Το Βόρειο Σέλας, ή Aurora Borealis, αποτελεί ένα από τα πλέον εντυπωσιακά φυσικά φαινόμενα, που γοητεύει τους ανθρώπους από την απαρχή του κόσμου και, συνήθως, κοσμεί με την παρουσία του τις περιοχές μεγάλου γεωγραφικού πλάτους, που βρίσκονται κοντά στους πόλους της Γης.
Αυτά τα μαγευτικά φώτα είναι το αποτέλεσμα φορτισμένων από τον Ήλιο σωματιδίων, που συγκρούονται με μόρια αερίου στην ατμόσφαιρα της Γης.
Γιατί, λοιπόν, το Βόρειο Σέλας, ένα φαινόμενο που συνήθως αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο χωρών όπως η Νορβηγία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ισλανδία και ο Καναδάς, έκανε σπάνια εμφάνιση στη Βόρεια Ελλάδα;
Τι είναι το Βόρειο Σέλας και πώς δημιουργείται;
Το Βόρειο Σέλας, είναι ένα μαγευτικό θέαμα φυσικού φωτός που συναντάται στις πολικές περιοχές. Δημιουργείται όταν τα ηλιακά σωματίδια αλληλεπιδρούν με την ατμόσφαιρα της Γης, σχηματίζοντας πολύχρωμες και δυναμικές οθόνες φωτός στον νυχτερινό ουρανό. Αυτά τα εκπληκτικά ουράνια φαινόμενα εμφανίζονται συνήθως σε ζώνες μεγάλου γεωγραφικού πλάτους, όπως άλλωστε είναι η Αρκτική, ενώ προκύπτουν ως αποτέλεσμα γεωμαγνητικών διαταραχών.
Πώς εμφανίστηκε στην Ελλάδα;
Η Ελλάδα, αν και βρίσκεται σε σχετικά χαμηλό μαγνητικό γεωγραφικό πλάτος, ήρθε αντιμέτωπη με μία ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα επιπέδου G3 που επηρέασε την Ευρώπη. Ο ουρανός πάνω από περιοχές όπως η Θεσσαλονίκη και το βόρειο τμήμα της χώρας ντύθηκε σε ζωντανές αποχρώσεις του κόκκινου, του ροζ και του πορτοκαλί, καθώς τα φορτισμένα σωματίδια συγκρούστηκαν με τα αέρια που συναντώνται στην ατμόσφαιρα.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, το οποίο γίνεται ορατό για πρώτη φορά στην Ελλάδα και άλλες χώρες των Βαλκανίων. Η αιτία, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ήταν μια εξαιρετικά ισχυρή ηλιακή έκλαμψη, που οδήγησε, με τη σειρά της, σε μια ιδιαίτερα ισχυρή γεωμαγνητική καταιγίδα πάνω από το βόρειο ημισφαίριο.
Πρόκειται να επαναληφθεί αυτό το φαινόμενο;
Η αλήθεια είναι ότι σπάνια επαναλαμβάνονται τόσο μοναδικά φαινόμενα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά, ο τρέχων ηλιακός κύκλος αναμένεται να φτάσει στο αποκορύφωμά του το 2025, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι δεν είναι απίθανο να απολαύσουμε εκ νέου το Βόρειο Σέλας στη χώρα μας.
Πηγές: www.rmg.co.uk, www.euronews.com