Μετά από μια δημόσια ψηφοφορία στην Οξφόρδη στην οποία περισσότερα από 37.000 άτομα είπαν τη γνώμη τους, ανακοινώθηκε ότι η Λέξη της Χρονιάς για το 2024 είναι το “Brain Rot”.
Τι σημαινει “Brain rot”;
Το “Brain rot” που μεταφράζεται σε «σήψη του εγκεφάλου» ορίζεται, ως η υποτιθέμενη επιδείνωση της ψυχικής ή πνευματικής κατάστασης ενός ατόμου, ιδίως ως αποτέλεσμα υπερκατανάλωσης υλικού και πλέον και διαδικτυακού περιεχομένου, που θεωρείται άχρηστο ή ασήμαντο. Οι ειδικοί παρατήρησαν, ότι η «σήψη εγκεφάλου» απέκτησε νέα σημασία φέτος, ως όρος που χρησιμοποιείται για να συλλάβει τις ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο της κατανάλωσης υπερβολικών ποσοτήτων διαδικτυακού περιεχομένου χαμηλής ποιότητας, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο όρος αυξήθηκε στη συχνότητα χρήσης κατά 230% μεταξύ 2023 και 2024!
Brain rot και διαδίκτυο;
Ο όρος έχει αποκτήσει νέα σημασία στην ψηφιακή εποχή, ειδικά τους τελευταίους 12 μήνες. Αρχικά κερδίζοντας έλξη στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων -ιδιαίτερα στο TikTok μεταξύ των κοινοτήτων Gen Z και Gen Alpha- η «σήψη εγκεφάλου» χρησιμοποιείται τώρα περισσότερο και στην επικρατούσα δημοσιογραφία, εν μέσω κοινωνικών ανησυχιών για τον αρνητικό αντίκτυπο της υπερκατανάλωσης διαδικτυακού περιεχομένου. Το “brain rot” χρησιμοποιείται για να περιγράψει τόσο την αιτία όσο και το αποτέλεσμα αυτού, αναφερόμενο σε περιεχόμενο χαμηλής ποιότητας και χαμηλής αξίας που βρίσκεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο γενικά, καθώς και τον επακόλουθο αρνητικό αντίκτυπο, που θεωρείται ότι έχει η κατανάλωση αυτού του τύπου περιεχομένου στο άτομο ή στην κοινωνία.
Brain rot και ψυχική υγεία
Η πρώτη καταγεγραμμένη χρήση της «σήψης του εγκεφάλου» βρέθηκε το 1854 στο βιβλίο “Walden” του Henry David Thoreau, το οποίο αναφέρει τις εμπειρίες του να ζει έναν απλό τρόπο ζωής στη φύση. Ως μέρος των συμπερασμάτων του, ο Thoreau επικρίνει την τάση της κοινωνίας να υποτιμά περίπλοκες ιδέες, ή εκείνες που μπορούν να ερμηνευτούν με πολλούς τρόπους, προς όφελος απλών. Και το βλέπει αυτό ως ενδεικτικό μιας γενικής πτώσης στη διανοητική και πνευματική προσπάθεια. Πλέον κερδίζει έδαφος μια ευρύτερη, πιο σοβαρή συζήτηση σχετικά με τον πιθανό αρνητικό αντίκτυπο, που μπορεί να έχει η υπερβολική κατανάλωση αυτού του περιεχομένου στην ψυχική υγεία, ιδιαίτερα στα παιδιά και τους νέους. Νωρίτερα φέτος, ένα κέντρο ψυχικής υγείας στις ΗΠΑ δημοσίευσε ακόμη και συμβουλές στο διαδίκτυο σχετικά, με το πώς να αναγνωρίσετε και να αποφύγετε τη «σήψη του εγκεφάλου».
Το διαδίκτυο διαμορφώνει και τη γλώσσα
Κοιτάζοντας πίσω τις «Λέξεις της Χρονιάς» τις τελευταίες δύο δεκαετίες, μπορούμε να δούμε τη αυξανόμενη ενασχόληση της κοινωνίας, με το πώς εξελίσσονται οι εικονικές μας ζωές και τον τρόπο με τον οποίο η κουλτούρα του Διαδικτύου διαπερνά τόσο πολύ το ποιοι είμαστε και γιατί μιλάμε. Η λέξη που κέρδισε το περασμένο έτος, το «rizz», ήταν ένα ενδιαφέρον παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η γλώσσα διαμορφώνεται και μοιράζεται όλο και περισσότερο στις διαδικτυακές κοινότητες: Το “rizz” που προέρχεται από τη λέξη charisma (χάρισμα), άρχισαν στη νότια Βαλτιμόρη να τη συντομεύουν, σε “rizzma” και τελικά σε “rizz” και ενώ βλέπουμε πως, ό,τι ξεκινάει από τις ΗΠΑ, γρήγορα καθιερώνεται παγκόσμια, μέσω της μεγάλης επιρροής που έχουν τα social media.
Το “brain rot” μιλά για έναν από τους αντιληπτούς κινδύνους της εικονικής ζωής και για το πώς χρησιμοποιούμε τον ελεύθερο χρόνο μας. Ο όρος «σήψη εγκεφάλου» έχει υιοθετηθεί από τους Gen Z και Gen Alpha, τις κοινότητες δηλαδή, που ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τη χρήση και τη δημιουργία του ψηφιακού περιεχομένου στο οποίο αυτός ο όρος αναφέρεται. Αυτές οι κοινότητες έχουν ενισχύσει την έκφραση μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, το ίδιο το μέρος που λέγεται ότι προκαλεί τη «σήψη του εγκεφάλου». Φαίνεται τελικά, πως οι νεότερες γενιές ενώ συνειδητοποιούν τον επιβλαβή αντίκτυπο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που έχουν κληρονομήσει, δεν πτοούνται ούτε δείχνουν διάθεση να αλλάξουν συνήθειες.
Πηγή: corp.oup.com