Ζεις με την απορία, ποια ήταν η «κουτσή Μαρία»; Όχι πια!
«Το ξέρει και η κουτσή Μαρία». Μια φράση χρόνια ενταγμένη στην καθημερινότητα μας. Οι περισσότεροι την έχουμε χρησιμοποιήσει πολλές φορές, για δηλώσουμε στο συνομιλητή μας, πως αυτό που μας λέει είναι ήδη ευρέως γνωστό. Απλά αυτός άργησε να το πληροφορηθεί.
Η έκφραση μας πάει πίσω στο χρόνο, την εποχή, που τα σπίτια ήταν κυρίως μονοκατοικίες με αυλές γεμάτες χρώματα και αρώματα, που ομορφαίναν τη δύσκολη συνήθως καθημερινότητα.
Οι γυναίκες που είχαν βγει στην αγορά εργασίας ήταν ελάχιστες. Ο ρόλος της γυναίκας περιοριζόταν στη φροντίδα του σπιτιού και της οικογένειας και μάλιστα χωρίς τις σημερινές ανέσεις, που κάνουν ευκολότερη τη ζωή των γυναικών.
Έτσι αυτές οι αυλές ήταν ο μικρόκοσμός τους, η απόδραση από τη ρουτίνα, η «κοινωνική» τους ζωή.
Αν και απέξω φρόντιζαν να παρουσιάζουν την εικόνα της καλής συζύγου και νοικοκυράς, στα παρασκήνια το κουτσομπολιό έδινε και έπαιρνε. Για να μη γίνονται αντιληπτές, από τους συζύγους πιθανότατα, χρησιμοποιούσαν τα άπλυτα ρούχα, ως ένα είδος κώδικα επικοινωνίας μεταξύ τους.
Με το καλάθι με τα άπλυτα αγκαλιά λοιπόν, γυρνούσαν από την μία αυλή στην άλλη και έτσι κατάφερναν να μην τραβούν την προσοχή του συζύγου και της υπόλοιπης γειτονιάς.
Αν τα άπλυτα ήταν πολύ λερωμένα τόσο καλύτερα και καυτά ήταν τα κουτσομπολιά, που μετέφεραν. Επιπλέον, η μεταφορά των νέων απαιτούσε ταχύτητα για να πάρει η «κουτσομπόλα» την πρωτιά και τα εύσημα.
Αν κάποια όμως δε μπορούσε να μετακινηθεί γρήγορα, επειδή είχε κάποιο κινητικό πρόβλημα, τα νέα είχαν ήδη παλιώσει όταν έφταναν σε αυτή και άλλα πιο φρέσκα είχαν κυκλοφορήσει.
Όσο για το Μαρία, μάλλον χρησιμοποιήθηκε μιας και ήταν και εξακολουθεί να είναι το πιο κοινό γυναικείο όνομα.
Πηγή: xeroteana.com