Η εφηβεία, αυτή η ευαίσθητη φάση μεταξύ παιδικής ηλικίας και ενηλικίωσης, σηματοδοτεί την έναρξη μίας περιόδου μεταμόρφωσης και εξερεύνησης. Ως γονείς και εκπαιδευτικοί, συχνά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την πολυπλοκότητα και τα μυστήρια αυτού του κομβικού σταδίου στην ανθρώπινη ανάπτυξη.
Ποια είναι η σχέση μεταξύ γονιού και εφήβου; Γιατί έρχεται συνεχώς σε ρήξη και πώς μπορεί να γίνει ισχυρότερη; Σε αυτό το άρθρο θα εμβαθύνουμε σε όλα όσα πρέπει να ξέρουμε για την μεταβατική αυτή περίοδο του παιδιού μας, μελετώντας το λεπτό ζήτημα της σχέσης γονιού και εφήβου.
Η μετάβαση προς την ενηλικίωση
Η εφηβεία είναι μια μετασχηματιστική περίοδος στην ανθρώπινη ανάπτυξη, που σηματοδοτεί τη μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Συνήθως εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 10 και 14 στα κορίτσια και 12 και 16 στα αγόρια και χαρακτηρίζεται από μια σειρά σωματικών, ορμονικών και ψυχολογικών αλλαγών. Παράλληλα με τις σωματικές αλλαγές, οι έφηβοι συχνά βιώνουν συναισθηματικές διακυμάνσεις, αυξημένα σεξουαλικά συναισθήματα καθώς και αναζήτηση ταυτότητας και ανεξαρτησίας.
Γιατί υπάρχουν εντάσεις στη σχέση εφήβου-γονιού;
Συχνά προκύπτουν εντάσεις στη σχέση εφήβου-γονέα, λόγω των εγγενών προκλήσεων που θέτει η μετάβαση από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Οι έφηβοι παλεύουν για την ανεξαρτησία τους, την αναζήτηση ταυτότητας και την επιθυμία για αυτονομία, ενώ οι γονείς μπορεί να δυσκολεύονται να αφεθούν και να προσαρμοστούν στον μεταβαλλόμενο ρόλο τους.
Οι συγκρούσεις μπορούν να προκύψουν καθώς οι έφηβοι διεκδικούν την ατομικότητά τους και δοκιμάζουν τα όριά τους, οδηγώντας σε διαμάχες σχετικά με τους κανόνες, τις ευθύνες και τη λήψη αποφάσεων. Ακόμη, η κακή επικοινωνία, το χάσμα των γενεών και οι διαφορετικές προοπτικές, σχετικά με τις αξίες και τις προσδοκίες, συμβάλλουν περαιτέρω στις εντάσεις.
Πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε τα έφηβα παιδιά μας;
Μία από τις καλύτερες στρατηγικές κατά τη διάρκεια της εφηβείας του παιδιού μας, είναι το να κατανοήσουμε τον εφηβικό εγκέφαλο. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι ένα καθοριστικό στάδιο στη ζωή ενός ανθρώπου και μία περίοδος που έχουμε διανύσει και εμείς. Γι’ αυτό, προσπαθούμε να δείχνουμε συμπόνια για τις αλλαγές που βιώνουν τα παιδιά και να τα καθησυχάσουμε, εξηγώντας τους ότι πολλές αλλαγές είναι φυσιολογικές και κάποιες άλλες απλά προσωρινές.
Πηγές: srcd.onlinelibrary.wiley.com, www.betterhealth.vic.gov.au