Θα μπορούσε μία βόλτα για τα ψώνια της εβδομάδας, να σας σώσει τη ζωή; Η απάντηση σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, είναι πως ναι, θα μπορούσε!
Καρότσια του σούπερ μάρκετ τροποποιήθηκαν, ώστε να μπορούν να ανιχνεύουν την κολπική μαρμαρυγή, η οποία στη συνέχεια μπορεί να αντιμετωπιστεί, για να αποφευχθούν εγκεφαλικά επεισόδια, που προκαλούν αναπηρία ή θανατηφόρα εγκεφαλικά.
Η κολπική μαρμαρυγή
Περισσότεροι από 40 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν κολπική μαρμαρυγή, την πιο κοινή διαταραχή του καρδιακού ρυθμού. Η κολπική μαρμαρυγή αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά πέντε φορές. Αυτά τα εγκεφαλικά είναι συχνά θανατηφόρα ή αφήνουν κάποια αναπηρία.
Η σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου
Η αντιπηκτική αγωγή μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο, αλλά πολλοί άνθρωποι ανακαλύπτουν, ότι έχουν κολπική μαρμαρυγή μόνο μετά από εγκεφαλικό.
Απαιτούνται επομένως προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για τον εντοπισμό των ατόμων με την πάθηση, ώστε να μπορούν να λαμβάνουν προληπτική φαρμακευτική αγωγή.
Η μελέτη
Κατά τη διάρκεια της δίμηνης μελέτης, ερευνήθηκε αν η ενσωμάτωση αισθητήρων ηλεκτροκαρδιογραφήματος στις λαβές των καροτσιών σούπερ μάρκετ, θα μπορούσε να εντοπίσει αποτελεσματικά τους πελάτες με κολπική μαρμαρυγή. Δέκα καροτσάκια είχαν έναν αισθητήρα τοποθετημένο στη λαβή και χρησιμοποιήθηκαν σε τέσσερα σούπερ μάρκετ (στα οποία υπήρχε και φαρμακείο) στο Λίβερπουλ.
Ζητήθηκε από τους αγοραστές να χρησιμοποιήσουν ένα από τα τροποποιημένα καρότσια και να κρατήσουν τις λαβές, για τουλάχιστον 60 δευτερόλεπτα. Εάν ο αισθητήρας δεν εντόπιζε ακανόνιστο καρδιακό παλμό, άναβε ένα πράσινο φως. Αυτοί οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν μετά και σε χειροκίνητο έλεγχο παλμών από έναν ερευνητή για να επιβεβαιώσουν ότι δεν υπήρχε κολπική μαρμαρυγή.
Εάν εντόπιζαν ακανόνιστο καρδιακό παλμό, ο αισθητήρας άναβε κόκκινο. Στη συνέχεια, ο φαρμακοποιός του καταστήματος έκανε έναν χειροκίνητο έλεγχο παλμών και μια άλλη μέτρηση με αισθητήρα που δεν ήταν συνδεδεμένος σε καρότσι και με τον συμμετέχοντα να στέκεται ακίνητος.
Τα αποτελέσματα
Συνολικά 2.155 ενήλικες χρησιμοποίησαν αυτά τα καρότσια για ψώνια. Μετά την ανασκόπηση του ηλεκτροκαρδιογραφήματος από τον καρδιολόγο της μελέτης:
- Δεν υπήρχαν ενδείξεις κολπικής μαρμαρυγής σε 115 συμμετέχοντες
- 46 καταγραφές ήταν ασαφείς
- Κολπική μαρμαρυγή διαγνώστηκε σε 59 συμμετέχοντες
- Η μέση ηλικία των 59 συμμετεχόντων με κολπική μαρμαρυγή ήταν τα 74 έτη και το 43% ήταν γυναίκες
- Από αυτούς, οι 20 γνώριζαν ήδη ότι είχαν κολπική μαρμαρυγή
- 39 δεν είχαν προηγουμένως διαγνωσθεί και δεν γνώριζαν ότι είχαν κολπική μαρμαρυγή. Για αυτά τα 39 άτομα με μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, προγραμματίστηκε άμεσα ραντεβού με καρδιολόγο.
«Αυτή η μελέτη δείχνει τη δυνατότητα λήψης ελέγχων υγείας στον πληθυσμό χωρίς να διαταράσσονται οι καθημερινές του ρουτίνες. Σχεδόν τα δύο τρίτα των αγοραστών, που προσεγγίσαμε, ήταν πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν ένα απο γα καρότσια και η συντριπτική πλειονότητα όσων αρνήθηκαν ήταν μάλλον βιαστικοί παρά επιφυλακτικοί. Αυτό δείχνει, ότι η ιδέα είναι αποδεκτή από τους περισσότερους ανθρώπους και αξίζει να δοκιμαστεί σε μια μεγαλύτερη μελέτη. Προηγουμένως όμως, απαιτούνται ορισμένες προσαρμογές για να γίνει το σύστημα πιο ακριβές», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης καθηγητής Ian Jones.
Ο έλεγχος για κολπική μαρμαρυγή ενώ οι άνθρωποι κάνουν τα ψώνια τους, υπόσχεται την πρόληψη των εγκεφαλικών επεισοδίων και τη διάσωση ζωών.
Μια κρίσιμη πτυχή είναι η παροχή άμεσης πρόσβασης σε έναν επαγγελματία υγείας, που μπορεί να εξηγήσει τα ευρήματα και να παραπέμψει τους ασθενείς για επιβεβαιωτικές εξετάσεις και φαρμακευτική αγωγή, εάν χρειάζεται.
Πηγή: www.sciencedaily.com