Η ιδέα, ότι θα μπορούσε κάποια μέρα να μην υπάρξουν νέα φαντάζει τουλάχιστον αστεία. Πώς ειναι δυνατόν να μην υπάρχουν νέα; Ο κόσμος μας δημιουργεί και απαιτεί να μαθαίνει ειδήσεις όλη την ώρα, κάθε ώρα της κάθε μέρας. Μερικές φορές, ωστόσο, ίσως δεν συμβαίνει τίποτα ενδιαφέρον, ακόμα κι αν δυσκολευόμαστε να το παραδεχτούμε. Τουλάχιστον αυτό πιστεύει το BBC.
«Δεν υπάρχουν νέα σήμερα»
Τη 18η Απριλίου 1930 ο εκφωνητής του BBC ανακοίνωσε στην αρχή του βραδινού δελτίου: «Δεν υπάρχουν νέα σήμερα». Και ακολούθησε απλά μουσική για πιάνο! Το BBC έπαιρνε τον εαυτό του πολύ σοβαρά εκείνες τις μέρες, με μια αυτοεπιβεβλημένη αποστολή να χρησιμοποιήσει το μονοπώλιο εκπομπής του, για να ανυψώσει ηθικά το έθνος. Εκείνη τη Μεγάλη Παρασκευή, το BBC θεώρησε, ότι δεν υπήρχε τίποτα άξιο αναφοράς.
Σε πιο σύγχρονους καιρούς, με καλύτερες, πιο γρήγορες επικοινωνίες, θα μπορούσαν να αναφέρουν π.χ, ότι Ινδοί αντάρτες επιτέθηκαν και έκαψαν το οπλοστάσιο Chittagong στη Βεγγάλη και ότι χρειάστηκε στρατιωτικός νόμος και βρετανικά στρατεύματα για να αποκατασταθεί η τάξη. Το BBC θα μπορούσε επίσης να καλύψει τη μεγάλη φωτιά στην εκκλησία στο Contesti της Ρουμανίας ή τον τυφώνα που έπληξε το Leyte στις Φιλιππίνες. Αλλά δεν το έκαναν.
Η μεροληψία των ειδήσεων
Κατά κάποιο στο BBC έδειξαν προκατάληψη με το να αποφασίσουν, τι λογίζεται ως είδηση. Αυτό το κάνουν και αυτή τη στιγμή και κάθε μέρα, επιλέγοντας τις ιστορίες που ταιριάζουν και υποστηρίζουν την κοσμοθεωρία του BBC. Στη σύγχρονη εποχή τα μέσα ενημέρωσης μεροληπτούν στον τρόπο με τον οποίο αναφέρουν γεγονότα για να προωθήσουν την ατζέντα τους, καθώς και στο να αποφασίσουν ποια γεγονότα θα καλύψουν.
Πάντα υπάρχουν νέα, αρκεί να επιλέξεις να τα προβάλεις
Ένας σεισμός μπορεί να έχει σκοτώσει εκατοντάδες στην Ασία, αλλά αν κάποιος έχει ασκήσει κάποια αβάσιμη κριτική στον Πρόεδρο π.χ, η φυσική καταστροφή θα βρίσκεται χαμηλά στην ατζέντα, ανταγωνιζόμενη δύσκολα τις συνεντεύξεις και τις εικασίες, για το πόσο η κριτική θα υπονομεύσει την προεδρία του εκάστοτε προέδρου.
Ομοίως, η δολοφονία δεκάδων χριστιανών στην Αφρική είναι απίθανο να αναφερθεί εάν έχει κατασκευαστεί μια νέα τρομακτική ιστορία για την επικείμενη καταστροφή εξαιτίας του Brexit. Ως επί το πλείστον, είναι απίθανο το προσωπικό του BBC να το σκέφτεται καν ως προκατάληψη. Για αυτούς αντικατοπτρίζει απλώς το πώς είναι ο κόσμος. Σχεδόν όλοι μοιράζονται μια κοινή αντίληψη που τους φαίνεται λογικη και ευπρεπής. Όσοι δεν συμμερίζονται αυτήν την άποψη, αγνοούνται.
Ας μην ξεχνάμε, ότι όλα αυτά γίνονται με δημόσιο χρήμα, με κεφάλαια που αντλούνται από τους ανθρώπους των οποίων τις απόψεις περιφρονούν. Αυτές τις μέρες δεν θα ανακοίνωναν ποτέ, «Δεν υπάρχουν νέα». Απλώς θα κατασκεύαζαν μερικά. Μερικές μέρες όμως, ίσως η μουσική για πιάνο είναι απλώς μια καλύτερη επιλογή.
Πηγή: www.adamsmith.org