Ο αντίκτυπος της τεχνητής νοημοσύνης στις δουλειές του σεναρίου και της υποκριτικής είναι ένα βασικό ζήτημα που οδήγησε σε απεργία του Σωματείου Συγγραφέων και του Σωματείου ηθοποιών έξω από τα στούντιο της Paramount στο Λος Άντζελες στο Χόλιγουντ.
Ψηφιακά avatars και σενάρια κατόπιν ψηφιακής εντολής
Ο φόβος να αντικατασταθούν από ένα λογισμικό -από ψηφιακά avatars που δημιουργούνται από συστήματα τεχνητής νοημοσύνης – είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο χιλιάδες μέλη του “SAG-AFTRA”, του συνδικάτου καλλιτεχνών τηλεόρασης και κινηματογράφου, προχώρησαν σε απεργία. Μαζί τους ήταν και οι σεναριογράφοι του Σωματείου Συγγραφέων της Αμερικής, οι οποίοι φοβούνται, ότι οι παραγωγοί ταινιών θα χρησιμοποιήσουν κάποια μέρα προγράμματα τεχνητής νοημοσύνης όπως το “ChatGPT”, για να δημιουργήσουν σενάρια ταινιών κατόπιν εντολής.
Τεχνητή νοημοσύνη και εργασιακές σχέσεις
Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης βρίσκονται ήδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ενώ διακυβεύεται μια στοίβα άλλων ζητημάτων – συμπεριλαμβανομένης της αμοιβής -, η διαμάχη για την τεχνητή νοημοσύνη και την εμβέλειά της στον εργασιακό χώρο καθιστά τη διαμαρτυρία ιστορική, είπαν οι αναλυτές. «Είναι μια επαναστατική στιγμή στις εργασιακές σχέσεις», δήλωσε ο Daron Acemoglu, καθηγητής οικονομικών της εργασίας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης.
Ως συνήθως με τις επαναστάσεις, κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί. Και δεν είναι σαφές εάν το αποτέλεσμα της σύγκρουσης, θα χρησιμεύσει ως οδηγός για μελλοντικές διαφωνίες σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη στον χώρο εργασίας. Οι σεναριογράφοι και οι ηθοποιοί έχουν ισχυρά συνδικάτα για να παλέψουν ώστε να τεθούν όρια στη χρήση συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, αλλά μόνο το 11% περίπου των υπόλοιπων εργαζομένων στις ΗΠΑ ανήκουν σε συνδικάτα.
Οι εργαζόμενοι των οποίων οι θέσεις εργασίας κινδυνεύουν είναι διάσπαρτοι σε πολλούς κλάδους που βασίζονται στη γνώση, συμπεριλαμβανομένης της νομικής έρευνας, της λογιστικής, της γραφιστικής και της εκπαίδευσης. Η οργάνωση όλων αυτών όμως και η συσπείρωση θα ήταν εξαιρετικά δύσκολη.
Ψηφιακές σαρώσεις προσώπων και σωμάτων
Ήδη εκπρόσωποι της “Alliance of Motion Picture and Television Producers”, της εμπορικής ομάδας που διαπραγματεύεται για τα στούντιο, ζήτησαν το δικαίωμα να κάνουν ψηφιακές σαρώσεις προσώπων και σωμάτων ηθοποιών. Αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε «επαναλήψεις», όταν ένας σκηνοθέτης χρειάζεται να προσθέσει υλικό σε μια ταινία μετά την ολοκλήρωση των γυρισμάτων. Επίσης διεκδίκησαν το δικαίωμα να διατηρήσουν τις ψηφιακές σαρώσεις για χρήση σε μελλοντικές ταινίες.
Με το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης, αυτές οι σαρωμένες εικόνες θα μπορούσαν να προγραμματιστούν, ώστε να κινούνται και να εκφωνούν το διάλογο με την αρχική φωνή του ηθοποιού. Το σχέδιο, είπε ο ηθοποιός Tom Kemp, ήταν να «χρησιμοποιηθεί αυτός ο συνθετικός ηθοποιός σε άλλες ταινίες και άλλες τηλεοπτικές εκπομπές για πάντα, χωρίς να λάβουμε τη συγκατάθεση του αληθινού ηθοποιού ή να του δώσουμε μια δεκάρα».
Η ομάδα παραγωγών δεν απάντησε σε αιτήματα των άμεσα ενδιαφερομένων, αλλά ανέφερε σε μια δήλωση, ότι οι ερμηνευτές θα πρέπει να δώσουν άδεια για την επαναχρησιμοποίηση των ψηφιακών τους avatar. Η δήλωση δεν ανέφερε τίποτα σχετικά με το εάν οι καλλιτέχνες θα πληρωθούν για την επαναχρησιμοποίηση.
Οι επιπτώσεις για τους σεναριογράφους
Οι σεναριογράφοι, εν τω μεταξύ, φοβούνται ότι τα προηγούμενα έργα τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν εναντίον τους. Οι παραγωγοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν βιβλιοθήκες υπαρχόντων σεναρίων,για να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη να γράφει σενάρια, δήλωσε το συνδικάτο σεναριογράφων, αφήνοντας μόνο λίγες θέσεις εργασίας για ανθρώπους συγγραφείς – κυρίως σε χαμηλά αμειβόμενες εργασίες μοντάζ. Πολλοί βέβαια παραδέχονται, ότι τα σενάρια που έχουν γραφτεί με τεχνητή νοημοσύνη πιθανότατα δεν θα είναι αριστουργήματα.
Πράγματι, η υπερβολική εξάρτηση από την τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να βλάψει το Χόλιγουντ, πνίγοντας τον παραδοσιακό αγωγό ταλέντων του. Αλλά οι παραγωγοί δεν σκέφτονται μακροπρόθεσμα. Είναι πολύ επικεντρωμένοι στα κέρδη του επόμενου τριμήνου και μπορεί να μην έχουν μακροπρόθεσμο όραμα.
Ο αγώνας των συνδικάτων θα πρέπει να χρησιμεύσει ως προειδοποίηση, ότι τα εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης προορίζονται να «προκαλέσουν» τους εργαζόμενους σε κάθε τομέα της οικονομίας.
Πηγή: www.bostonglobe.com