Στην αναζήτηση της κατανόησης της ηλικίας, συχνά είμαστε χωρισμένοι μεταξύ του χρονολογικού και του βιολογικού εαυτού μας. Η χρονολογική ηλικία «χτυπάει» αμείλικτα, σηματοδοτώντας το χρόνο από τη γέννηση. Ωστόσο, η βιολογική ηλικία εμβαθύνει, αντανακλώντας την κατάσταση του σώματος, που επηρεάζεται από τον τρόπο ζωής, τη γενετική και το περιβάλλον. Η παροιμία «η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός» αντηχεί βαθιά: δεν είναι τα χρόνια που έχουμε ζήσει που υπαγορεύουν τη ζωτικότητά μας, αλλά το πώς αισθανόμαστε μέσα σε αυτά τα χρόνια!
Χρονολογική και βιολογική ηλικία
Η χρονολογική ηλικία σηματοδοτεί το χρόνο από τη γέννηση, ένας αμετάβλητος αριθμός ανεβαίνει σταθερά. Αντίθετα, η βιολογική ηλικία μετρά την κατάσταση του σώματος, αντικατοπτρίζει πόσο καλά ή άσχημα έχει γεράσει το σώμα μας, συχνά επηρεαζόμενο από παράγοντες όπως η διατροφή, η άσκηση, το άγχος και η ψυχική υγεία. Ενώ η χρονολογική ηλικία είναι σταθερή, η βιολογική ηλικία είναι ευέλικτη, προσφέροντας ευκαιρίες για επιβράδυνση ή επιτάχυνση της διαδικασίας.
Γιατί το άγχος συνδέεται με την γήρανση;
Η βιολογική ηλικία συμπυκνώνει τη φθορά στο σώμα μας. Το άγχος, η διατροφή, η άσκηση και η ψυχική υγεία επηρεάζουν σημαντικά αυτή τη μέτρηση. Έρευνες δείχνουν ότι το ψυχολογικό στρες μπορεί να επιταχύνει την κυτταρική γήρανση, επηρεάζοντας τη βιολογική μας ηλικία. Αντίθετα, μια θετική νοοτροπία, ανθεκτικότητα και υγιείς μηχανισμοί αντιμετώπισης μπορούν ενδεχομένως να επιβραδύνουν αυτή τη διαδικασία, καθιστώντας μας βιολογικά νεότερους απ’ότι δείχνουν τα χρόνια μας.
Μία αισιόδοξη νοοτροπία
Η αντίληψή μας για την ηλικία είναι εύπλαστη. Οι ψυχολογικοί παράγοντες διαμορφώνουν την αυτοαντίληψή μας, επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τη γήρανση. Αγκαλιάζοντας μια νεανική νοοτροπία, παραμένοντας περίεργοι, αφοσιωμένοι και βρίσκοντας χαρά στη ζωή μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε νεότεροι και πιο ζωντανοί, ανεξάρτητα από τα χρόνια που έχουμε συσσωρεύσει.
Υιοθετώντας θετικές σκέψεις
Η αναγνώριση της αλληλένδετης φύσης της ψυχολογίας και της γήρανσης προσφέρει ένα μονοπάτι για να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με το χρόνο. Η υιοθέτηση μιας θετικής ψυχικής προοπτικής, η διαχείριση του άγχους, η προώθηση συνδέσεων και η συμμετοχή σε δραστηριότητες που φέρνουν χαρά μπορούν ενδεχομένως να επιβραδύνουν το βιολογικό ρολόι, επιτρέποντάς μας να γερνάμε με χάρη ενώ αισθανόμαστε νεότεροι και πιο ζωντανοί.
Στην ουσία, η ζωή μας δεν υπαγορεύεται μόνο από το πέρασμα του χρόνου. Έχει να κάνει με το πώς αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας μέσα σε αυτό το χρονικό πλαίσιο. Καλλιεργώντας την ψυχολογική μας ευεξία, μπορούμε να επηρεάσουμε τη βιολογική μας ηλικία, αγκαλιάζοντας μια πληρέστερη, πιο ζωντανή καθημερινότητα, ανεξάρτητα από έναν αριθμό.
Πηγή: ncbi.nlm.nih.gov