Όσο οι χρήστες κινητών τηλεφώνων γίνονται όλο και νεότεροι, τόσο αυξάνονται και οι γονείς που θέλουν να απαγορεύσουν τα smartphone για άτομα κάτω των 16 ετών, προκειμένου να προστατεύσουν τα παιδιά από τις επιπτώσεις αυτών των συσκευών στην ανάπτυξη τους. Και η αρχή έγινε στην Ισπανία.
Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής της Ισπανίας, το 85% των παιδιών μεταξύ 12 και 14 ετών έχουν κινητό τηλέφωνο. Οι εκκλήσεις προς την κυβέρνηση να απαγορεύσει τα κινητά για άτομα κάτω των 16 ετών αυξάνονται με γοργό ρυθμό. Χιλιάδες Ισπανοί γονείς οργανώνονται, για να προσπαθήσουν να απαγορεύσουν τα smartphone για παιδιά κάτω των 16 ετών, καθώς και να ζητήσουν από τις τοπικές κυβερνήσεις και τα εκπαιδευτικά κέντρα να τα απαγορεύσουν στις τάξεις.
Το κίνημα της Βαρκελώνης
Η κίνηση αυτή ξεκίνησε στη Βαρκελώνη, όταν αρκετοί γονείς σε μια γειτονιά δημιούργησαν μια ομάδα WhatsApp, παραπονούμενοι για το γεγονός, ότι πολλά 12χρονα παιδιά είχαν κινητά στο σχολείο και υποστηρίζοντας τους λόγους, για τους οποίους δεν θα αφήσουν τα δικά τους παιδιά να έχουν κινητά πριν από την ηλικία των 16 ετών.
Στη διαδικτυακή πλατφόρμα “Telegram”δημιουργήθηκε η πρωτοβουλία γνωστή ως “Adolescència lliure de móbils” (Έφηβοι χωρίς κινητά). Σε μόλις τέσσερις ημέρες, από τότε που ανακοινώθηκε η καταλανική πρωτοβουλία, δημιουργήθηκε μια μεγάλη ομάδα, στην οποία συμμετείχαν οικογένειες από πολλές επαρχίες. Εκατοντάδες ενδιαφερόμενοι γονείς εντάχθηκαν σε αυτή και το κίνημα εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα.
Σκοπός του κινήματος
Η ομάδα επιδιώκει να ευαισθητοποιήσει για τις αρνητικές επιπτώσεις των smartphone σε παιδιά κάτω των 16 ετών. Οι γονείς προσπαθούν τώρα να προωθήσουν νομοθετικές ενέργειες, ώστε το υπουργείο Παιδείας και οι τοπικές κυβερνήσεις να υιοθετήσουν μέτρα για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισμό στις οθόνες, από τους κινδύνους των κοινωνικών δικτύων και τους κινδύνους πρόσβασης σε περιεχόμενο, που δεν είναι κατάλληλο για την ηλικία τους. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν και την εξ ολοκλήρου απαγόρευση κινητών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Ο David Cortejoso, ψυχολόγος με ειδίκευση στις νέες τεχνολογίες εξηγεί: “Αντιμετωπίζουμε κάθε είδους προβλήματα: ψυχολογικά, συναισθηματικά, συμπεριφορικά και σωματικά. Η κατάσταση ξεφεύγει από τον έλεγχο για πολλούς γονείς, οι οποίοι βλέπουν ότι τα παιδιά τους εγκαταλείπουν τις καλές συνήθειες, δεν κοιμούνται, μειώνουν τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, εγκαταλείπουν τον αθλητισμό, υποφέρουν από διατροφικές διαταραχές και υφίστανται εκρηκτικές εναλλαγές της διάθεσης».
Βέβαια παρά την όλη έρευνα σχετικά με την επίδραση που έχουν τα τηλέφωνα στην τάξη, μόνο δύο περιοχές στην Ισπανία τα έχουν απαγορεύσει μέχρι στιγμής στα σχολεία – η Castilla-La Mancha και η Γαλικία, το 2014 και η Μαδρίτη, το 2020. Η Καταλονία ανακοίνωσε πρόσφατα, ότι τον Ιανουάριο του 2024 θα στείλει κατευθυντήριες γραμμές στα σχολεία για τη ρύθμιση της χρήσης κινητών τηλεφώνων.
Οι περισσότερες περιφέρειες όμως αφήνουν την απόφαση στα ίδια τα σχολεία, υποστηρίζοντας ότι η χρήση της τεχνολογίας είναι μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος σπουδών, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρωθεί στην προώθηση της χρήσης οθονών στις τάξεις. Ωστόσο οι ειδικοί συμφωνούν, ότι υπάρχει μια λεπτή γραμμή μεταξύ της χρήσης ψηφιακής τεχνολογίας για εκπαιδευτικούς σκοπούς και των προβλημάτων που προκαλούν τα κινητά τηλέφωνα στις τάξεις, κάτι που βρίσκεται επί του παρόντος στο επίκεντρο της συζήτησης.
Πηγή: www.thelocal.com