Κανείς δεν είναι τέλειος και είναι εντάξει να μην νιώθεις εντάξει μερικές φορές. Δεν μπορείτε να περάσετε τη ζωή σας περιμένοντας να είστε ευτυχισμένοι καθημερινά, γιατί η ζωή συχνά μας απογοητεύει. Όμως η ζωή που απεικονίζουμε στο διαδίκτυο είναι συνήθως τελείως διαφορετική από την πραγματικότητα. Αλλά γιατί λέμε ψέματα; Είναι επειδή φοβόμαστε να πούμε την αλήθεια ή απλώς επειδή θέλουμε να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες όλων;
Η τέλεια ζωή δεν υπάρχει
Υπάρχει πάντα μια συγκεκριμένη κοινωνική πίεση στο διαδικτυακό κόσμο αλλά και στον πραγματικό κόσμο, για να είμαστε τέλειοι ενώ στην πραγματικότητα δεν είμαστε. Η ψευδαίσθηση της τέλειας ζωής θα μπορούσε να προέρχεται από τους άλλους. Βλέπετε συχνά ανθρώπους να εκθέτουν τη ζωή τους στα social media, και θα θέλατε να ήσασταν στη θέση τους. Αλλά σας έχει περάσει από το μυαλό, ότι πιθανότατα δημοσιεύουν πάντα μόνο τα καλά πράγματα; Μερικές φορές μπορεί να παρακολουθησετε ένα ιδιαίτερα συναισθηματικά βίντεο, αλλά ποιος μπορεί να πει, ότι δεν έχει σκηνοθετηθεί και ότι το θέμα έχει παραποιηθεί για να ταιριάζει στο βίντεο;
Η ψευδαίσθηση τις περισσότερες φορές προέρχεται απλώς από αυτό, που οι άνθρωποι αναρτούν στο διαδίκτυο. Το να ειδωλοποιούμε ορισμένους ανθρώπους, μας οδηγεί στο να πιστεύουμε ότι έχουν την τέλεια ζωή, ενώ στην πραγματικότητα μάλλον παλεύουν όπως όλοι μας. Στις μέρες μας, οι άνθρωποι είναι εθισμενοι στο να επιδεικνύουν τη ζωή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε όλος ο κόσμος να δει την «τέλεια» ζωή τους.
Πραγματικότητα εναντίον Instagram
Μερικές φορές βλέπετε φωτογραφίες στο διαδίκτυο, που αναφέρουν «Πραγματικότητα εναντίον Instagram». Δείχνουν ας πούμε, εικόνες ανθρώπων, με αστεία πρόσωπα, χωρίς μακιγιάζ, αχτένιστους ή μόλις έχουν ξυπνήσει. Ναι, αυτή είναι η πραγματικότητα. Αλλά όταν το συγκρίνεις με αυτό που θέλει να δει το «Instagram», είναι άλλο: να βάζεις φίλτρα, να ποζάρεις σε συγκεκριμένες γωνίες, να έχεις τέλειο μακιγιάζ και τελικά να δείχνεις τελείως διαφορετικό άτομο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο θα πρέπει να φοβόμαστε να δημοσιεύσουμε πώς μοιάζουμε πραγματικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή τι κάνουμε στη ζωή μας, αλλά για μερικούς η πίεση να φαίνονται τέλειοι και να απεικονίζουν την τέλεια ζωή είναι μεγάλη. Και είναι κρίμα.
Οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία
Είναι ασφαλές να πούμε ότι το Instagram μπορεί να έχει μία από τις μεγαλύτερες επιπτώσεις στην ψυχική υγεία. Κάτι που είναι κατανοητό, όταν π.χ βλέπετε συνεχώς αδύνατα κορίτσια με το μπικίνι τους, να εξερευνούν τον κόσμο. Αλλά το Instagram «δεν λέει πάντα την αλήθεια» και αυτό το ξεχνούν οι άνθρωποι. Είναι το μέσο κοινωνικής δικτύωσης με τις μεγαλύτερες επιπτώσεις για την ψυχική υγεία και ευεξία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα σε σχεδόν 1.500 εφήβους και νεαρούς ενήλικες. Επηρεάζει τον τρόπο που νιώθουμε, με αρνητικό τρόπο.
