“The Dragon Man”: Η ανακάλυψη ενός απολιθώματος 146.000 ετών, μπορεί να μας οδηγήσει στον πλησιέστερο συγγενή μας.
Το μεγαλύτερο γνωστό κρανίο στον κόσμο
Ένα απολίθωμα 146.000 ετών, μπορεί να είναι ενός από τους πιο στενούς συγγενείς μας. Το μυστηριώδες κρανίο, που βρέθηκε σε ένα κινέζικο πηγάδι, έχει φουντώσει τη συζήτηση μεταξύ των παλαιοανθρωπολόγων και μπορεί να είναι ο πλησιέστερος συγγενής μας στο ανθρώπινο γενεαλογικό δέντρο, στη θέση των γνωστών Νεάντερταλ, σύμφωνα με τις νέες έρευνες.
Ένας αγρότης, δώρισε σε ένα πανεπιστημιακό της μουσείο της Κίνας- ένα γιγάντιο, σχεδόν άθικτο ανθρώπινο κρανίο με περίεργες αναλογίες και μια ασυνήθιστη ιστορία. Η οικογένεια του άνδρα, είχε κρύψει το απολίθωμα από τότε που ανακαλύφθηκε, σε ένα εργοτάξιο στην πόλη Χαρμπίν, πριν από σχεδόν 90 χρόνια.
Μετά από γεωχημικές έρευνες, για τον εντοπισμό του πιθανού απολιθώματος και την επίπονη σύγκριση των χαρακτηριστικών του, με εκείνα άλλων πρώιμων ανθρώπων, ορισμένοι από τους επιστήμονες, που εξετάζουν το εύρημα πιστεύουν, ότι το κρανίο από τη Χαρμπίν, θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ένα εντελώς νέο ανθρώπινο είδος, το – “Homo longi” ή «Άνθρωπος Δράκος», όπως ονομάστηκε.
«Η ανακάλυψη του κρανίου του Χαρμπίν και οι αναλύσεις μας, υποδηλώνουν, ότι υπάρχει μια τρίτη γενεαλογία αρχαϊκού ανθρώπου, που ζούσε κάποτε στην Ασία, και αυτή η γενεαλογία έχει μία στενότερη σχέση με τον Homo Sapiens από τους Νεάντερταλ», λέει ο Xijun Ni, Παλαιοανθρωπολόγος στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και στο Hebei GEO University. Αν ισχύει αυτό, θα έκανε το παράξενο κρανίο, να ανήκει πράγματι σε στενό συγγενή μας.
Οι ισχυρισμοί για ένα νέο ανθρώπινο είδος, είναι βέβαιο, ότι θα προκαλέσουν σκεπτικισμό και θα πυροδοτήσουν συζητήσεις. Παρόλα αυτά, οπουδήποτε και να εντάσσεται το απολίθωμα αυτό των 146.000 ετών, στο ανθρώπινο γενεαλογικό δέντρο, θα ενισχύσει τις ενδείξεις, ότι μια συναρπαστική περίοδος εξέλιξης συνέβαινε στην Κίνα από 100.000 έως 500.000 χρόνια πριν.
Και επειδή οι ανασκαφές στην Κίνα δεν ήταν τόσο εκτεταμένες όσο εκείνες σε μέρη όπως η Αφρική, οι ειδικοί μόλις αρχίζουν να αποκαλύπτουν και να αποκρυπτογραφούν τα νέα στοιχεία.
Η ιστορία του κρανίου
Όπως και η προέλευσή του, έτσι και η ιστορία του κρανίου δεν είναι απολύτως σαφής. Λέγεται, ότι η οικογένεια που δώρισε το κρανίο στον συγγραφέα Ji Qiang, στο μουσείο του Πανεπιστημίου Hebei GEO, το είχε κρύψει σε ένα πηγάδι για τρεις γενιές. Ανακαλύφθηκε τη δεκαετία του 1930, όταν χτίστηκε μια σιδηροδρομική γέφυρα κατά μήκος του ποταμού Songhua και η οικογένεια, υποπτευόμενη ότι ήταν σημαντικό, ισχυρίστηκε πως είχε κρύψει το κρανίο για να το προστατεύσει. Οι εκτενείς αναλύσεις του κρανίου ξεκίνησαν αμέσως μετά την άφιξή του στο μουσείο το 2018 και κατέληξαν σε τρεις ξεχωριστές μελέτες.
Τα χαρακτηριστικά του κρανίου
Η παρατήρηση του ασυνήθιστου μεγέθους του κρανίου ήταν πολύ πιο απλή υπόθεση, είναι το μεγαλύτερο από όλα τα γνωστά κρανία Homo. Το μεγάλο κρανίο ήταν σε θέση να στεγάσει έναν εγκέφαλο παρόμοιο σε μέγεθος με τον δικό μας. Όμως άλλα χαρακτηριστικά είναι πιο αρχαϊκά. Το κρανίο έχει παχύ φρύδι, μεγάλες —σχεδόν τετράγωνες— κόγχες ματιών και ένα φαρδύ στόμα για να συγκρατεί μεγάλα δόντια. Αυτό το συναρπαστικό μείγμα ανθρώπινων χαρακτηριστικών, είναι ένα μωσαϊκό χαρακτηριστικών, που οι συγγραφείς, ορίζουν ως διαφορετικό από άλλα είδη Homo – από τους πιο πρωτόγονους Homo heidelbergensis και Homo erectus έως πιο σύγχρονους ανθρώπους.
Ένα νέο ανθρώπινο είδος
Ο Ni και η ομάδα του, σύγκριναν 600 διαφορετικά μορφολογικά χαρακτηριστικά του κρανίου με περίπου 95 διαφορετικά ανθρώπινα κρανία και γνάθους. Χρησιμοποίησαν ένα σύνολο μαθηματικών τεχνικών για όλα αυτά τα δεδομένα, για να δημιουργήσουν διακλαδισμένα διαγράμματα, που σκιαγραφούν τις φυλογενετικές σχέσεις των διαφορετικών ειδών Homo.
«Τα αποτελέσματά μας υποδηλώνουν ότι το κρανίο “Homo longi”, αντιπροσωπεύει μια γενεαλογία, πολύ κοντά σε αυτή του Homo Sapiens. Λέμε λοιπόν,ότι το “Homo longi”, είναι φυλογενετικά, πιο κοντά στο Homo Sapiens από ότι οι Νεάντερταλ. Το κρανίο αυτό, είναι το μεγαλύτερο από τα γνωστά κρανία Homo και πιθανότατα, αντιπροσωπεύει ένα νεοανακαλυφθέν ανθρώπινο είδος, που ονομάζεται “Homo longi” ή “Dragon Man”(Άνθρωπος Δράκος)», υποστηρίζει ο Ni.
Τα ευρήματά τους, που εμφανίζονται σε τρεις εργασίες που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό “The Innovation”, υποδηλώνουν, ότι η γενεαλογία των Homo longi, μπορεί να είναι ότι πιο κοντινό σε εμάς και έχει τη δυνατότητα να αναδιαμορφώσει την κατανόησή μας για την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους.
Πηγή: www.smithsonianmag.com