Το φαινόμενο Μαντέλα, ένα συναρπαστικό φαινόμενο στο οποίο οι άνθρωποι μοιράζονται μια συλλογική μνήμη που δεν συνέβη ποτέ, έχει προκαλέσει συζητήσεις σχετικά με τη φύση των αναμνήσεων, την πραγματικότητα και ακόμη και τη δυνατότητα παράλληλων συμπάντων.
Όμως, τι ακριβώς κάνει τους ανθρώπους, που δεν συνδέονται μεταξύ τους, να θυμούνται τις ίδιες ανακριβείς λεπτομέρειες σχετικά με ένα γεγονός ή μια εικόνα;
Τι είναι το φαινόμενο Μαντέλα;
Περιγραφόμενο ως ένα φαινόμενο που χαρακτηρίζεται από κοινές και συνεπείς ψευδείς αναμνήσεις, το φαινόμενο Μαντέλα συχνά επικεντρώνεται σε συγκεκριμένες λανθασμένες λεπτομέρειες στην ποπ κουλτούρα.
«Συμβαίνει όταν πολλοί διαφορετικοί άνθρωποι θυμούνται λανθασμένα το ίδιο πράγμα, δημιουργώντας μια συλλογική ψευδή μνήμη», αναφέρει η Holly Schiff, κλινική ψυχολόγος στο Greenwich.
Πώς λειτουργεί το φαινόμενο Μαντέλα;
Το φαινόμενο Μαντέλα συμβαίνει όταν μια ομάδα ανθρώπων συλλογικά θυμάται λανθασμένα μια εικόνα, ένα γεγονός ή άλλα τεχνουργήματα της ποπ κουλτούρας όπως ταινίες, βιβλία ή τηλεόραση.
Η εσφαλμένη ανάμνηση μπορεί να αποδοθεί σε διαστρεβλωμένες αναμνήσεις, ψευδείς δηλώσεις στο διαδίκτυο ή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σύγχυση και ανακριβείς λεπτομέρειες μετά το συμβάν, μεταξύ άλλων πηγών.
Παραδείγματα του φαινομένου
Πέρα από την ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση ότι ο πρόεδρος Νέλσον Μαντέλα πέθανε πολύ πριν πεθάνει, υπάρχουν πολλά άλλα αξιοσημείωτα παραδείγματα αυτού του ίδιου φαινομένου – πολλά από τα οποία περιγράφουν ψευδείς αναμνήσεις για ένα συγκεκριμένο οπτικό είδωλο, όπως:
- Mr. Monopoly: Ένα από τα πιο συχνά παραδείγματα του φαινομένου περιλαμβάνει τον Mr. Monopoly, τη μασκότ του δημοφιλούς επιτραπέζιου παιχνιδιού, Monopoly. Οι άνθρωποι συχνά τον θυμούνται λανθασμένα με ένα μονόκλ.
- Ο περίεργος Τζορτζ: Ο δημοφιλής χαρακτήρας κινουμένων σχεδίων «ο περίεργος Τζορτζ» (Curious George) συχνά αναφέρεται λανθασμένα ότι έχει ουρά, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχει.
- Μίκυ Μάους: Ο διάσημος χαρακτήρας της Disney έχει συνδεθεί από τους περισσότερους να φοράει σαλοπέτα, ενώ αντ ‘αυτού φοράει ένα κόκκινο σορτς χωρίς τιράντες.
Το παιχνίδι του εγκεφάλου
Η κατανόηση των αιτιών πίσω από το φαινόμενο Μαντέλα περιλαμβάνει διάφορους ψυχολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Μια εξήγηση το αποδίδει στη σύγχυση, ένα σφάλμα μνήμης όπου ο εγκέφαλος συμπληρώνει κενά με κατασκευασμένες ή διαστρεβλωμένες πληροφορίες. Αυτό θα μπορούσε να προέρχεται από την τάση του εγκεφάλου να αποθηκεύει τις μνήμες σε θραύσματα, οδηγώντας σε ανακρίβειες με την πάροδο του χρόνου.
Επιπλέον, η δύναμη της υποβολής και της κοινωνικής ενίσχυσης μπορεί να ενισχύσει τις ψευδείς αναμνήσεις. Όταν τα άτομα συζητούν και επιβεβαιώνουν παρόμοιες λανθασμένες αναμνήσεις, εδραιώνονται αυτές οι παρανοήσεις μέσα σε μια ομάδα, συμβάλλοντας στο φαινόμενο.
Το φαινόμενο Μαντέλα συνεχίζει να αιχμαλωτίζει τόσο τους ερευνητές όσο και το κοινό, προκαλώντας στοχασμό σχετικά με την αξιοπιστία της μνήμης και την πολυπλοκότητα της αντίληψης.
Καθώς εμβαθύνουμε στα μυστήρια της συλλογικής μνήμης, το Φαινόμενο Μαντέλα αποτελεί μια συναρπαστική υπενθύμιση των περίπλοκων λειτουργιών του ανθρώπινου νου και της αινιγματικής φύσης των κοινών αναμνήσεων!
Πηγή: www.forbes.com