Η Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου πραγματοποιείται στις 27 Απριλίου κάθε έτους. Σηματοδοτεί τον τρόπο με τον οποίο το σχέδιο μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.
Το design έχει εκτεταμένες επιρροές στην καθημερινή μας ζωή – πολύ περισσότερες από ό,τι συνειδητοποιούμε. Υπάρχει σε όλα τα όμορφα πράγματα που μας περιβάλλουν – διακόσμηση, έργα τέχνης, εξωραϊσμός. Ο σχεδιασμός αναβαθμίζει και τα καθημερινά πράγματα.
Από τα διαφημιστικά φυλλάδια και τους δρόμους μέχρι τις καρέκλες στις οποίες καθόμαστε. Έχετε σταματήσει ποτέ να εκτιμήσετε τα ρούχα και αξεσουάρ που φοράτε; Ή τον πεζόδρομο που κάνει το περπάτημα τόσο ευχάριστο; Αυτή είναι η ομορφιά του καλού σχεδίου. Δίνει νόημα, εμπνέει και υπάρχει παντού γύρω μας.
Τι γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Σχεδίου;
Την ημέρα αυτή, οι σχεδιαστές προκαλούνται να προβληματιστούν σε βάθος για την ευημερία των ανθρώπων στο τοπικό τους περιβάλλον και να βρουν καινοτόμες λύσεις αλλά και έμπνευση, χρησιμοποιώντας το σχέδιο ως μέσο για να τιμήσουν την ποικιλομορφία και να υπερβούν τα όρια.
Ακόμη, στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Σχεδιασμού είναι να εμπνεύσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την αξία του σχεδίου. Το design δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά μια φιλοσοφία που μπορεί να αλλάξει τον κόσμο.
Ο σπουδαίος σχεδιασμός βρίσκεται παντού στο περιβάλλον μας, αρκεί να σταματήσουμε και να το προσέξουμε. Σκεφτείτε καθημερινά αντικείμενα όπως οι σκάλες, τα πλακάκια στο έδαφος ή οι συσκευασίες των αγαπημένων σας αντικειμένων. Τί είναι αυτό που τα κάνει να σας αρέσουν ή όχι και γιατί;
Γιατί το σχέδιο είναι σημαντικό στις ζωές μας;
Το σχέδιο είναι ένας ακόμα τρόπος επικοινωνίας. Κάθε φορά που ένας σχεδιαστής ή καλλιτέχνης δημιουργεί κάτι, προσπαθεί να επικοινωνήσει ένα μήνυμα στον κόσμο.
Στην πραγματικότητα, το σχέδιο καθιστά την επικοινωνία ευκολότερη. Ενώ η επιστήμη μπορεί να μας δώσει γεγονότα και στατιστικές, το σχέδιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφράσει αυτό που είναι δύσκολο να κατανοηθεί υπό άλλους όρους.
Με τη σειρά της η επικοινωνία αυτή έχει τη δύναμη να … συναίσθημα στους ανθρώπους. Όλοι μας, είτε συνειδητά είτε υποσυνείδητα, απολαμβάνουμε ένα καλαίσθητο σχέδιο, όπου κι αν το βρίσκουμε στις ζωές μας.
Είναι ο λόγος που θέλουμε το σπίτι μας, τα ρούχα μας, η γειτονιά μας και το γενικότερο περιβάλλον μας να το αισθανόμαστε όμορφο, αλλά και πάνω απ’όλα λειτουργικό. Αντίθετα, ένα κακοφτιαγμένο σχέδιο επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία και τη διάθεσή μας.
Σιγκαπούρη : Μια πόλη-παράδειγμα καλού σχεδίου
Σε ένα γενικότερο πλαίσιο, το σχέδιο επηρεάζει την ευημερία ολόκληρης της κοινωνίας. Η διαμόρφωση και ο σχεδιασμός των πόλεων συνδέει τους τοπικούς πληθυσμούς με το περιβάλλον τους. Είναι μια συλλογική προσπάθεια που καλύπτει την αρχιτεκτονική, τον δημόσιο χώρο, τη βιωσιμότητα, την κοινωνική ισότητα, τις μεταφορές και άλλες πτυχές της ζωής μας.
Ένα από τα καλύτερα παραδείγματα εξαιρετικού design είναι η πόλη της Σιγκαπούρης, που μόλις μέσα σε μια δεκαετία κατάφερε να δημιουργήσει μια λαμπρή μητρόπολη του μέλλοντος.
Πλαισιωμένη από πλούσια, καταπράσινη βλάστηση σε κάθε στροφή, και ουρανοξύστες “κοσμήματα” σχεδιασμένους από μερικούς από τους πιο καταξιωμένους αρχιτέκτονες του κόσμου.
Όμως η πόλη δεν είναι απλά όμορφη, κάνει τη ζωή των κατοίκων της καλύτερη. Η δημόσια υποδομή της – που περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο μεταφορών – εξυπηρετεί πάνω από 5.8 εκατομμύρια ανθρώπους καθημερινά, σε μία έκταση 720 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Ταυτόχρονα τα κτίρια έχουν σχεδιαστεί με σεβασμό προς το περιβάλλον, εξοικονομώντας ενέργεια και λειτουργώντας σε μεγάλο ποσοστό με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Έτσι η Σιγκαπούρη, με το καινοτόμο σχέδιό της, κατάφερε να μετατρέψει την προηγουμένως άγονη και έρημη γη σε μία από τις πόλεις-πρότυπα του κόσμου.
Πηγές: nationaltoday.com, www.theicod.org, www.cathaypacific.com