Οι εν λόγω οδοντογλυφίδες δεν είναι οι τυπικές ξύλινες. Είναι φτιαγμένες από άμυλο. Όταν τηγανίζονται, φουσκώνουν και μοιάζουν περισσότερο με πράσινες σγουρές πατάτες παρά με οδοντογλυφίδες. Το όχι και τόσο βρώσιμο πιάτο έγινε δημοφιλές, όταν έγιναν viral βίντεο με influencers που τις τηγανίζουν. Τα βίντεο που δείχνουν ανθρώπους, κυρίως στη Νότια Κορέα, να καταναλώνουν τις οδοντογλυφίδες από τσιγαρισμένο άμυλο με καρυκεύματα όπως τυρί σε σκόνη, έχουν συγκεντρώσει χιλιάδες likes και share στο TikTok και στο Instagram.
Μια υγειονομική προειδοποίηση από το Υπουργείο Τροφίμων και Φαρμάκων της Νότιας Κορέας προτρέπει τους ανθρώπους, να μην τρώνε τις τηγανητές οδοντογλυφίδες, που πλέον είναι viral. «Η ασφάλειά τους ως τροφίμων δεν έχει επαληθευτεί», ανέφερει η ανακοίνωση. «Παρακαλούμε μην τις τρώτε.» Το ζήτημα είναι κυρίως, πόσο ασφαλείς είναι οι χρωστικές ουσίες που χρησιμοποιούνται, για να δώσουν μια πράσινη απόχρωση στις οδοντογλυφίδες από άμυλο γλυκοπατάτας ή καλαμποκιού. Παρόλα αυτά, είναι βιοδιασπώμενες και θεωρούνται φιλικές προς το περιβάλλον. Ωστόσο, καθετί φυσικό και βιοδιασπώμενο, δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αυτόματα και υγιεινό. Παρά τις υγειονομικές προειδοποιήσεις, η τάση έχει ξεφύγει από τα όρια της Νότιας Κορέας και γίνεται πλέον παγκόσμια.
Οι διαδικτυακές εκπομπές φαγητού, που ονομάζονται «Mukbang», οι οποίες συχνά δείχνουν ανθρώπους να τρώνε υπερβολική ποσότητα φαγητού ή ασυνήθιστα πιάτα, είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη Νότια Κορέα. Υπάρχουν αμέτρητα βίντεο με ανθρώπους να τηγανίζουν βιοδιασπόμενες οδοντογλυφίδες από άμυλο και στη συνέχεια, να τις καταναλώνουν με ιδιαίτερη ευχαρίστηση. «Είναι πολύ τραγανές», λέει χαρακτηριστικά ένας χρήστης του TikTok σε ένα βίντεο, ενώ απολαμβανει τηγανητές οδοντογλυφίδες.
Πηγή: www.nbcnews.com