Η λέξη «αντιπαράθεση» κάνει μερικούς από εμάς να νιώθουμε πολύ άβολα. Όταν σκεφτόμαστε να μιλήσουμε σε έναν φίλο για κάτι που έκανε και μας αναστάτωσε, νιώθουμε φόβο. Πιστεύουμε ότι η αντιπαράθεση είναι συνταγή καταστροφής αλλά στην πραγματικότητα ισχύει το αντίθετο. Το να μοιραζόμαστε τις ανησυχίες μας με τους φίλους μας μπορεί πραγματικά να βελτιώσει τις σχέσεις μας, ενώ η συγκράτηση των συναισθημάτων μας συνήθως οδηγεί σε μεγαλύτερα προβλήματα.
Τι συμβαίνει όταν συγκρατούμε τα συναισθήματα μας
Ωστόσο, δεν βοηθάει να αποφεύγουμε να ασχολούμαστε με πράγματα που μας ενοχλούν στις σχέσεις μας. Όταν συγκρατούμε τα συναισθήματά μας συσσωρεύονται εσωτερικά, μετατρέπονται σε αγανάκτηση και μετά σε θυμό. Τελικά, ο θυμός αρχίζει να διαρρέει ως δυσάρεστες παρατηρήσεις ή παθητικά-επιθετικές συμπεριφορές. Μερικές φορές, εκρήγνυται ακόμη και προς τα έξω σε ένα ξέσπασμα εναντίον του φίλου. Η πρόθεσή μας ήταν να αποτρέψουμε τη σύγκρουση, αλλά η καταστολή των αναγκών και των συναισθημάτων μας τείνει να μας γυρίζει πίσω. Ένα άλλο αποτέλεσμα της αποφυγής της αντιπαράθεσης είναι, ότι αποσυνδεόμαστε συναισθηματικά από τους φίλους μας. Όταν δεν είμαστε ειλικρινείς μαζί τους για το τι μας ενοχλεί, δεν καταλαβαίνουν ποιοι πραγματικά είμαστε. Το να μην μοιραζόμαστε τα αληθινά συναισθήματά μας κάνει τις σχέσεις μας να λιμνάζουν ή να διαλύονται. Και πάλι, όχι το αποτέλεσμα που περιμέναμε όταν επιλέξαμε να κρατήσουμε τα πράγματα για τον εαυτό μας.
Η αποτελεσματική επικοινωνία δεν είναι πάντα εύκολη
Προφανώς, το ιδανικό είναι να μάθουμε πώς να επικοινωνούμε αποτελεσματικά, αλλά αυτό δεν είναι πάντα εύκολο: Είναι ένα πράγμα να πούμε στους φίλους μας πόσο νοιαζόμαστε και πόσο χαρούμενοι είμαστε στη σχέση. Είναι άλλο να εκφράζουμε δυσαρέσκεια ή ακόμα χειρότερα θυμό. Φοβόμαστε την απόρριψη, πιστεύοντας ότι αν δεν είμαστε «καλοί» ή «ευχάριστοι», ο φίλος μας θα μας εγκαταλείψει. Ξεχνάμε, ότι ένας πραγματικός φίλος δεν θα εξαφανιστεί με το πρώτο σημάδι δυσκολίας. ειδικά αν εκφραζόμαστε με εύλογο και σεβασμό.
Η αντιπαράθεση είναι ο τρόπος να ξεχωρίσουμε τους πραγματικούς φίλους
Στην πραγματικότητα, το να μιλάμε στους φίλους μας για τα πράγματα που έχουν κάνει και μας έχουν αναστατώσει, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ανακαλύψουμε ποιοι πραγματικά είναι. Εάν οι φίλοι μας είναι συμπονετικοί, ανταποκρίνονται σε αυτά που τους λέμε και είναι πρόθυμοι να αλλάξουν τις προβληματικές συμπεριφορές τους, είναι απόδειξη, ότι πραγματικά νοιάζονται για εμάς. Εάν, από την άλλη πλευρά, αρνηθούν αυτό που έκαναν, θυμώσουν μαζί μας που το αναφέραμε ή μας πουν ότι αντιδρούμε υπερβολικά, αυτό δείχνει ότι δεν είναι πρόθυμοι ή δεν μπορούν να διαπραγματευτούν τη σχέση καλή πίστη. Η αντιπαράθεση, για το λόγο αυτό, είναι ένας ιδανικός τρόπος για να ξεχωρίσουμε τους πραγματικούς και τους ψεύτικους φίλους μας. Οι μόνες σχέσεις που κινδυνεύουν από αντιπαράθεση είναι αυτές που δεν αξίζει να διατηρηθούν.
Πως θα προχωρήσετε στην αντιπαράθεση
- Το πιο σημαντικό είναι να ξεκινήστε με την επιβεβαίωση. Ενημερώστε το φίλο σας πόσο εκτιμάτε τη σχέση σας και ότι αυτός είναι ο λόγος που μοιράζεστε τις ανησυχίες σας. Αντί να είστε καταγγελτικοί, απλώς πείτε του, πώς σας έκανε να νιώσετε η συμπεριφορά τους. Κάντε δηλώσεις όπως: «Όταν έστελνες μηνύματα ενώ προσπαθούσα να σου μιλήσω, με πλήγωσε. Ένιωθα ότι δεν σε ένοιαζε τι έλεγα». Αποφύγετε να λέτε πράγματα όπως, «Εσύ πάντα…» ή «Ποτέ…» Θυμηθείτε, η αντιπαράθεση υποτίθεται ότι επιλύει ένα πρόβλημα και όχι να δημιουργήσει κι άλλο.
- Επιλέξτε τον κατάλληλο χρόνο και μέρος όπου μπορείτε να κάνετε μια ουσιαστική συζήτηση χωρίς περισπασμούς και όπου ο φίλος σας δεν είναι πιθανό να ντραπεί ή να αμυνθεί, δηλαδή όχι μπροστά σε άλλους ανθρώπους.
- Στη συνέχεια, μείνετε ήσυχοι και δώστε προσοχή στην αντίδραση του φίλου σας. Το πώς θα ανταποκριθούν, θα σας δώσει ουσιαστικές πληροφορίες. Εάν τον έχετε αντιμετωπίσει με αγάπη, σεβασμό και λογικό τρόπο, ένας καλός φίλος θα πρέπει να απαντήσει το ίδιο. Οποιοσδήποτε άλλος τύπος απάντησης θα σας δείξει ότι είναι απίθανο να μπορέσετε να επιλύσετε προβλήματα με αυτό το άτομο.
Γενικά, η αντιπαράθεση είναι αρχικά μια αποθαρρυντική πρόταση, αλλά όπως και οτιδήποτε άλλο, όσο πιο συχνά προσπαθείτε, τόσο πιο εύκολο θα είναι και τόσο καλύτερα θα το καταφέρετε. Μετά από μερικές επιτυχημένες προσπάθειες να μιλήσετε στους φίλους σας για τις ανάγκες και τα συναισθήματά σας, θα γίνει δεύτερη φύση σας. Οι φίλοι σας θα ξέρουν πού βρίσκεστε και θα είστε στην προνομιακή θέση να γνωρίζετε ποιοι είναι πραγματικά οι πραγματικοί σας φίλοι.
Πηγή: marciasirotamd.com