Έχετε ποτέ ζητήσει συγγνώμη όταν κάποιος άλλος σας έσπρωξε ή ζητήσατε συγγνώμη, που δεν απαντήσατε σε ένα email στη μέση της νύχτας ενώ κοιμόσασταν; Αν και υπάρχουν πολλές φορές που το να λες «συγγνώμη» είναι το σωστό, υπάρχουν φορές που το «συγγνώμη» δεν σε βοηθάει.
Γιατί οι άνθρωποι ζητούν υπερβολικά συγγνώμη;
Η υπερβολική συγγνώμη μπορεί να συμβεί για διάφορους λόγους. Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους, σύμφωνα με την Jocelyn Hamsher, θεραπεύτρια, είναι:
- Έχετε ψευδείς ενοχές: αίσθημα ευθύνης για κάτι για το οποίο δεν ευθύνεστε ή αίσθημα ενοχής για τη συμπεριφορά κάποιου άλλου.
- Επιδιώκετε την έγκριση των άλλων: Η υπερβολική συγγνώμη υποκινείται από την προσπάθεια διαχείρισης των συναισθημάτων των άλλων, για να τους κάνει να νιώσουν καλύτερα. Ακόμα κι αν δεν ήσουν εσύ που έκανες κάτι κακό, ζητάς συγνώμη επειδή νιώθεις άβολα, όταν οι άλλοι άνθρωποι δεν είναι ευχαριστημένοι.
- Έχετε χαμηλή αυτοεκτίμηση: Όταν κάποιος έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση, μπορεί να αισθάνεται, ότι «καταλαμβάνει πολύ χώρο», ζητά πάρα πολλά ή ενοχλεί. Σε αυτή την περίπτωση, οι άνθρωποι ζητούν συχνά συγγνώμη, καθώς αισθάνονται ότι δεν αξίζουν χρόνο, χώρο ή προσοχή.
- Αντιμετωπίζετε προβλήματα ψυχικής υγείας όπως: κατάθλιψη, κοινωνικό άγχος, αγχώδη διαταραχή, οριακή διαταραχή προσωπικότητας, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή μετατραυματικό στρες.
Τι μπορείτε να πείτε αντί για «συγγνώμη»;
Πείτε ευχαριστώ αντί αυτού. Ένας πολύ καλός τρόπος για να αλλάξετε την οπτική γωνία του «Συγγνώμη» είναι να λέτε «ευχαριστώ» αντί αυτού. Για παράδειγμα:
- Συγνώμη που άργησα – Σας ευχαριστώ για την υπομονή σας μέχρι να φτάσω.
- Συγγνώμη, να σου ζητήσω μια χάρη; – Σας ευχαριστώ που είστε πρόθυμοι να βοηθήσετε.
- Συγγνώμη δεν μπορώ να έρθω – Ευχαριστώ που με κάλεσες αλλά δεν μπορώ να τα καταφέρω.
- Συγγνώμη που το ξέχασα – Ευχαριστώ που μου το θύμισες.
- Συγνώμη για την ενόχληση – Σας ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Πως η υπερβολική συγνώμη θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ:
1. Οι άνθρωποι χάνουν απλά το σεβασμό για εσάς
Στο βιβλίο της, «Η δύναμη της συγγνώμης», η ψυχοθεραπεύτρια Μπέβερλι Ένγκελ λέει, ότι η υπερβολική συγγνώμη δεν διαφέρει τόσο από το υπερβολικό κομπλιμέντο. Μπορεί να νομίζετε, ότι εμφανίζετε τον εαυτό σας ως ένα καλό και στοργικό άτομο, αλλά στην πραγματικότητα στέλνετε το μήνυμα, ότι δεν έχετε αυτοπεποίθηση και είστε αναποτελεσματικός.
2. Μειώνει τον αντίκτυπο μελλοντικών απολογιών
Εάν λέτε «συγγνώμη» για κάθε μικρό πράγμα τώρα, η συγγνώμη σας θα έχει μικρότερη βαρύτητα αργότερα — για καταστάσεις, που πραγματικά δικαιολογούν μια ειλικρινή συγγνώμη.
3. Είναι ενοχλητικό
Όλοι βρεθήκαμε κοντά σε κάποιους, που ζητούν συνεχώς συγγνώμη. Κατανοούμε, ότι προσπαθούν απλώς να είναι καλοί, αλλά συχνά μπορεί να εξουθενωτικό και εκνευριστικό ταυτόχρονα.
4. Μπορεί να μειώσει την αυτοεκτίμησή σας
Η επιλογή να ΜΗΝ ζητήσετε συγγνώμη μπορεί να έχει ψυχολογικά οφέλη. Έρευνες διαπίστωσαν, ότι οι συμμετέχοντες που αρνήθηκαν να εκφράσουν τύψεις, και να ζητήσουν συγνώμη, έδειξαν σημάδια μεγαλύτερης αυτοεκτίμησης, αυξημένα αισθήματα δύναμης (ή ελέγχου) και ακεραιότητας.
Ρωτήσετε λοιπόν τον εαυτό σας, «έκανα κάτι λάθος;» Εάν η απάντηση είναι «όχι», αντισταθείτε στην παρόρμηση να ζητήσετε συγγνώμη. Οι σωστοί άνθρωποι θα σας αγαπούν, θα σας σέβονται και θα θέλουν την παρέα σας χωρίς να ζητάτε συγγνώμη για όλα. Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες μια ειλικρινής συγγνώμη μπορεί να είναι ευεργετική. Είναι απολύτως εντάξει να λέτε συγγνώμη όταν χρειάζεται και είναι εντάξει το να παραλείπετε, όταν δεν είστε η αιτία του κακού. Δε φταίτε εσείς για όλα. Μπορεί να χρειαστεί χρόνος για να σταματήσετε αυτή τη συνήθεια αλλά αξίζει τον κόπο να προσπαθήσετε.
Πηγή: www.cnbc.com