Το ξέρατε ότι στην Αμερική υπάρχει η “National Ask a Stupid Question Day”; Αν και η προεπιλεγμένη ημερομηνία για την Ημέρα του «Κάνε μία Χαζή Ερώτηση» είναι η 28η Σεπτεμβρίου, συνήθως γιορτάζεται στα σχολεία την τελευταία ημέρα της σχολικής χρονιάς. Ο εορτασμός καθιερώθηκε στη δεκαετία του 1980 από δασκάλους, που ήθελαν να ενθαρρύνουν τα παιδιά να κάνουν πιο ψαγμένες και πρωτότυπες ερωτήσεις στην τάξη. Όπως έγραψε και ο Stephen King, «Η μόνη χαζή ερώτηση είναι αυτή που δεν κάνεις». Προς τιμήν αυτής της ημέρας λοιπόν, ακολουθεί μια λίστα με έξι «χαζές» ερωτήσεις που στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου χαζές.
Μπορείτε να φτερνιστείτε με τα μάτια ανοιχτά;
Η απάντηση σε αυτό είναι όχι — για τους περισσότερους ανθρώπους — αλλά η ερώτηση, γιατί δεν μπορείτε να το κάνετε αυτό είναι ενδιαφέρουσα. Υπάρχει ένας μύθος, ότι αν φτερνιστείτε με τα μάτια σας ανοιχτά, αυτά θα βγουν από το κεφάλι σας. Αν και αυτό μπορεί να είναι ένα διασκεδαστικό ανέκδοτο, δεν είναι αλήθεια. Τα μάτια σας κλείνουν όταν φτερνίζεστε, όπως το γόνατό σας τραντάζεται όταν το χτυπάτε: είναι ένα αντανακλαστικό και είναι κάτι που δεν μπορούμε να ελέγξουμε.
Έβρεξε ποτέ βατράχια;
Παραδόξως για πολλούς, η απάντηση σε αυτό είναι ναι! Το φαινόμενο, αν και ακούγεται ψεύτικο, συμβαίνει όταν εμφανίζεται μια υδάτινη ροή (βασικά ένας ανεμοστρόβιλος πάνω από το νερό). Ο άνεμος μαζεύει το νερό (και ό,τι τυχαίνει να κολυμπάει μέσα σε αυτό) και το μεταφέρει στη δίνη του μέχρι να χάσει την πίεση και να το απελευθερώσει ξανά, με τη μορφή βροχής. Συνήθως, τα βατράχια δεν επιβιώνουν από την ατυχή «μετακόμιση». Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στα ψάρια.
Γιατί οι άνθρωποι έχουν 2 σετ δοντιών;
Έχετε σκεφτεί ποτέ γιατί βγάζουμε ένα ολόκληρο σετ δοντιών όταν είμαστε μικροί, τα χάνουμε και μετά αποκτάμε ένα εντελώς νέο σετ; Σύμφωνα με το BBC: «Ο λόγος για τον οποίο έχουμε δύο σετ δόντια πιθανότατα έχει να κάνει με το μέγεθος. Ένα πλήρες σύνολο μόνιμων δοντιών θα ήταν πολύ μεγάλο για να χωρέσει στο στόμα ενός μικρού παιδιού. Έτσι τα πρώτα δόντια λειτουργούν ως γέφυρα μέχρι να μεγαλώσει η γνάθος αρκετά για να φιλοξενήσει ένα πλήρες σύνολο μόνιμων δοντιών».
Γιατί μας πιάνει λόξιγκας;
Ένα ακόμα σωματικό φαινόμενο, που οι άνθρωποι δεν σκέφτονται πολύ: ο λόξιγκας. Ο λόξιγκας είναι το σύμπτωμα που παρουσιάζεται, όταν το διάφραγμα, δηλαδή ο μυς που χωρίζει τον θώρακα από την κοιλιά, κάνει μία ξαφνική σπασμωδική σύσπαση. Όταν συσπαστεί το διάφραγμα, εισπνέετε αέρα και οι φωνητικές χορδές κλείνουν απότομα προκαλώντας τον ήχο του λόξιγκα. Ο λόξιγκας συμβαίνει όταν το διάφραγμά είναι ερεθισμένο, όπως όταν τρώτε πολύ γρήγορα και λαμβάνετε επιπλέον αέρα, πίνετε ανθρακούχα ποτά, τρώτε πάρα πολύ ή έχετε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.
Ονειρεύονται τα ζώα;
Είναι πολύ πιθανό, λέει ο Hugo Spiers, Ph.D., ψυχολόγος στο University College του Λονδίνου: «Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη δραστηριότητα του εγκεφάλου σε αρουραίους, πρώτα καθώς τα ζώα έβλεπαν την τροφή τους σε μια τοποθεσία που δεν μπορούσαν να φτάσουν, μετά καθώς ξεκουράζονταν σε έναν ξεχωριστό θάλαμο και, τέλος, καθώς τους επέτρεπαν να περπατήσουν μέχρι το φαγητό. Η δραστηριότητα εξειδικευμένων εγκεφαλικών κυττάρων έδειξε, ότι κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου χρόνου, οι αρουραίοι προσομοίωσαν το περπάτημα από και προς τα τρόφιμα που δεν μπορούσαν να φτάσουν». Μια παρόμοια μελέτη έγινε με γάτες, όπου οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι αν και τα ζώα μπορεί να μην ονειρεύονται όπως εμείς, βλέπουν πράγματι εικόνες κατά τη διάρκεια του ύπνου REM.
Γιατί έχουμε σκωληκοειδή απόφυση;
Πολλοί ερευνητές πιστεύουν, ότι η σκωληκοειδής απόφυση είναι ένα παράδειγμα ενός υπολειπόμενου οργάνου – ενός οργάνου που δεν χρειαζόμαστε πλέον αλλά το έχουμε ακόμα στο σώμα μας. Κάποιες έρευνες δείχνουν, ότι η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να είναι το επίκεντρο του ανοσοποιητικού μας συστήματος, φιλοξενώντας «καλά βακτήρια», που μπορούν να μας βοηθήσουν να καταπολεμήσουμε τη μόλυνση. Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν, ότι η σκωληκοειδής απόφυση μπορεί να βοηθήσει εξαιρετικά, όταν το έντερο είναι γεμάτο με ανθυγιεινά βακτήρια. Οπότε αν έχετε ακόμα τη δική σας — μπράβο!
Ορίστε, λοιπόν. Έξι εκ πρώτης όψεως χαζές ερωτήσεις, που —με περαιτέρω έρευνα— δεν είναι πραγματικά χαζές. Και να θυμάστε: Ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις είναι να ρωτάς.
Πηγή: www.treehugger.com