλλά επαναλαμβανόμενες λέξεις». Τα ευρήματα από το εγκεφαλογράφημα και η εξέταση του κεντρικού νευρικού συστήματος δεν εδειξαν κάτι αξιοσημείωτο. Με βάση την εκτίμησή τους για την κατάστασή της, οι συγγραφείς θεωρούν πιθανή τη διάγνωση κατατονικής σχιζοφρένειας, αλλά δεν μπορούν να εξηγήσουν πώς επέστρεψε(και αν) επέστρεψε από τους νεκρούς.
Μια πιθανή λογική εξήγηση
Οι ερευνητές πιθανολογούν, ότι η γυναίκα μπορεί να μην είχε πεθάνει, αλλά αντίθετα μπορεί να είχε δηλητηριαστεί από μια «νευρομυϊκή τοξίνη», που πιθανώς χορηγήθηκε για να προκαλέσει καταληψία. Η καταληψία είναι παθολογική κατάσταση που μοιάζει με ύπνωση, κατά την οποία ο ασθενής δεν κινείται αυτοβούλως και το σώμα ή τα μέλη του μπορεί να λάβουν παρίεργες στάσεις. Αν και γενικά το άτομο που την παρουσιάζει δεν έχει αντίληψη μέσω των αισθήσεων, υπάρχουν διάφορες εκδηλώσεις υστερικού τύπου. Μπορεί να εμφανιστεί, μεταξύ άλλων, ως σύμπτωμα διάφορων νευρολογικών διαταραχών, όπως η επιληψία και το Πάρκινσον. Ένοχος θα μπορούσε να ήταν ένας κακόβουλος μάγος bokor- ο οποίος ήθελε να ξεγελάσει τους συγγενείς, ώστε να πιστέψουν ότι είναι νεκρή. Στη συνέχεια, μπορούσε να είχε κλέψει το θαμμένο σώμα λίγο πριν η γυναίκα ανακτήσει τις αισθήσεις της. Επιπλέον, η έλλειψη οξυγόνου στον τάφο μπορεί να είχε ως αποτέλεσμα κάποια εγκεφαλική βλάβη, εξηγώντας κάποια από τα χαρακτηριστικά που την έκαναν να μοιάζει με ζόμπι.
Το δεύτερο ζόμπι έπασχε από επιληψία και εγκεφαλική βλάβη
Περίπτωση δεύτερη: Ένας 26χρονος άνδρας εθεάθη σε μια τοπική κοκορομαχία 19 μήνες μετά την ταφή του. Στη συνέχεια, ο θείος του άνδρα κατηγορήθηκε, ότι χρησιμοποίησε μαγεία για να κάνει ζόμπι τον άνδρα, ο οποίος στη συνέχεια κρατήθηκε αλυσοδεμένος στο σπίτι των γονιών του. Για άλλη μια φορά, οι κλινικές εξετάσεις δεν απέδωσαν υπερφυσικά ευρήματα και ο άνδρας διαγνώστηκε με «οργανικό εγκεφαλικό σύνδρομο και επιληψία». Το πιο σημαντικό, η εξέταση DNA αποκάλυψε, ότι δεν ήταν ο άνθρωπος που είχε πεθάνει λίγο νωρίτερα, αποδυναμώνοντας σημαντικά τον ισχυρισμό του για ζόμπι.
Περίπτωση τρίτη: Μια 31χρονη αγρότισσα, που θεωρούνταν νεκρή για 13 χρόνια, βρέθηκε να περιφέρεται ως ζόμπι. Όμως και αυτή τη φορά οι γενετικές αναλύσεις έδειξαν, ότι τελικά δεν επροκειτο για το ίδιο άτομο.
Λαμβάνοντας ωστόσο υπόψη τις δύο τελευταίες περιπτώσεις, οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα, ότι πολύ συχνά, «η λανθασμένη αναγνώριση ενός αγνώστου περιπλανώμενου, ψυχικά άρρωστου, από τους συγγενείς που εξακολουθούν να πενθούν είναι η πιο πιθανή εξήγηση».
Πηγή: www.facebook.com