Ακριβώς όταν νομίζεις ότι τα έχεις δει όλα, υπάρχουν πράγματα, που σου ταράζουν το μυαλό. Όπως ένα πιάτο που τρώγεται στην Κίνα και όχι, δεν είναι καν ένα περίεργο ζώο ή ένα μη βρώσιμο φυτό. Αλλά είναι — πέτρες!
Οι περισσότεροι στο διαδίκτυο γνωρίζουν ήδη για τις τηγανίτες από λάσπη που τρώγονται στην Αϊτή. Ονομάζονται επίσης κέικ των φτωχών και θεωρούνται εξαιρετική λιχουδιά, κυρίως λόγω των θρεπτικών συστατικών και των μετάλλων, που υπάρχουν στη λάσπη. Παρασκευάζονται με ειδικό είδος λάσπης, νερό, αλάτι και μαργαρίνη.
Αλλά εδώ δε θα μιλήσουμε για λασπόπιτες αλλά για κάτι άλλο εξίσου περίεργο, που τρώγεται στην Κίνα. Εάν πιστεύετε λοιπόν, ότι η κατανάλωση σκύλων είναι το όριο, καλώς ήλθατε σε μια περιοχή, όπου οι άνθρωποι τρώνε πέτρες! Πρόκειται για τα περίφημα “Suodiu”, μια συνταγή που περιέχει ποταμίσιες πέτρες και μερικά καρυκεύματα και μπαχαρικά.
Ιστορία του Suodiu
Λοιπόν, για να καταλάβουμε, πώς οι άνθρωποι τρώνε τις πέτρες, πρέπει να καταλάβουμε αρχικά, γιατί τρώνε πέτρες ούτως ή άλλως;
Το Suodiu δεν είναι ακριβώς αυτό που εσείς ή εγώ θα υποθέταμε, στην πραγματικότητα. Δεν είναι, ότι οι άνθρωποι μαγειρεύουν πέτρες ή τις μασούν ωμές, απλώς τις χρησιμοποιούν για έξτρα γεύση σε μια σούπα. Οι πέτρες που χρησιμοποιούνται σε αυτό το πιάτο δεν είναι απλώς κάποιες τυχαίες πέτρες, αλλά οι μικρές πέτρες, που βρίσκονται συνήθως σε ρυάκια ή ποτάμια, όπου υπάρχουν άφθονα ψάρια και θαλάσσια ζωή.
Πίσω στο χρόνο, που δεν χρησιμοποιούσαν συντηρητικά, ήταν πραγματικά δύσκολο να διατηρήσεις και να αποθηκεύσεις τα τρόφιμα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά το καλοκαίρι και τους υγρούς μήνες. Έτσι, οι βαρκάρηδες που έπρεπε να ταξιδεύουν για βδομάδες και μήνες, χωρίς να μπορούν να αποθηκεύουν πολλά τρόφιμα, βασίζονταν σε τέτοιες πέτρες και βότσαλα για γεύση, όταν δεν κατάφερναν να πιάσουν ψάρια. Αυτές οι πέτρες με τον καιρό, αποκτούν τη γεύση της θαλάσσιας ζωής. Έτσι, όταν μαγειρεύονται, δεν έχουν ακριβώς μια γήινη ή λασπώδη γεύση, αλλά μάλλον μια γεύση από ψάρια, στρείδια ή μύδια.
Προετοιμασία του “Suodiu”
Το “Suodiu” παρασκευάζεται όπως μια ζεστή χειμωνιάτικη σούπα. Με πολλά καρυκεύματα, μπαχαρικά αλλά και μερικά συνοδευτικά. Το καλύτερο Suodiu είναι αυτό, που παρασκευάζεται με πέτρες κατευθείαν από την κοίτη του ποταμού. Εάν αφήσετε αυτές τις πέτρες έξω για πολύ, μπορεί να χάσουν αυτή τη γεύση. Έτσι, συνιστάται να χρησιμοποιείτε φρέσκα πετρώματα για το συγκεκριμένο πιάτο και να τα μαγειρεύετε αμέσως μόλις τα βγάλετε από το νερό.
Αρχικά, οι πέτρες τηγανίζονται σε λαρδί ή κάποιο άλλο ζωικό λίπος (ή ακόμα και φυτικό λίπος), ώστε η γεύση από τους να μεταφερθεί στο λάδι. Στη συνέχεια προστίθενται λίγο σκόρδο, τσίλι, τζίντζερ και μερικές φορές, κρεμμύδια, καρότα, λάχανο, πιπεριές και άλλα λαχανικά για να το μετατρέψουν σε ένα πιάτο που μοιάζει με σούπα. Τέλος, συμπληρώνουν λίγο αλάτι, μαύρο πιπέρι και νιφάδες τσίλι πριν απολαύσουν το γεύμα.
Ο τρόπος που τρώγεται
Μία μία, όλες οι πέτρες ρουφιούνται και πετιούνται, και τέλος, όταν μείνουν μόνο τα βρώσιμα συστατικά, τρώνε κανονικά όπως θα τρώγανε οποιαδήποτε άλλη σούπα, με μια έντονη γεύση ψαριού-που όμως σε αυτή την περίπτωση προέρχεται από τις πέτρες.
Απλώς θυμηθείτε: Οι πέτρες πρέπει να είναι φρέσκες & μην τις μασάτε, γιατί ο μόνος που θα χαρεί, θα είναι ο οδοντίατρος σας…
Πηγή: medium.com