Για όσους αγωνίζονται με θέματα ψυχικής υγείας όπως π.χ η κατάθλιψη, η πίεση της τελειότητας και της μόνιμης ευτυχίας, μπορεί να επηρεάσει αρνητικά, το πως αισθάνονται. Η σκέψη, ότι πρέπει πάντα να είναι ευτυχισμένοι, είναι πρόκληση από μόνη της και οι επιπτώσεις είναι σκληρές.
Η τέλεια ζωή δεν υπάρχει
Είναι λυπηρό να σκεφτόμαστε πολλές φορές «ότι πρέπει» να απαθανατίσουμε τις στιγμές μιας ζωής-συνήθως ωραιοποιημένες- για να τις δημοσιεύσουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντί να τις ζούμε και να απολαμβάνουμε αυτό που έχουμε μπροστά μας. Η θλιβερή αλήθεια βέβαια είναι, ότι αν δημοσιεύατε τα άσχημα πράγματα στη ζωή σας, πόσοι «φίλοι του Facebook» π.χ, θα έμεναν στη ζωή σας; Μάλλον όχι και τόσοι πολλοί.
Δυστυχώς, ο διαδικτυακός κόσμος δεν θέλει να βλέπει κάθε πέντε λεπτά status κάποιου, να μιλάει για τα άσχημα πράγματα στη ζωή. Οι άνθρωποι γενικά, προτιμούν να δημοσιεύουν τις θετικές πτυχές της ζωής τους περισσότερο από τις αρνητικές, κάτι που είναι κατανοητό. Δεν μπορούμε όμως να έχουμε πάντα τη ζωή που θέλουμε, πρέπει να είμαστε ευχαριστημένοι με αυτό που έχουμε και αν δεν είναι αυτό η «τέλεια» ζωή, τότε δεν πειράζει, γιατί τις περισσότερες φορές οι άνθρωποι που λένε ότι την έχουν, λένε τη μισή αλήθεια, να το θυμάστε.
Είναι εντάξει να μην είσαι εντάξει
Οι προσδοκίες για να ζήσουμε αυτή τη ζωή που βλέπουμε στο διαδίκτυο, δεν είναι πραγματικότητα, είναι κάτι που έχει δημιουργηθεί για να τραβήξει την προσοχή μας. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν τραβήξεις αυτή τη μάσκα, υπάρχει κάποιος από κάτω που παλεύει πολύ, οπότε:
- μην πιστεύετε όλα όσα βλέπετε στο διαδίκτυο
- μην αισθάνεστε ότι έχετε αποτύχει, επειδή η ζωή σας δεν είναι «τέλεια»
- εκτιμήστε αυτό που μπορείτε να κάνετε και ζήστε τη στιγμή
- μην προσπαθείτε να είστε κάποιος που δεν είστε
Η αλήθεια είναι μία: Όλοι στη ζωή έχουν προβλήματα. Επομένως, εάν πραγματικά υποφέρετε και πρέπει να μιλήσετε σε κάποιον, μην κρύβετε ποιοι είστε ή πώς νιώθετε. Αν μοιραστείτε τα συναισθήματά σας, θα νιώσετε ανακούφιση. Το ταξίδι της ζωής, έχει πολλά σκαμπανεβάσματα, που μας διαμορφώνουν σε αυτό που είμαστε. Δεν θα είναι πάντα τέλειο, αλλά θα είναι αυτό που εμείς θα φτιάξουμε. Αγνοήστε λοιπόν τις δημοσιεύσεις που βλέπετε στο διαδίκτυο και απλώς ζήστε τη ζωή σας χωρίς να ανησυχείτε αν είναι «τέλεια» ή όχι. Να θυμάστε ότι κανείς δεν είναι τέλειος, ούτε και οι ζωές μας και τελικά είναι εντάξει να μην είναι όλα εντάξει.