Η σωματική δραστηριότητα είναι γνωστό, ότι προάγει την υγεία των οστών και των μυών. Παρά τα οφέλη της, η σύγχρονη ζωή συνδέεται με την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η σωματική αδράνεια είναι ένα σοβαρό αλλά «ανεπαρκώς αντιμετωπισμένο πρόβλημα δημόσιας υγείας» με έως και το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού να ακολουθεί καθιστικό τρόπο ζωής. Η αδράνεια συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας νόσου. Νέα έρευνα έχει τώρα εντοπίσει ένα φάρμακο που μπορεί να μιμηθεί τη σωματική άσκηση.
Πιο δυνατοί μύες και οστά με ένα χάπι;
Νέα έρευνα σε αρσενικά ποντίκια στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, εντόπισε μια νέα ένωση που ονομάζεται λοκαμιδαζόλη (Locamidazole ή LAMZ), ως ένα πιθανό φάρμακο, που μπορεί να μιμηθεί την άσκηση, να προκαλέσει παρόμοια αποτελέσματα και να προωθήσει παρόμοιες αλλαγές στους μύες και στα οστά.
Τα ποντίκια που έλαβαν θεραπεία με “LAMZ” είχαν ευρύτερες μυϊκές ίνες και αυξημένη μυϊκή δύναμη σε σύγκριση με τα ποντίκια που δεν είχαν λάβει την ουσία. Επιπλέον, όσον αφορα στην αντοχή, τα ποντίκια που έλαβαν τη θεραπεία, ήταν λιγότερο κουρασμένα και διένυσαν μεγαλύτερη απόσταση από τα ποντίκια που δεν έλαβαν θεραπεία. (Η αντοχή μελετήθηκε χρησιμοποιώντας μια συσκευή διαδρόμου).
Πως λειτουργεί η λοκαμιδαζόλη
Χρησιμοποιώντας ανάλυση γονιδίων, οι ερευνητές βρήκαν, ότι το “LAMZ” αύξησε τον αριθμό των μιτοχονδρίων (το κέντρο ισχύος του κυττάρου) στα μυϊκά και οστικά κύτταρα. Τρισδιάστατες εικόνες δειγμάτων των οστών, έδειξαν αύξηση στο πάχος, την πυκνότητα και την περιεκτικότητα τους σε μέταλλα, επιβεβαιώνοντας τα ευρήματα της κυτταρικής μελέτης για αυξημένο σχηματισμό και μείωση της οστικής απώλειας.
Άσκηση ή χάπι;
Οι χρόνιες παθήσεις, ο τραυματισμός και η γήρανση μπορεί να δυσκολεύουν τη σωματική δραστηριότητα, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε μυϊκή εξασθένηση (σαρκοπενία) και απώλεια οστικής μάζας (οστεοπόρωση). Σε ορισμένες περιπτώσεις, η φαρμακευτική αγωγή μπορεί να είναι η ασφαλέστερη επιλογή από την άσκηση, αλλά όπου είναι δυνατόν, η άσκηση θα πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα για όσους έχουν την ικανότητα να είναι σωματικά δραστήριοι.
Συνοψίζοντας, η μελέτη έδειξε ότι το “LAMZ” μπορεί να ενισχύσει τα οστά και τους μυς, «μιμούμενο» τα αποτελέσματα της σωματικής άσκησης. Ωστόσο, όπως οι περισσότεροι παράγοντες που αξιολογούνται σε ζώα, το επόμενο βασικό ερώτημα είναι, εάν αυτά τα ευρήματα θα επιβεβαιωθούν και στους ανθρώπους και φυσικά, χωρίς επιβλαβείς παρενέργειες, που μπορεί να μην έχουν παρατηρηθεί στις μελέτες σε ζώα. Προς το παρόν οι ειδικοί προειδοποιούν, ότι «θα είναι ένα επίπονο έργο να αναπτυχθεί ένα ελιξίριο υγείας, που θα αντικαταστήσει τα αναρίθμητα οφέλη της τακτικής σωματικής δραστηριότητας και άσκησης».
Πηγή: www.medicalnewstoday.com