Καθώς η στάθμη της θάλασσας ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες, αρχιτέκτονες και θεσμικοί φορείς οραματίζονται και επανασχεδιάζουν το μέλλον των παράκτιων ανθρώπινων οικισμών σε υποβρύχια μορφή.
Καθώς σχεδόν το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε παράκτιες περιοχές, πολλές παράκτιες πόλεις αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να μετατραπούν σε υποθαλάσσιες, λόγω των μεταβαλλόμενων κλιματικών συνθηκών.
Η πρωτεύουσα της Ινδονησίας Τζακάρτα βυθίζεται τόσο γρήγορα, που η κυβέρνηση έχει στην πραγματικότητα σχεδιάσει, να χτίσει μια νέα πρωτεύουσα στο Βόρνεο. Οι αρχές στις Μαλδίβες σκέφτονται να κατασκευάσουν «υπερυψωμένα νησιά» προκειμένου να ξεπεράσουν την άνοδο της στάθμης της θάλασσας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέχρι το 2050 σχεδόν 570 πόλεις, θα αντιμετωπίσουν ισχυρές καταιγίδες και άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού, η βύθιση των πόλεων θα προκαλέσει μεγάλα προβλήματα στον κόσμο.
Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν, ότι η κατασκευή πόλεων μακριά από τη θάλασσα, είναι η καλύτερη λύση για την αποφυγή τέτοιων σεναρίων, μερικοί έχουν προτείνει μια πιο τολμηρή ιδέα – να χτίσουν υποθαλάσσιες πόλεις.
Πόλεις κάτω από τη θάλασσα
Το 2016, η Samsung κυκλοφόρησε μια έκθεση με τίτλο «The Smart Things Future Living Report». Τη μελέτη συνέταξε μια από τις κορυφαίες Βρετανίδες ειδικούς για το διάστημα, η Δρ Maggie Aderin-Pocock. Η έκθεση προέβλεπε ότι «σε έναν αιώνα, θα ζούμε υποβρύχια , επειδή ο χερσαίος χώρος στις αστικές περιοχές θα είναι ανεπαρκής. Υποβρύχιες γειτονιές και πλωτές κοινότητες θα ξεφυτρώσουν, ενώ η οικοδόμηση βαθύτερα στη γη θα γίνει επίσης προτεραιότητα».
Μία παλιά ιδέα
Η κατασκευή πόλεων κάτω από το νερό δεν είναι μια νέα ιδέα. Αν και υπήρχε στη φαντασία αρκετών για πολλούς αιώνες, η ιδέα έγινε δημοφιλής από τον διάσημο εξερευνητή των ωκεανών Jacques Cousteau τη δεκαετία του 1960.
Το σχέδιο του Cousteau αρχικά, περιελάμβανε το χτίσιμο μιας αποικίας σε βάθος 1.000 ποδιών. Ο αναπνεύσιμος αέρας θα διοχετεύεται στην πόλη διαχωρίζοντας το οξυγόνο από το νερό. Η αφαλάτωση του νερού θα καλύπτει τις ανάγκες παραγωγής τροφίμων, πόσιμου νερού, νερού για καθαριότητα κ.λπ. Η διαβίωση στον πυθμένα του ωκεανού θα επιτρέψει στους ανθρώπους να αποφύγουν να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα μπαράζ από καταστροφικές καταιγίδες. Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας δεν θα ήταν πλέον πρόβλημα. Σήμερα η ιδέα του θεωρείται μία βιώσιμη ιδέα.
Υποβρύχιες πόλεις του μέλλοντος
Ο Philip Pauley, σχεδιαστής και μελλοντολόγος από τη Βρετανία, σχεδίασε το “Sub-Biosphere 2”, έναν αυτοβιώσιμο υποβρύχιο βιότοπο κατάλληλο για μακροχρόνια ανθρώπινη διαβίωση. Μια από τις ιδέες του για τους υποβρύχιους βιότοπους θα μπορούσε εύκολα να σώσει έως και 100 ανθρώπους κατά τη διάρκεια ενός σεναρίου καταστροφής. Υποβρύχια οικοσυστήματα μεγάλης κλίμακας, που μπορούν να συντηρήσουν χιλιάδες ανθρώπους είναι πραγματικά εφικτά. Το μόνο που απαιτείται είναι αρκετό ενδιαφέρον και κίνητρο για να ξεκινήσει ο κλάδος να αναπτύσσεται.
Η Shimizu Corporation, μία από τις κορυφαίες κατασκευαστικες εταιρίες στην Ιαπωνία, έχει ήδη ανακοινώσει σχέδια για την κατασκευή ενός τεράστιου υποβρύχιου οικισμού στο Τόκιο μέχρι το 2030.
Με το όνομα “Ocean Spiral”, μια βυθισμένη σφαίρα 500 μέτρων θα υποστηρίξει έναν πύργο, που θα γεμίσει με ξενοδοχεία, καταστήματα, γραφεία, σπίτια και ούτω καθεξής. Η είσοδος στο Ocean Spiral θα βρίσκεται 200 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η ενέργεια θα παράγεται με χρήση θερμικής ενέργειας, αξιοποιώντας τις διαφορές στις θερμοκρασίες μεταξύ των βαθέων υδάτων και των επιφανειακών υδάτων. Όταν ολοκληρωθεί, το Ocean Spiral αναμένεται να στεγάσει 5.000 ανθρώπους. Το κόστος του συνόλου του έργου εκτιμάται σε 26 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ.
Το Lady Landfill είναι μια ιδέα υποβρύχιας πόλης, που αναπτύχθηκε το 2011 από τρεις Σέρβους Αρχιτέκτονες. Αυτό που ξεχωρίζει στο σχεδιασμό της, είναι η χρήση γιγάντιων ουρανοξυστών για την ανακύκλωση των απορριμμάτων από το “Great Pacific Garbage Patch”, για την παραγωγή της απαραίτητης ενέργειας.
Η “Gyre” είναι μια πλωτή υποβρύχια πόλη που προτάθηκε από μια εταιρεία που ονομάζεται “Zigloo” το 2010. Η πόλη έχει σχεδιαστεί για να φτάνει σε βάθος έως και 400 μέτρα και θα καλύπτει μια έκταση 212.000 τετραγωνικών μέτρων. Η υποβρύχια πόλη θα αποτελείται από τέσσερεις τεράστιες πλατφόρμες, τόσο μεγάλες σε μέγεθος, που θα μπορούσαν να χωρέσουν τα μεγαλύτερα πλοία στον κόσμο.
Οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει και συνεχίζουν να καταστρέφουν υποδομές αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ και εκτιμάται ότι μελλοντικά εκατομμύρια άνθρωποι θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η πρόκληση είναι τεράστια, γι’ αυτό «αντί να παλεύουμε με το νερό, θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε σε αρμονία με αυτό».
Πηγή: www.nspirement.com