Η πολυπλοκότητα του έρωτα εκτείνεται πολύ πέρα από την απεικόνισή του σε παραμύθια και ρομαντικές ταινίες. Ενώ συχνά ταυτίζουμε τον έρωτα ως πηγή χαράς και εκπλήρωσης, η σκοτεινή πλευρά του, γνωστή ως lovesickness, είναι εξίσου έντονη.
Αν και δεν αναγνωρίζεται επίσημα ως διάγνωση, η ασθένεια του έρωτα εκδηλώνεται ως ένα ισχυρό μείγμα συναισθηματικής αναταραχής και σωματικής δυσφορίας, που πηγάζει από τα υψηλά επίπεδα του έρωτα μέχρι τα χαμηλά της θλίψης. Ας εξερευνήσουμε, λοιπόν, την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ μυαλού και σώματος, ρίχνοντας φως στον βαθύ αντίκτυπο της αγάπης, της απώλειας και της λαχτάρας στο ανθρώπινο σώμα.
Τι ορίζουμε ως «lovesickness»;
Ο όρος «ερωτοπάθεια», κοινώς lovesickness περιλαμβάνει μια σειρά συναισθημάτων, από το «χτυποκάρδι» της νέας αγάπης μέχρι τη βαθιά θλίψη της ανεκπλήρωτης αγάπης ή της απώλειας. Αν και δεν αναγνωρίζεται κλινικά, η ασθένεια αυτή του έρωτα συνδέεται συχνά με συμπτώματα παρόμοια με τη θλίψη ή την κατάθλιψη. Ακόμη, σωματικές εκδηλώσεις όπως ναυτία, αυξημένος καρδιακός ρυθμός και ένταση στο σώμα μπορούν να συνοδεύσουν τη συναισθηματική αναταραχή του lovesickness.
Ποια είναι τα συμπτώματα της «ασθένειας»;
Δεν υπάρχει κλινικός ορισμός, αλλά η ερωτοπάθεια συνήθως αντιπροσωπεύει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα ανταποκρίνεται στα συναισθήματα και το μυαλό. Συνήθως, οι προκλήσεις της σχέσης προκαλούν άγχος, κατάθλιψη, αδυναμία και απελπισία, τα οποία με τη σειρά τους πιθανόν να προκαλέσουν σωματικά συμπτώματα: ανορεξία, κόπωση, «πλάκωμα» στο στήθος, σφίξιμο στο στομάχι, πονοκέφαλο και χαμηλή διάθεση.
Τι είναι το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς;
Υπάρχει επίσης ένα φαινόμενο που ονομάζεται σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς που μπορεί να σχετίζεται με συναισθήματα αγάπης και απώλειας. Το σύνδρομο ραγισμένης καρδιάς, επίσης γνωστό ως μυοκαρδιοπάθεια, περιγράφει τη φυσική σύνδεση μεταξύ καρδιακού συναισθηματικού βάρους και καρδιακών προβλημάτων, όπως πόνο στο στήθος και μη φυσιολογικούς καρδιακούς παλμούς.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πιο κοινά σημάδια του συνδρόμου ραγισμένης καρδιάς είναι ο πόνος στο στήθος και η δύσπνοια, τα οποία συνήθως εμφανίζονται ως αντίδραση σε ένα συναισθηματικά αγχωτικό γεγονός, όπως στο lovesickness.
Στρατηγικές αντιμετώπισης
Ενώ η ερωτοπάθεια μπορεί να μην έχει επίσημη θεραπεία, υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα άτομα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της. Η αναζήτηση υποστήριξης από φίλους και αγαπημένους, η άσκηση δραστηριοτήτων αυτοφροντίδας όπως ο πρωινός διαλογισμός και η τακτική άσκηση μπορούν να συμβάλουν στη συναισθηματική ευεξία. Επιπλέον, η ψυχοθεραπεία, ιδιαίτερα η διαλεκτική συμπεριφορική θεραπεία, μπορεί να προσφέρει πολύτιμα εργαλεία για τη διαχείριση καταστροφικών συναισθημάτων που σχετίζονται με την «ασθένεια».
Συμπερασματικά
Η ερωτοπάθεια είναι μια απόδειξη της βαθιάς επιρροής που μπορεί να έχει η αγάπη και ο έρωτας τόσο στο μυαλό όσο και στο σώμα. Ενώ τα συμπτώματά της μπορεί να διαφέρουν, από την ευφορία της πρωτόγνωρης αγάπης, μέχρι την απελπισία του χωρισμού, είναι μια εμπειρία που υπερβαίνει τα πολιτισμικά και κοινωνικά «σύνορα».
Πηγή: everydayhealth.com