Ένας ασυνήθιστος όγκος βροχής έπληξε τη Σαχάρα, μια από τις πιο ξηρές περιοχές της Γης. Η βροχή ήταν τόσο δυνατή, που ορισμένες συνήθως ξηρές περιοχές της Βόρειας Αφρικής αντιμετωπίζουν τώρα μουσώνες και πλημμύρες. Στη Σαχάρα όντως βρέχει, αλλά συνήθως μόλις μερικά εκατοστά το χρόνο και σπάνια στα τέλη του καλοκαιριού. Το Σεπτέμβριο, ωστόσο, έντονες βροχοπτώσεις έπεσαν σε τμήματα της ερήμου στο νοτιοανατολικό Μαρόκο και τα δορυφορικά δεδομένα της NASA έδειξαν σχεδόν 20 εκατοστά βροχής σε ορισμένες περιοχές. Η Errachidia, μια έρημη πόλη στο νοτιοανατολικό Μαρόκο, κατέγραψε σχεδόν 8 εκατοστά βροχοπτώσεων. Αυτό είναι περισσότερο από τετραπλάσιο από τις κανονικές βροχοπτώσεις. Έχουν περάσει 30 με 50 χρόνια από τότε που είχαμε τόση βροχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα αναφέρθηκε από τη μετεωρολογική υπηρεσία του Μαρόκου.
Οι αλλαγές στο τοπίο
Εντυπωσιακές εικόνες από την έρημο Σαχάρα δείχνουν μεγάλες λίμνες σχηματισμένες σε κυματιστούς αμμόλοφους όταν ένα από τα πιο άνυδρα, άγονα μέρη στον κόσμο επλήγη με τις πρώτες πλημμύρες εδώ και δεκαετίες.
Καθώς η βροχή κυλούσε πάνω από το έδαφος της ερήμου, δημιούργησε ένα νέο, υδάτινο τοπίο ανάμεσα στους φοίνικες και τη θαμνώδη χλωρίδα. Μερικές από τις πιο δραματικές εικόνες είναι από την πόλη της ερήμου Merzouga, όπου ο σπάνιος κατακλυσμός χάραξε νέες λίμνες στους αμμόλοφους. Η βροχή γέμισε επίσης λίμνες που είναι συνήθως ξηρές, όπως αυτή στο μεγαλύτερο εθνικό πάρκο του Μαρόκου. Ενώ μεγάλο μέρος της βροχής έπεσε σε αραιοκατοικημένες απομακρυσμένες περιοχές, αρκετές βροχές έπεσαν σε πόλεις και χωριά του Μαρόκου προκαλώντας φονικές πλημμύρες, οι οποίες σκότωσαν περισσότερους από δώδεκα ανθρώπους.
Πού οφείλεται η αύξηση των βροχοπτώσεων
Οι βροχοπτώσεις στη Σαχάρα γενικά δεν είναι εντελώς ασυνήθιστες – η περιοχή είναι τεράστια και ποικιλόμορφη, και ορισμένα μέρη δέχονται συχνά μικρές ποσότητες βροχής. Μερικοί επιστήμονες προτείνουν, ότι αυτό είναι μέρος της φυσικής κλιματικής διακύμανσης της Γης, ενώ άλλοι λένε ότι είναι προϊόν κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο. Η απάντηση είναι μάλλον κάπου στο ενδιάμεσο. Δορυφορικές εικόνες έδειξαν τεράστιες επιφάνειες να έχουν πρασινίσει καθώς οι καταιγίδες έσπευσαν βορειότερα από το συνηθισμένο, ένα φαινόμενο που ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει με την κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο.
Περισσότερες ακραίες βροχοπτώσεις θα μπορούσαν να αναμένονται στη Σαχάρα στο μέλλον, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, καθώς η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα συνεχίζει να θερμαίνει τον πλανήτη και να διαταράσσει τον κύκλο του νερού. Οι ασυνήθιστα υψηλές βροχοπτώσεις στη Σαχάρα, θα μπορούσαν επίσης να οφείλονται στα θερμότερα από το συνηθισμένο νερά, στο Βόρειο Ατλαντικό Ωκεανό και στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Γενικά, η Σαχάρα θα μπορούσε να συνεχίσει να βιώνει πιο υγρές συνθήκες στο μέλλον. Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, ειδικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, οδηγούν τους ωκεανούς να απορροφούν περισσότερη θερμότητα. Ορισμένα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν, ότι οι θερμότεροι ωκεανοί θα μετατοπίσουν τη βροχή των μουσώνων πιο βόρεια στην Αφρική μέχρι το 2100, πράγμα που σημαίνει, ότι θα μπορούσε να πέσει περισσότερη βροχή σε τυπικά ξηρότερες περιοχές. Τα κλιματικά μοντέλα προβλέπουν επίσης ότι οι αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα μπορούσαν να κάνουν τη Σαχάρα ακόμη πιο βροχερή στο μέλλον.
Πηγή: msn.com