Το νερό είναι ένας από τους πιο ζωτικούς πόρους στον πλανήτη και η πρόσβαση σε αυτό αποτελεί θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η κρίση του νερού αποτελεί ολοένα και πιο επείγον παγκόσμιο ζήτημα.
Από τις ξηρασίες και τη λειψυδρία, έως τη μόλυνση και τη ρύπανση, υπάρχει μια σειρά προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, όσον αφορά στη διασφάλιση πρόσβασης σε πόσιμο και καθαρό νερό. Σε αυτό το άρθρο, θα διερευνήσουμε την εν λόγω κρίση, θα εξετάσουμε τα αίτια και τις συνέπειές της, καθώς και τον αντίκτυπό της στην ανθρώπινη υγεία και ευημερία.
Τι είναι η παγκόσμια κρίση νερού;
Το νερό μπορεί να είναι απαραίτητο για τη ζωή, ωστόσο 771 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο, 1 στους 10, δηλαδή, δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό. Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, η κρίση του νερού είναι ο πέμπτος παγκόσμιος κίνδυνος, όσον αφορά στις επιπτώσεις στην κοινωνία. Μάλιστα, σχεδόν 1,5 φορές ο πληθυσμός των Ηνωμένων Πολιτειών ζει χωρίς οικιακή σύνδεση νερού, γεγονός που συνεπάγεται ότι οι άνθρωποι αυτοί, ιδίως οι γυναίκες και τα παιδιά, πρέπει να αφιερώνουν χρόνο για να βρουν νερό, αντί να εργάζονται, να πηγαίνουν στο σχολείο ή να φροντίζουν τις οικογένειές τους.
Τα αίτια της παγκόσμιας κρίσης νερού
Η παγκόσμια κρίση νερού προκαλείται από ένα συνδυασμό παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής, της αύξησης του πληθυσμού, της ρύπανσης, της «πλαστικής» κρίσης, των μη βιώσιμων πρακτικών διαχείρισης των υδάτων και των ανεπαρκών υποδομών. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται, η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τα πρότυπα βροχοπτώσεων και επιδεινώνει τις ξηρασίες και τις πλημμύρες. Έτσι, τα αιτήματα για πόσιμο νερό πληθαίνουν, ενώ οι υδάτινοι πόροι γίνονται όλο και πιο σπάνιοι.
Η ρύπανση από βιομηχανικές και γεωργικές δραστηριότητες μολύνουν, επίσης, τις πηγές γλυκού νερού, καθιστώντας τες ακατάλληλες για ανθρώπινη κατανάλωση. Επιπλέον, οι απαρχαιωμένες και ανεπαρκείς υποδομές ύδρευσης σε πολλά μέρη του κόσμου, επιδεινώνουν το πρόβλημα, καθώς το νερό χάνεται μέσω διαρροών σωλήνων και αναποτελεσματικών συστημάτων διανομής.
Ο αντίκτυπος της κρίσης νερού στην κοινωνία
Η παγκόσμια κρίση νερού έχει σημαντικό αντίκτυπο στην κοινωνία, ιδίως σε περιοχές όπου η πρόσβαση σε καθαρό και ασφαλές νερό είναι περιορισμένη. Η έλλειψη επαρκών υδάτινων πόρων μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των υδατογενών ασθενειών, όπως η χολέρα και ο τυφοειδής πυρετός, οι οποίες δύνανται να είναι θανατηφόρες. Επιπρόσθετα, η έλλειψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις για τους πόρους, επιδεινώνοντας τις πολιτικές εντάσεις και την αστάθεια σε ορισμένες περιοχές.
Διεθνής συνεργασία: το κλειδί για την πρόσβαση στο νερό
Σχεδόν κάθε παρέμβαση που σχετίζεται με το νερό, περιλαμβάνει κάποιο είδος συνεργασίας. Οι καλλιέργειες απαιτούν κοινά συστήματα άρδευσης μεταξύ των αγροτών, για αυτό η παροχή ασφαλούς και οικονομικά προσιτού νερού στις πόλεις και τις αγροτικές περιοχές, είναι δυνατή μόνο μέσω μιας κοινοτικής διαχείρισης των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης.
Η συνεργασία μεταξύ αυτών των αστικών και αγροτικών κοινοτήτων είναι απαραίτητη, τόσο για τη διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας, όσο και των εισοδημάτων των γεωργών. Πιο συγκεκριμένα, η διαχείριση των ποταμών και των υδροφόρων οριζόντων που διασχίζουν τα διεθνή σύνορα, καθιστά τα πράγματα ακόμη πιο περίπλοκα. Ενώ η συνεργασία σε διασυνοριακές λεκάνες και υδροφόρους ορίζοντες έχει αποδειχθεί ότι αποφέρει πολλά οφέλη πέρα από την ασφάλεια των υδάτων, μόνο 6 από τους 468 διεθνώς κοινόχρηστους υδροφόρους ορίζοντες στον κόσμο, υπόκεινται σε επίσημη συμφωνία συνεργασίας.
Πηγές: www.unesco.org, water.org