Σε έναν ταχέως εξελισσόμενο κόσμο, αναδύεται ένα νέο σύνολο δημιουργιών που αιχμαλωτίζουν τη φαντασία και επαναπροσδιορίζουν τι σημαίνει θαύμα.
Ξεπερνώντας τα όρια του χρόνου και της παράδοσης, αυτές οι δημιουργίες έχουν ξεπεράσει τους περιορισμούς της ανθρώπινης φαντασίας και της μηχανικής. Σε αυτό το άρθρο, θα εξερευνήσουμε τα αρχιτεκτονικά αριστουργήματα που κόβουν την ανάσα, τα οποία αποτελούν μαρτυρίες της ανθρώπινης εφευρετικότητας και των απεριόριστων δυνατοτήτων της σύγχρονης εποχής μας.
Chichén Itzá στη χερσόνησο Yucatan, Μεξικό
Στη γλώσσα των Μάγια, το όνομά του σημαίνει «Στόμα του πηγαδιού των μαγισσών του νερού» αφού, σύμφωνα με την πεποίθηση εκείνης της εποχής, το ιερό πηγάδι χρησίμευε ως είσοδος στον κάτω κόσμο. Το «κάστρο», όπως το αποκαλούσαν οι Ισπανοί κατακτητές, εγκαινιάστηκε το 525 μ.Χ., και αρχικά χρησίμευε ως ναός για τον θεό Kukulkán. Αποτελείται από μια πυραμίδα με μια σειρά από τετράγωνες βεράντες με σκάλες που οδηγούν στην κορυφή της και ανακηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1987.
Το Κολοσσαίο στη Ρώμη, Ιταλία
Το αμφιθεατρικό Κολοσσαίο, το οποίο είναι ο θησαυρός που άφησε η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία ως κληρονομιά στην Αιώνια Πόλη, είναι ένα από τα 7 θαύματα του σύγχρονου κόσμου. Το αρχικό του όνομα ήταν Φλάβιο Αμφιθέατρο και διοργανώνονταν αγώνες μονομάχων, μεταξύ άλλων και παραστάσεων με λιοντάρια. Χρησιμοποιήθηκε για περισσότερα από 500 χρόνια και χτίστηκε για να χωρέσει περισσότερους από 50 χιλιάδες θεατές. Σήμερα είναι ένα τουριστικό αξιοθέατο που φέρνει περισσότερους από 100.000 τουρίστες στην πρωτεύουσα της Ιταλίας κάθε χρόνο.
Χριστός ο Λυτρωτής του Ρίο ντε Τζανέιρο, Βραζιλία
Ανεβαίνοντας στην κορυφή του εμβληματικού βουνού Corcovado στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, ο Χριστός ο Λυτρωτής στέκεται ως σύμβολο πίστης, ομορφιάς και ενότητας. Αυτό το κολοσσιαίο άγαλμα, με τα χέρια απλωμένα, έχει γίνει μια αδιαμφισβήτητη εικόνα της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Βραζιλίας. Ως ένα από τα Νέα 7 Θαύματα του Σύγχρονου Κόσμου, προσελκύει εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως που γοητεύονται από την επιβλητική παρουσία του και την εκπληκτική πανοραμική θέα της ζωντανής πόλης από κάτω.
Το Σινικό Τείχος, Κίνα
Εκτεινόμενο στα τοπία της Κίνας, το Σινικό Τείχος αποτελεί απόδειξη δέους για την ανθρώπινη αποφασιστικότητα και το αρχιτεκτονικό θαύμα. Αυτή η μνημειακή δομή, αναγνωρισμένη ως ένα από τα νέα 7 θαύματα του κόσμου, αποτελεί σύμβολο της πλούσιας ιστορίας και πολιτιστικής κληρονομιάς της Κίνας. Χτισμένο εδώ και αιώνες, ως μέσο άμυνας ενάντια στις εισβολές των Μογγόλων, το Σινικό Τείχος «υφαίνει» το δρόμο του σε βουνά, κοιλάδες και πεδιάδες, επιδεικνύοντας την εφευρετικότητα και τη δεξιοτεχνία αμέτρητων γενεών. Η τεράστια κλίμακα του Σινικού Τείχους και η εκπληκτική θέα το καθιστούν έναν απαράμιλλο προορισμό, προσελκύοντας επισκέπτες από όλο τον κόσμο που έρχονται να θαυμάσουν το μέγεθός του και να βυθιστούν στις ιστορίες που είναι χαραγμένες στις πέτρες του.
Ταζ Μαχάλ, Ινδία
Κτισμένο στις όχθες του ποταμού Yamuna στην Άγκρα της Ινδίας, το Ταζ Μαχάλ αποτελεί ασυναγώνιστη μαρτυρία αγάπης και αρχιτεκτονικής λαμπρότητας. Το υπέροχο μαρμάρινο μαυσωλείο από ελεφαντόδοντο, αναγνωρισμένο, ανατέθηκε από τον αυτοκράτορα Shah Jahan στη μνήμη της αγαπημένης του συζύγου, Mumtaz Mahal. Ο μεγάλος τρούλος, οι μιναρέδες και οι περίτεχνοι κήποι του Ταζ Μαχάλ δημιουργούν μια αρμονική συμφωνία ισλαμικών, περσικών και ινδικών αρχιτεκτονικών στυλ. Ένα διαχρονικό σύμβολο αγάπης και ένα αρχιτεκτονικό αριστούργημα, το Ταζ Μαχάλ συνεχίζει να μαγεύει καρδιές και μυαλά, προσκαλώντας όλους να γίνουν μάρτυρες του εξαίσιου μεγαλείου του.
Πέτρα: η πόλη της πέτρας, Ιορδανία
Αρχικά γνωστή ως Raqmu, η πόλη της πέτρας κέρδισε μια θέση μεταξύ των 7 Θαυμάτων Του Σύγχρονου Κόσμου για την αρχιτεκτονική της, καθώς και το προηγμένο σύστημα αγωγών νερού. Η πόλη της Πέτρας, πιθανότατα χτισμένη ήδη από το 312 π.Χ. ως πρωτεύουσα των Αράβων Ναβαταίων, ήταν ο τόπος διέλευσης των καραβανιών που μετέφεραν μπαχαρικά, θυμίαμα και είδη πολυτελείας μεταξύ της Αραβίας, της Συρίας, της Αιγύπτου και της νότιας Μεσογείου. Τα ψηλά τείχη της, τα οποία στέγαζαν πόσιμο νερό και παρείχαν ασφάλεια στους εμπόρους, αποτελεί σύμβολο της Ιορδανίας.
Η ακρόπολη του Μάτσου Πίτσου στο Κούσκο, Περού
Ανακαλύφθηκε το 1902 από τον Agustín Lizárraga και έγινε γνωστή στον κόσμο ως η «χαμένη» πόλη των Ίνκας, με εντολή των Ίνκας Pachacútec. Αν και αυτό το αρχαιολογικό κέντρο δεν έχει όνομα, το Μάτσου Πίτσου, το βουνό όπου βρίσκεται, σημαίνει “Παλιό Βουνό” στην γλώσσα Κέτσουα. Σύμφωνα με έρευνες, ο χώρος αυτός χρησίμευε ως χώρος ανάπαυσης για τους Ίνκας και προοριζόταν να στεγάσει περίπου 300 άτομα.
Πηγή: www.perurail.com