Η Χιονάτη και οι επτά νάνοι είναι ένα από τα πιο διάσημα παραμύθια των αδερφών Γκριμ και ένα από τα αγαπημένα των παιδιών παγκοσμίως. Η πανέμορφη πριγκίπισσα, που πλήρωσε το φθόνο της κακιάς μητριάς της με τη ζωή της, είναι αγαπημένη ηρωίδα. Η ιστορία της, άκρως συγκινητική αλλά και διδακτική, με το κλασικό happy end «και ζήσαμε εμείς καλά κι αυτοί καλύτερα». Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνες, η Χιονάτη φαίνεται ότι δεν ήταν μια φανταστική ιστορία αλλά βασίστηκε σε ένα υπαρκτό πρόσωπο.
Η κόμισσα Margarete
Σύμφωνα με τον Γερμανό ιστορικό Eckhard Sander, ο χαρακτήρας της Χιονάτης βασίστηκε στη ζωή της Margarete von Waldeck, μιας Γερμανίδας κόμισσας από τη Βαυαρία, η οποία γεννήθηκε το 1533. Όταν έκλεισε τα 16, η μητριά της Katarina, που ζήλευε την απαράμιλλη ομορφιά της, την έστειλε στο Wildungen στις Βρυξέλλες για να απαλλαγεί από αυτή. Εκεί, η Μαργαρίτα ερωτεύτηκε έναν πρίγκιπα τον Φίλιππο, που αργότερα έγινε βασιλιάς της Ισπανίας.
Ο πατέρας και η μητριά της απέρριψαν τη σχέση καθώς ήταν «πολιτικά ενοχλητική». Η Μαργαρίτα πέθανε μυστηριωδώς σε ηλικία 21 ετών, αν και υπήρχαν έντονες υποψίες ότι είχε δηλητηριαστεί. Σύμφωνα με ιστορικούς, ο βασιλιάς της Ισπανίας, ο οποίος ήταν επίσης αντίθετος στο γάμο του γιου του με τη νεαρή κόμισσα, μπορεί να έστειλε τους άνδρες του για να δολοφονήσουν τη Μαργαρίτα.
Αν η Χιονάτη ήταν όντως πραγματικό πρόσωπο, τι γίνεται με τους 7 νάνους;
Ο πατέρας της Margarete, λοιπόν, είχε ορυχεία χαλκού, όπου πολλά παιδιά δούλευαν ως σκλάβοι. Ωστόσο, οι σκληρές συνθήκες, που επικρατούσαν στα ορυχεία προκάλεσαν τον πρόωρο θάνατο πολλών παιδιών. Ωστόσο, όσα κατάφεραν να επιβιώσουν, αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στην ανάπτυξή τους, ενώ λόγω υποσιτισμού και σκληρής σωματικής εργασίας παραμορφώθηκαν τα άκρα τους. Αυτά τα παιδιά αναφέρονταν συχνά ως «φτωχοί νάνοι»!
Το δηλητηριασμένο μήλο
Αλλά ούτε και το δηλητηριασμένο μήλο φαίνεται να ήταν πρωτότυπη έμπνευση των Γκριμ. Σύμφωνα με τον Σάντερς, πάντα, το «δανείστηκαν» από μια δημοφιλή γερμανική ιστορία, σύμφωνα με την οποία ένας ηλικιωμένος συνελήφθη, επειδή έδινε δηλητηριασμένα μήλα σε παιδιά, που πίστευε ότι του έκλεβαν τους καρπούς του.
Ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι με την εκδοχή του Σάντερς. Σύμφωνα με άλλους μελετητές, η Χιονάτη είναι εμπνευσμένη από τη ζωή της Maria Sophia von Erthal, που γεννήθηκε το 1725 στην ίδια περιοχή. Το κορίτσι ήταν κόρη του πρίγκιπα Philipp Christoph von Erthal, που μετά το θάνατο της συζύγου του, παντρεύτηκε την κόμισσα του Ράιχενσταϊν. Λέγεται ότι η κόμισσα αντιπαθούσε τη θετή της κόρη και προτιμούσε τα «νόμιμα» παιδιά της.
Το κάστρο όπου ζούσαν, που σήμερα είναι μουσείο, στέγαζε έναν περίφημο «ομιλούντα καθρέφτη», ένα ακουστικό παιχνίδι ικανό να καταγράφει και να αναπαράγει τη φωνή του ομιλητή. Οι νάνοι και σε αυτή την εκδοχή συνδέονται με ανθρακωρυχεία και πολύ κοντούς ανθρακωρύχους -για να έχουν πρόσβαση στις μικρές σήραγγες- οι οποίοι συχνά φορούσαν φωτεινές κουκούλες, όπως οι νάνοι έχουν συχνά απεικονιστεί με τα χρόνια.
Μπορεί να μη γίνει ποτέ γνωστό από πού ξεκίνησε η ιστορία της Χιονάτης και των Επτά Νάνων, αλλά είναι σίγουρα εμπνευσμένη από μερικά πραγματικά γεγονότα που συνέβησαν στη Γερμανία τους αιώνες που προηγήθηκαν του παραμυθιού. Σε κάθε περίπτωση, οι επτά νάνοι ταυτίζονται σχεδόν με βεβαιότητα στους μικρόσωμους εργάτες των γερμανικών ορυχείων του 17ου και 18ου αιώνα και η ιστορία θα μπορούσε να είναι το αποτέλεσμα ενός μείγματος θρύλων και πραγματικών γεγονότων, εμπλουτισμένων με φανταστικά στοιχεία.
Πηγές: random-times.com, en.famagusta.news