Ως ανθρώπινα όντα, είμαστε επιρρεπείς σε διάφορες ασθένειες και ιατρικές καταστάσεις, που ενδέχεται να επηρεάσουν τόσο τη σωματική, όσο και τη ψυχική μας ευεξία.
Ωστόσο, ορισμένες παθήσεις είναι τόσο σπάνιες και περίεργες, που δε πιστεύουμε ότι υπάρχουν! Από ανθρώπους που δεν αισθάνονται πόνο, μέχρι εκείνους που βλέπουν τον κόσμο σαν ασπρόμαυρη ταινία, αυτά τα φαινόμενα έχουν τραβήξει την προσοχή των ερευνητών και του ευρύτερου κοινού. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε τέσσερα από τα πιο σπάνια σύνδρομα, εμβαθύνοντας στα συμπτώματά τους και τον τρόπο που επηρεάζουν τον ανθρώπινο οργανισμό.
Το σύνδρομο της ξένης προφοράς
Το σύνδρομο ξένης προφοράς (FAS) είναι ένα σπάνιο ιατρικό φαινόμενο που επηρεάζει τον τρόπο ομιλίας ενός ατόμου, κάνοντας τη μητρική του γλώσσα να ακούγεται ξένη στους γύρω του. Αυτή η κατάσταση εμφανίζεται συχνά μετά από τραυματική εγκεφαλική βλάβη, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλη νευρολογική ανωμαλία, οδηγώντας σε αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται την ομιλία.
Τα άτομα με FAS μπορεί να διαπιστώσουν ότι η ομιλία τους αλλάζει ξαφνικά, με διαφορές στον τόνο και τον ρυθμό που αρθρώνουν τις λέξεις. Ενώ το FAS δεν είναι μια γλωσσική διαταραχή αυτή καθαυτή, ενδέχεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην επικοινωνιακή ικανότητα και, μακροπρόθεσμα, σε κοινωνικό στίγμα και διακρίσεις.
Το σύνδρομο της Αλίκης στη χώρα των θαυμάτων
Το σύνδρομο της Αλίκης στη Χώρα των Θαυμάτων (AIWS) είναι μία διαταραχή που εμποδίζει την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται αισθητηριακές εισροές. Πιο συγκεκριμένα, η πάθηση αυτή επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο ασθενής αντιλαμβάνεται το μέγεθος των πραγμάτων που βλέπει γύρω του, την αίσθηση ή την εμφάνιση του σώματός του. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα δύναται να διαστρεβλώσει μέχρι και την αίσθηση της πραγματικότητας.
Το σύνδρομο Pica
Τα άτομα με σύνδρομο Pica τρέφονται καταναγκαστικά με αντικείμενα που δεν έχουν θρεπτική αξία. Αναλυτικότερα, θα μπορούσαν να είναι τόσο ακίνδυνα όσο ο πάγος ή τοξικά, όπως η αποξηραμένη μπογιά, η κιμωλία και τα κομμάτια μετάλλου. Αυτή η διαταραχή εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά, έγκυες γυναίκες και άτομα με διανοητική αναπηρία. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η ασυνήθιστη επιθυμία κατάποσης μη βρώσιμων αντικειμένων, πιθανόν αποτελεί σημάδι ότι το σώμα προσπαθεί να αναπληρώσει τα χαμηλά επίπεδα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, χωρίς βέβαια κάποιο αποτέλεσμα.
Το σύνδρομο Stoneman
Το σύνδρομο Stoneman ή αλλιώς Fibrodysplasia Ossificans Progressiva (FOP), είναι μια σπάνια κατάσταση όπου οι συνδετικοί ιστοί του σώματος μετατρέπονται σε οστά. Επηρεάζει έναν στους 2 εκατομμύρια ανθρώπους και προκαλείται από γονιδιακή μετάλλαξη. Η μετατροπή συνήθως ξεκινά από τους ώμους και το λαιμό, φτάνοντας μέχρι τα πόδια, ενώ ένα δεύτερο οστό αναπτύσσεται πάνω από το πρώτο σε μια διαδικασία γνωστή ως ετεροτοπική οστεοποίηση (HO).Τα άτομα με αυτό το σύνδρομο πιθανόν να χάσουν την κινητικότητα τους, καθώς εξελίσσεται η ανάπτυξη των οστών.
Πηγή: www.makatimed.net.ph