Πρόσφατες έρευνες έχουν ρίξει φως στις επιζήμιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει το άγχος στους σολομούς, θέτοντας ενδεχομένως σε κίνδυνο την υγεία και την επιβίωσή τους. Καθώς οι επιστήμονες εμβαθύνουν στην πολύπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ των περιβαλλοντικών στρεσογόνων παραγόντων και της ευημερίας του σολομού, οι επιπτώσεις τόσο για τα υδάτινα οικοσυστήματα, όσο και για τις ανθρώπινες βιομηχανίες γίνονται όλο και πιο εμφανείς.
Γιατί οι σολομοί αγχώνονται;
Οι σολομοί, ιδιαίτερα εκείνοι που εκτρέφονται σε ιχθυοτροφία, συχνά υπόκεινται σε αγχωτικές συνθήκες που κυμαίνονται από υπερπλήρεις δεξαμενές, έως ξαφνικές αλλαγές στη θερμοκρασία και την ποιότητα του νερού.
Ενώ το άγχος είναι μια φυσική αντίδραση σε κάθε οργανισμό, το χρόνιο στρες μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημά τους και να κάνει τα ψάρια πιο ευαίσθητα σε ασθένειες. Στην περίπτωση του σολομού, αυτή η ευαισθησία μπορεί να οδηγήσει σε εστίες παθογόνων όπως οι ιοί, τα παράσιτα και οι θαλάσσιες ψείρες.
Η έξαρση ασθενειών στους σολομούς
Μία από τις πρωταρχικές ανησυχίες είναι η εξάπλωση ασθενειών μεταξύ πυκνοκατοικημένων ιχθυοκαλλιεργειών σολομού. Σε αυτά τα περιβάλλοντα, όπου χιλιάδες ψάρια περιορίζονται σε σχετικά μικρούς χώρους, τα επίπεδα στρες μπορούν να εκτοξευθούν στα ύψη. Τέτοιες εστίες όχι μόνο θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και την καλή διαβίωση του σολομού, αλλά απειλούν επίσης τους άγριους πληθυσμούς μέσω της πιθανής μετάδοσης ασθενειών.
Οι περιβαλλοντικοί παράγοντες
Οι περιβαλλοντικοί στρεσογόνοι παράγοντες, όπως η ρύπανση, η κρίση του νερού και η κλιματική αλλαγή, ασκούν πρωτοφανή πίεση σε αυτά τα ήδη ευάλωτα πλάσματα.
Η αύξηση της θερμοκρασίας του νερού, για παράδειγμα, μπορεί να διαταράξει τα πρότυπα αναπαραγωγής και να μεταβάλει την κατανομή των πηγών τροφίμων, επιδεινώνοντας περαιτέρω τα επίπεδα στρες. Ως αποτέλεσμα, ο άγριος σολομός γίνεται όλο και πιο ευαίσθητος σε ασθένειες, εμποδίζοντας την ικανότητά του να αναπαραχθεί και να διατηρεί τους πληθυσμούς του.
Συμπερασματικά, η υγεία του σολομού χρησιμεύει ως υπενθύμιση για τη συνολική ευημερία των υδάτινων οικοσυστημάτων. Αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας τις επιπτώσεις του στρες στον σολομό, μπορούμε να εργαστούμε για τη διασφάλιση της επιβίωσής τους και τη διατήρηση των ποικίλων οικοσυστημάτων του ωκεανού.
Πηγή: www.sintef.no