Πιάνεις συνέχεια τον εαυτό σου να ανησυχεί για το τι σκέφτονται οι άλλοι; Δεν κάνεις κάτι που θέλεις επειδή φοβάσαι τι θα πουν οι άλλοι; Είναι φυσιολογικό και υγιές να ενδιαφέρεσαι για το τι σκέφτονται οι άλλοι, μέχρι που κάποια στιγμή, δεν είναι.
Είναι στη φύση μας να θέλουμε να αισθανόμαστε αποδεκτοί , γιατί εξελιχθήκαμε για να επιβιώνουμε καλύτερα σε ομάδες. Είναι μια φυσική μονάδα μέτρησης της επιτυχίας σου να αποζητάς τον σεβασμό, τις καλές σκέψεις και την εμπιστοσύνη των ανθρώπων, είναι γραμμένο στο DNA σου.
Η έγκριση των άλλων μας δίνει μια υψηλότερη αίσθηση αυτοεκτίμησης
Μια μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν έδειξε, ότι «τα τμήματα του εγκεφάλου, που δραστηριοποιούνται όταν βιώνεις κοινωνική απόρριψη, είναι τα ίδια τμήματα, που ενεργοποιούνται όταν αισθάνεσαι σωματικό πόνο».
Το πρόβλημα προκύπτει, όταν αρχίζεις να δίνεις μεγαλύτερο βάρος σε αυτό, που σκέφτονται οι ΑΛΛΟΙ για σένα και όχι σε αυτό, που σκέφτεσαι ΕΣΥ για τον εαυτό σου, ίσως τώρα είναι η ώρα να αρχίσεις να «φιλτράρεις» αυτά που ακούς.
Ο τρόπος που βιώνουμε τον κόσμο βασίζεται στις «ιστορίες» που λέμε στον εαυτό μας. Έλκουμε ασυνείδητα σχέσεις και εμπειρίες, που επικυρώνουν αυτές τις ιστορίες. Αν αισθάνεσαι ήδη ευάλωτη ή ευάλωτος όταν σε κρίνουν, είναι σαν να επιβεβαιώνονται οι χειρότεροι φόβοι που έχεις για τον εαυτό σου.
Πιθανοί λόγοι, που νοιάζεσαι περισσότερο για το τι σκέφτονται οι άλλοι:
- παιδική τραυματική ηλικία
- γονείς ή φροντιστές που ήταν ιδιαίτερα επικριτικοί
- παραμέληση
- έλλειμα αγάπης
Είναι φυσιολογικό να είσαι ευάλωτος ή ευάλωτη, ή να κάνεις λάθος -Έτσι είναι η ζωή- όπως λέει η Μπρενέ Μπράουν, η ευαλωτότητα είναι ο τόπος γέννησης της καινοτομίας, της δημιουργικότητας και της αλλαγής!
Είναι καλό να δίνεις αξία στις γνώμες των δικών σου ανθρώπων που σέβεσαι. Έτσι δημιουργείς σημαντικές σχέσεις. Ακόμη χρειάζεσαι ανατροφοδότηση που θα εμπιστεύεσαι κατά καιρούς, ώστε να γίνεις καλύτερος άνθρωπος και να αναπτυχθείς στην καριέρα σου και στις σχέσεις σου.
Τι μπορείς να κάνεις για να μην ανησυχείς υπερβολικά για το τι σκέφτονται οι άλλοι;
- Να παρατηρείς τις σκέψεις σου.
- Μην υπεραναλύεις ή βιάζεσαι να βγάλεις συμπεράσματα.
- Αναρωτήσου αν κάτι που σου λένε είναι η αλήθεια ή είναι μόνο η γνώμη κάποιου.
- Ξέχνα την τελειότητα. Δεν υπάρχει. Η τελειότητα είναι μια ψευδαίσθηση που βρίσκεται μόνο στα κοινωνικά δίκτυα και δεν έχει θέση στην πραγματική ζωή.
- Δούλεψε προς αυτό που σου δίνει χαρά και ξέχνα τα υπόλοιπα.
- Σταμάτησε να συγκρίνεις τον εαυτό σου με τους άλλους.
- Χρησιμοποίησε τον ανταγωνισμό και τη σύγκριση μόνο σαν κινητοποίηση, και όχι σαν κλίμακα.
- Καλλιέργησε σχέσεις με ανθρώπους που σε εκτιμούν και δεν σε κρίνουν.
- Εξασκήσουν στην αποδοχή του εαυτού σου, ως ο καταπληκτικός άνθρωπος που είσαι.
- Μην υπερτιμάς τον ανταγωνισμό και μην υποτιμάς τον εαυτό σου. Είσαι καλύτερη/καλύτερος από όσο νομίζεις.
Πηγή: samiraholma.com
Έφη Μεσιτίδου
BSc (Hons) Psychology
Ψυχολόγος, Mindfulness Instructor
efimesitidou@gmail.com
tiktok: efimesitidoupsychologist
fb: EfiMesitidouPsychologist