Το παγωτό για τους περισσότερους είναι από τα πιο αγαπημένα γλυκά όχι μόνο για τη γλύκα του και τη δροσιά του, αλλά και γιατί είναι απόλυτα συνδεδεμένο με το καλοκαίρι! Τα παιδικά μας χρόνια είχαν γεύση από παγωτό βανίλια, σοκολάτα, φράουλα και φιστίκι.
Οι γεύσεις του παγωτού ήταν μάλλον κλασικές. Ωστόσο περνώντας τα χρόνια τα πράγματα άλλαξαν και όπως φαίνεται, η εκκεντρικότητα στην επιλογή των γεύσεων έχει κερδίσει τις προτιμήσεις των καταναλωτών που επιλέγουν ανάμεσα σε γεύσεις πίσω από τις οποίες κρύβεται μεγάλη φαντασία.
Αν είστε τολμηροί και σας δοθεί η ευκαιρία, δοκιμάστε μερικές ασυνήθιστες γεύσεις παγωτού:
1. Παγωτά με γεύση τζατζίκι, καρπούζι με τυρί, μπουγάτσα, φραπέ, μαγειρίτσα, ακόμα και χταποδάκι στα κάρβουνα
Οι Θεσσαλονικείς τα γεύονται καθημερινά αλλά οι υπόλοιποι μάλλον δεν έχουμε ζήσει αυτή τη γευστική εμπειρία.
2. Παγωτό με γεύση τζιτζίκι (και όχι τζατζίκι)
Αν είστε περιπετειώδες ακόμη και στο φαγητό, ίσως θα έπρεπε να πεταχτείτε μια βόλτα μέχρι την Αμερική για παγωτό με γεύση τζιτζίκι.
Τα τζιτζίκια είναι ένα μυστηριώδες ζωύφιο του καλοκαιριού, του οποίου ακούμε σωρηδόν αλλά δεν βλέπουμε ποτέ. Προφανώς, πριν από μερικά χρόνια υπήρχε μια επέλαση από τζιτζίκια στο Νιου Τζέρσεϋ και το παγωτό “The Bent Spoon” αποφάσισε να το εκμεταλλευτεί. Συνδύασαν αποξηραμένα τζιτζίκια με σοκολάτα και μαύρη ζάχαρη για να δημιουργήσουν παγωτό με γεύση τζιτζίκι. Ήταν μια μεγάλη επιτυχία γιατί ουσιαστικά είχε γεύση σαν παγωτό σοκολάτα.
Τα τζιτζίκια πρόσθεσαν έναν δελεαστικό παράγοντα, αυτόν του σοκ, για να μην αναφέρουμε την άπαχη πρωτεΐνη.
3. Παγωτό με αστακό
Μια σπεσιαλιτέ του Maine, που σύμφωνα με την ιστορία, το “Ben and Bill’s Chocolate Emporium”, άρχισε να προσφέρει παγωτό αστακού το 1988, λαμβάνοντας στα σοβαρά μια αστεία πρόταση από έναν θαμώνα. Ο αστακός είναι συνήθως ακριβός αλλά το Μέιν είναι η πατρίδα του. Μία βάση παγωτού βανίλιας αναμειγνύεται με βουτυράτα, φρέσκα κομμάτια αστακού.
4. Παγωτό με καπνιστό σολομό
Το παγωτό καπνιστού σολομού έχει κερδίσει αναγνώριση στην υψηλή κουζίνα, συχνά ως ένα εφευρετικό αλμυρό ορεκτικό, που χρησιμοποιεί αγγούρι ως χωνάκι και ψιλοκομμένο σχοινόπρασο ως διακόσμηση.
5. Παγωτό με γεύση κάρι
Οι συνταγές από την Ινδία μέχρι την Ιαπωνία χρησιμοποιούν το κάρυ σε πάστες, σούπες και μαρινάδες. Το κάρυ έχει έντονη γεύση και συνδυάζεται με αλμυρά και γλυκά υλικά, όπως γάλα καρύδας, κρέμα γάλακτος και αμυλούχα λαχανικά. Επομένως, η χρήση του στο παγωτό είναι ένα λογικό βήμα. Θα μπορούσατε να το χρησιμοποιήσετε σε παγωτό με βάση την καρύδα και να προσθέσετε φιστίκι Αιγίνης για πρόσθετη γεύση και γλυκύτητα.
