Ο Joseph Dituri, ένας 55χρονος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που ζει κάτω από το νερό – και σχεδιάζει να μείνει εκεί για επιπλέον τρεις εβδομάδες. Πάμε να δούμε, λοιπόν, ποιος είναι ο απώτερος σκοπός της έρευνας του και πως βιώνει την εμπειρία αυτή.
Κατακτώντας το ρεκόρ
Ο υδροναύτης βρίσκεται 30 πόδια κάτω από μια λιμνοθάλασσα στο Key Largo της Φλόριντα για περίπου 77 ημέρες, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των 73 ημερών που έθεσαν δύο εκπαιδευτικοί του Τενεσί το 2014. «Η περιέργεια για ανακάλυψη με οδήγησε εδώ», έγραψε ο Dituri στο Twitter.
View this post on Instagram
Ο στόχος του Dituri
Παρά το παγκόσμιο ρεκόρ, ο προσωπικός στόχος του Dituri είναι να παραμείνει κάτω από το νερό μέχρι την 100η ημέρα ως μέρος ενός ερευνητικού προγράμματος για το πώς το ανθρώπινο σώμα ανταποκρίνεται στη ζωή υπό ακραία πίεση.
«Ο στόχος μου από την 1η μέρα ήταν να εμπνεύσω τις επόμενες γενιές, να πάρω συνεντεύξεις από επιστήμονες που μελετούν τη ζωή κάτω από τη θάλασσα και να μάθω πώς λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα σε ακραία περιβάλλοντα».
Η υποβρύχια καθημερινότητά του
Η ζωή του κάτω από τη θάλασσα είναι σχετικά φυσιολογική – εκτός από το ότι υπάρχει πολύ λίγο ηλιακό φως. Ο Dituri ζει σε ένα καταφύγιο 50 τετραγωνικών μέτρων, στο Jules’ Undersea Lodge – όπου είχε τεθεί και το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ. Το σπίτι του περιλαμβάνει υπνοδωμάτιο, σαλόνι και μικρή κουζίνα με καφετιέρα, φούρνο μικροκυμάτων και πολλά κατεψυγμένα τρόφιμα!
View this post on Instagram
«Το φως του ήλιου»
Από πολλές απόψεις, η ζωή κάτω από τη θάλασσα ήταν σχετικά φυσιολογική για τον Dituri. Μαγειρεύει αυγά για πρωινό, γυμνάζεται τα πρωινά και διδάσκει μαθήματα εικονικά για το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα. Ο βιότοπός του είναι επίσης ανοιχτός στο ευρύ κοινό για περίεργους επισκέπτες που βουτούν στην ανοιχτή θάλασσα της Φλόριντα.
Παρά την πολυάσχολη ζωή του, ο Dituri λαχταρά ένα πράγμα: το φως του ήλιου. «Είμαι πλάσμα του ήλιου, σωστά;» δήλωσε. «Ξυπνάω λοιπόν το πρωί, φεύγω από το καταφύγιό μου και πηγαίνω να δω την ανατολή του ηλίου. Και μετά, στο δρόμο για το σπίτι από τη δουλειά, σταματάω στη γέφυρα και βλέπω το ηλιοβασίλεμα».
Πηγές: www.npr.org, www.mprnews.org