Από τα πορτοφόλια μέχρι τα ζελεδάκια, τα περίεργα πάθη της Αμερικής εκτίθενται σε αυτά τα έξι μουσεία. Ας ταξιδέψουμε μερικές εκατοντάδες μίλια μακριά για να γνωρίσουμε μουσεία, που διαθέτουν ιδιόρρυθμα και απρόσμενα εκθέματα, που δεν βρίσκεις σχεδόν πουθενά αλλού.
Το Μουσείο Πορτοφολιών
Μπορεί να μην σας εκπλήσσει το γεγονός, ότι υπάρχουν μόνο δύο μουσεία πορτοφολιών στον κόσμο, αλλά πιθανότατα δεν ξέρετε ότι το μοναδικό στο δυτικό ημισφαίριο βρίσκεται στο Little Rock του Αρκάνσας.
Εκεί, το αρχέγονο άρωμα του δέρματος πλημμυρίζει τα ρουθούνια και σε συνοδεύει σε ένα ακαταμάχητο ταξίδι, σε ένα βασίλειο από vintage πορτοφόλια, τσάντες και τσαντάκια. Σε αντίθεση με πολλά μουσεία, που το κρατούν για το τέλος, εδώ ξεκινάς από το κατάστημα δώρων: Ένα κατάστημα που προσφέρει μια ιλιγγιώδη επιλογή από πορτοφόλια από όλο τον κόσμο και από κορυφαίους δημιουργούς
Εκατοντάδες πορτοφόλια πλαισιώνουν τους τοίχους και γεμίζουν τις προθήκες. Η μόνιμη έκθεση, «A Century of Women and Handbags 1900-1999», διερευνά όχι μόνο την εξέλιξη των στυλ πορτοφολιών, αλλά και πώς αντικατοπτρίζουν τον μεταβαλλόμενο ρόλο των γυναικών στην κοινωνία εκείνη την εποχή (το «ESSE» προέρχεται από το λατινικό “να είναι”). Ένα μικρό, αστραφτερό, μεταλλικό τσαντάκι, όπως εξηγεί η ετικέτα του εκθέματος, σηματοδοτεί την πρώτη φορά που οι Αμερικανίδες μπορούσαν να κουβαλήσουν τα δικά τους χρήματα. Μια συλλογή από πορτοφόλια Art Deco Roaring της δεκαετίας του 20, ψυχεδελικές δημιουργίες, πορτοφόλια εμπνευσμένα από τη Cher, τη Barbie, ακόμη και τη Sesame Street, είναι μόνο κάποια από τα εκθέματα.
Το μουσείο για υγρά μαντηλάκια
Το Moist Towelette Museum, περιορίζεται σε μερικές προθήκες, αλλά για τους λάτρεις των υγρών πετσετών, το κέντρο του σύμπαντος είναι το δωμάτιο “100” στο πλανητάριο “Abrams” του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν. Εκεί, από το 2002, ο συντονιστής Planetarium John French έχει επιμεληθεί το μοναδικό μουσείο στον κόσμο, που είναι αφιερωμένο σε εκείνα τα τετράγωνα μαντηλάκια, που είναι εμποτισμένα με αλκοόλ και που κάνουν τα πάντα. Από την αποστείρωση των χειρουργικών χώρων μέχρι το καθάρισμα των χεριών, που έχουν λερωθεί από σάλτσα. Ανάμεσα στα εκθέματα, θα δείτε ένα πλήρες σετ πετσετών “Star Trek”, μια vintage πετσέτα της “Lufthansa Airlines” και έναν φάκελο που περιέχει ένα αυθεντικό “Waterless Typewriter Handcleaner” της Xerox.
Μουσείο για φλιπεράκια (Silver Ball Museum)
Αν αναρωτηθήκατε ποτέ, τι έγινε το φλιπεράκι του 2001: “A Space Odyssey” στο οποίο πιθανότατα ξοδέψατε αρκετά χρήματα ή το “Ray Pac-Man”, του 1980, η απάντησή βρίσκεται εδώ, αναβοσβήνει και κουδουνίζει, μέσα στους τοίχους δύο μουσείων, στο Νιου Τζέρσεϊ και στη Φλόριντα. Τα δύο μουσεία σας προσκαλούν να ξαναζήσετε τη χαμένη σας νιότη.
Το Μουσείο Μινιατούρας και Μηχανικής
Στο Μουσείο Μινιατούρας και Μηχανικής, το μεγαλύτερο πράγμα είναι το όνομα…του μουσείου.
Βρίσκεται στο “Carlsbad” της Καλιφόρνια και φιλοξενεί μια σειρά από μικροσκοπικές δημιουργίες: Η μικρότερη ατμομηχανή του κόσμου χωράει άνετα πάνω στο νύχι σας! Μικροσκοπικά φορτηγά, τρένα, μίνι μηχανήματα εξόρυξης, αεροπλάνα σε μέγεθος τσέπης και μικροσκοπικά κτιρία είναι μόνο μερικά από τα εκθέματα.
Σε μια γυάλινη προθήκη, βρίσκεται το καμάρι του μουσείου: Ένα “Duesenberg SJ” του 1932, που δημιουργήθηκε σε μια περίοδο 10 ετών από τον κατασκευαστή μοντέλων Louis Chenot. Και τα 6.000 και πλέον ανταλλακτικά του, δημιουργήθηκαν από την αρχή. Το κιβώτιο ταχυτήτων, ο κινητήρας και τα φώτα λειτουργούν. Το μουσείο ξεκίνησε ως διαδικτυακό , αλλά για να εκτιμήσετε τη μηχανική και τη δεξιοτεχνία κάθε εκθέματος, πρέπει να το δείτε από κοντά.
Εθνικό Μουσείο Ιστορίας Τελετών Ταφής
Το Μουσείο στεγάζει τη μεγαλύτερη συλλογή νεκρικών αντικειμένων στις ΗΠΑ, παρουσιάζει την ιστορία των τελετών, νεκροφόρες, φέρετρα και αναμνηστικά από κηδείες διάσημων όπως ο Michael Jackson και ο JFK. Ενώ περίμεναν ότι το κοινό θα ήταν κυρίως άτομα από σχετικά επαγγέλματα, η αποστολή του διευρύνθηκε για να συμπεριλάβει ακόμα και τη δημόσια εκπαίδευση, φέρνοντας το μυστηριώδες και συχνά ταμπού θέμα του θανάτου σε προσιτό, μη απειλητικό και μη μακάβριο περιβάλλον ακόμα και για μαθητές νηπιαγωγείων!
Μουσείο για ζελεδάκια (Jelly Belly Museum)
Το μουσείο είναι μια πρόσφατη προσθήκη στο 150 ετών εργοστάσιο “Jelly Belly”, μία αυστηρά οικογενειακή επιχείρηση Γερμανών μεταναστών, που εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο γνωστά ονόματα στο χώρο. Εκτός από τεράστια, χρωματιστά ζελέ που κρέμονται από την οροφή ενός κτιρίου που μοιάζει με σπηλιά, θα δείτε μηχανές παρασκευής ζαχαρωτών, vintage φορτηγά κ.α
Υπάρχει επίσης μια ολόκληρη ενότητα αφιερωμένη στον Πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν, ο οποίος το 1981, με τον χαρακτηριστικό αστείο τρόπο του, ανέφερε, ότι ήταν μεγάλος θαυμαστής του Jelly Belly. Μετά από αυτό, οι πωλήσεις του Jelly Belly (που πήρε το όνομά του από τον θρύλο των Blues “Lead Belly”) εκτοξεύτηκαν.