Η αλήθεια είναι, ότι αρκετές φορές είμαστε όλοι «χαζοί» σε πολλές περιπτώσεις. Δεν είναι ανθρωπίνως δυνατό να ξέρει κάποιος τα πάντα και να είναι καλός σε όλα—Και αυτό είναι εντάξει. Όσο περισσότερο το αποδεχόμαστε ως κοινωνία, τόσο λιγότερο επικριτικοί μπορούμε να είμαστε ο ένας για τον άλλον. Ωστόσο, η αλήθεια είναι, ότι όλοι θέλουμε να πιστεύουμε, πως έχουμε περισσότερη γνώση των πραγμάτων από ό,τι έχουμε στην πραγματικότητα.
Το να παραδεχτούμε, ότι δεν ξέρουμε κάτι, μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε ότι κρινόμαστε αρνητικά και βλάπτει την περηφάνια και τον εγωισμό μας. Δεν είναι κακό να παραδεχτούμε, ότι δεν ξέρουμε κάτι και να ζητήσουμε βοήθεια ή εξηγήσεις. Ο εγωισμός κλειδώνει τις δυνατότητές μας και εμποδίζει την εξέλιξή μας
Ο ρόλος του εγωισμού
Σκεφτείτε για παράδειγμα, μια συνάντηση στη δουλειά όταν ένα άτομο δίνει μια διάλεξη ή μια παρουσίαση για ένα περίπλοκο θέμα, που είναι δύσκολο για εσάς να καταλάβετε. Υπήρξε ποτέ μια στιγμή, που θέλατε να σηκώσετε το χέρι σας και να κάνετε μια διευκρινιστική ερώτηση, αλλά αποφασίσατε ότι προτιμάτε να μην καταλαβαίνετε, παρά να φανείτε «χαζοί» ανάμεσα στους συναδέλφους σας; Αυτός ήταν ο εγωισμός σας που προσπαθούσε να σας προστατεύσει.
Χρειαζόσασταν όμως πραγματικά προστασία; Τι θα είχε συμβεί αν είχατε κάνει αυτή την ερώτηση; Απλά δε θα χάνατε την ευκαιρία να μάθετε περισσότερα, ρωτώντας κάποιον με περισσότερη γνώση και εμπειρία. —Είναι εντάξει το να μην είσαι το πιο «έξυπνο» άτομο στο δωμάτιο.
Πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου
Να θυμάστε, ότι ένα ποσοστό των ατόμων στην αίθουσα είναι εξίσου μπερδεμένα με εσάς και ελπίζουν κρυφά, ότι κάποιος θα κάνει την ερώτηση ή θα σπάσει τη σιωπή, ώστε και αυτοί να μπορέσουν με τη σειρά τους να κάνουν μια ερώτηση ή να καταλάβουν περισσότερα. Κανείς δεν θέλει να είναι το μόνο άτομο που είναι μπερδεμένο ή δεν καταλαβαίνει. Όλοι θα προτιμούσαμε να έχουμε και «παρέα». Μην φοβάστε μήπως φανείτε «χαζοί» κάνοντας μια ερώτηση που ωφελεί το κοινό καλό. Στα μάτια αρκετών, θα είστε ήρωας!
Πώς να κάνετε καλύτερες ερωτήσεις
Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι. Όποιος λέει ότι «δεν υπάρχουν χαζές ερωτήσεις» λέει ψέματα. Και εδώ είναι που πρέπει να διασφαλίσετε, ότι κάνετε τις σωστές ερωτήσεις κάθε φορά. Πρώτον, να είστε πάντα άμεσοι και συγκεκριμένοι όταν χρειάζεται. Μην κάνετε ασαφείς ερωτήσεις που δεν σας δίνουν στην πραγματικότητα μια ξεκάθαρη ιδέα για αυτό που συζητείται. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα καλών ερωτήσεων σε σενάρια:
- Εάν είστε μπερδεμένοι σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ένας ομιλητής έχει διατυπώσει κάτι, ρωτήστε, «μπορείτε να το πείτε αυτό με άλλο τρόπο» ή συνοψίστε, τι πιστεύετε ότι προσπαθεί να πει και επιτρέψτε του να διορθώσει τυχόν παρεξηγήσεις.
- Εάν η έννοια είναι αφηρημένη ή δύσκολο να κατανοηθεί, ρωτήστε, «ποιο είναι ένα παράδειγμα/αναλογία που μπορείτε να δώσετε που μπορεί να σας βοηθήσει να εξηγήσετε αυτό που λέτε;»
- Εάν θέλετε να κατανοήσετε τη σημασία αυτού που λέγεται, ρωτήστε, «γιατί είναι το __ σημαντικό για την ιδέα της ευρύτερης εικόνας εδώ;» ή «ποιο είναι το κύριο αποτέλεσμα από αυτήν την ιδέα;»
Πως βοηθούν αυτές οι ερωτήσεις
Ερωτήσεις σαν αυτές βοηθούν εσάς (και όλους τους άλλους), επειδή επιτρέπουν στους ομιλητές να απλοποιούν περίπλοκες ιδέες στη στοιχειώδη μορφή τους, κάτι που βοηθά να τις αφομοιώσουμε πολύ πιο εύκολα. Όταν κατανοούμε την κεντρική ιδέα για κάτι, μόνο τότε μπορούμε να κατανοήσουμε τις μικρότερες, λιγότερο σημαντικές λεπτομέρειες που προσθέτουν πολυπλοκότητα σε ένα θέμα. Συμβουλή: Συνεχίστε να κάνετε ερωτήσεις έως ότου καταλάβετε όλα όσα πρέπει να ξέρετε, ακόμα κι αν «απογοητεύσετε» τους συναδέλφους σας, τους καθηγητές, τους διευθυντές κ.λπ. Να θυμάστε ότι είναι δουλειά τους να διασφαλίσουν ότι καταλαβαίνετε τι λένε.
Μην φοβάστε ότι θα φανείτε χαζοί. Πολλοί άλλοι είναι συνήθως το ίδιο μπερδεμένοι αλλά οι άνθρωποι είναι συνήθως πολύ ντροπαλοί ή φοβούνται την κριτική. Γίνετε ο πρώτος που θα μιλήσει και θα ρωτήσει γιατί ή πως και κάντε άμεσες και συγκεκριμένες ερωτήσεις, που αφορούν στην ουσία των θεμάτων, έτσι ώστε οι επεξηγήσεις να έχουν περισσότερο νόημα στη συνέχεια. Την επόμενη φορά που θα νιώσετε σύγχυση, θυμηθείτε αυτά τα πράγματα και αξιοποιήστε στο έπακρο κάθε συνάντηση, διάλεξη ή συζήτηση—Το να φαίνεσαι «χαζός» σημαίνει, ότι μαθαίνεις, ότι βελτιώνεσαι, ότι είσαι έτοιμος για κάθε νέα πρόκληση και ευκαιρία για ανάπτυξη—Και να θυμάστε: Εάν δεν καταλαβαίνετε κάτι, το πιθανότερο είναι ότι δεν το καταλαβαίνουν και πολλοί άλλοι.
Πηγή: medium.com