6. Παγωτό με γεύση ψαριού-(Fish & Chips)
Το αγαπημένο φαγητό του δρόμου και το αγαπημένο φαγητό της Αγγλίας στις παμπ, ενέπνευσε τον κατασκευαστή παγωτού Fredericks Dairies, να δημιουργήσει ένα παγωτό με γεύση Fish and Chips χρησιμοποιώντας μπακαλιάρο, βανίλια, πιπεριά, πατάτα, αλάτι και ξύδι και χωνάκι φτιαγμένο από τσιπς.
7. Παγωτό με γεύση από στρείδια – (Oyster Ice Cream)
Αν είστε λάτρης των ωμών στρειδιών, το παγωτό με στρείδια είναι μια αναβάθμιση όσον αφορά την υφή. Το παγωτό Oyster είναι από τις παλαιότερες γεύσεις παγωτού της λίστας αφού εμφανίζεται σε ένα βιβλίο μαγειρικής των αρχών του 19ου αιώνα. Είναι μια συνταγή για κρέμα στρειδιού, που οι μάγειρες μπορούσαν να παγώσουν.
8. Παγωτό τουρσί μάνγκο
Τα μάνγκο είναι μερικά από τα πιο γλυκά φρούτα στη γη, τα οποία συχνά σερβίρονται με τσίλι, αλάτι και λάιμ για να ισορροπήσουν και να συμπληρώσουν τη γλυκύτητά τους. Το τουρσί μάνγκο είναι μια δημοφιλής λιχουδιά στην Ινδία και την Ταϊλάνδη, επομένως η μετατροπή τους σε παγωτό δεν είναι καθόλου περίεργη. Είναι μάλλον έξυπνη!
9. Παγωτό Πίτσα
Η πίτσα είναι παγκόσμιως από τα πιο αγαπημένα comfort food. Το “Van Leeuwen’s Pizza Ice Cream” χρησιμοποιεί τυρί κρέμα και επιπλέον κρόκους για κιτρινωπό χρώμα και κρεμώδη υφή. Η σάλτσα ντομάτας έρχεται με τη μορφή μιας κορδέλας από ζελέ ντομάτας.
10. Παγωτό με μελάνι καλαμαριού
Το μελάνι είναι δημοφιλές πρόσθετο στα ζυμαρικά και το ριζότο στη μεσογειακή κουζίνα, με το μαύρο χρώμα του τόσο οπτικά εντυπωσιακό όσο και γευστικό. Είναι μια δημοφιλής γεύση παγωτού στην Ιαπωνία για δεκαετίες. Η παραδοσιακή συνταγή συνδυάζει μελάνι καλαμαριού με αμυλώδεις ρίζες, πλήρες γάλα, αλάτι και ζάχαρη.
11. Παγωτό με γεύση τυρί
Πολλοί ευρωπαϊκοί πολιτισμοί σερβίρουν πιάτα τυριού για επιδόρπιο. Πολλά είδη τυριών κρεμώδη ή μαλακά, ταιριάζουν εξαιρετικά με παγωμένα φρούτα, σαν να ήταν ήδη παγωτό.
12. Παγωτό με τουρσί, μέλι και πιπεριά Jalapeno
Πολλά καταστήματα στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυτή την περίεργη γεύση παγωτού. Σε μια βάση γλυκιάς κρέμας, προστίθενται τουρσιά, μέλι και στο τέλος ψιλοκομμένα φρέσκα καυτερά jalapenos για έξτρα ένταση.
Πολλές από τις πιο διάσημες συνταγές στον κόσμο ήταν προϊόντα πειραματισμού. Τώρα, είναι συνηθισμένο σενάριο να δημιουργούνται αλμυρές εκδοχές γλυκών πιάτων και το αντίστροφο. Η σοκολάτα και η βανίλια μπορεί να είναι τα κλασικά αγαπημένα, αλλά οι πιο τολμηροί θα εκτιμήσουν και θα δοκιμάσουν τις συνταγές και τις επωνυμίες που πηγαίνουν τη συμβατική γεύση του παγωτού ένα βήμα πιο πέρα.
Πηγή: restaurantclicks.com