«Ο εγκέφαλος των ανθρώπων έχει περισσότερο ενδιαφέρον από την εμφάνιση, νομίζω», είπε η ηθοποιός του Χόλιγουντ και εφευρέτης, Hedy Lamarr το 1990, 10 χρόνια πριν πεθάνει. Η εντυπωσιακή σταρ του κινηματογράφου μπορεί να είναι πιο γνωστή για τους ρόλους της στις υποψήφιες για Όσκαρ ταινίες της δεκαετίας του 1940 «Algiers» και «Sampson and Delilah» αλλά το τεχνολογικό της μυαλό της είναι η μεγαλύτερη κληρονομιά της, σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ “Bombshell: The Hedy Lamarr Story”, που αφηγείται τη ζωή της.
Frequency-hopping spread spectrum
Η LaMarr το 1941 κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για το “Frequency-hopping spread spectrum” (Το φάσμα εξάπλωσης συχνότητας). Πρόκειται για την επαναλαμβανόμενη εναλλαγή της φέρουσας συχνότητας κατά τη διάρκεια ραδιομετάδοσης, για τη μείωση των παρεμβολών και την αποφυγή υποκλοπών. Αυτή η τεχνολογία έγινε ο πρόδρομος του ασφαλούς Wi-Fi, GPS και Bluetooth, που χρησιμοποιούνται τώρα από δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Η LaMarr βρίσκει την αληθινή της κλήση
Η ιστορία της ζωής της LaMarr είναι πράγματι αξιοσημείωτη. Γεννημένη στην Αυστρία από Εβραίους γονείς σε ηλικία 19 ετών έκανε έναν αποτυχημένο γάμο με έναν εύπορο κατασκευαστή πυρομαχικών αλλά το έσκασε από το σπίτι τους με ποδήλατο στη μέση της νύχτας.
Μετανάστευσε στις ΗΠΑ πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τράβηξε το βλέμμα του επικεφαλής του στούντιο της MGM, στο πλοίο από το Λονδίνο για Νέα Υόρκη. Η LaMarr μιλούσε ελάχιστα αγγλικά, αλλά υπέγραψε ένα επικερδές συμβόλαιο για να παίξει σε ταινίες του Χόλιγουντ. Η Βιεννέζα καλλονή εγκαταστάθηκε στο Μπέβερλι Χιλς και συναναστράφηκε με διασημότητες, όπως ο Τζον Φ. Κένεντι και ο Χάουαρντ Χιουζ, οι οποίοι της παρείχαν εξοπλισμό για να κάνει πειράματα στο τρέιλερ της κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων από την υποκριτική. Σε αυτό το επιστημονικό περιβάλλον η LaMarr βρήκε την αληθινή της κλήση.
Η αναγνώριση που άργησε να έρθει
«Οι εφευρέσεις είναι εύκολο να τις κάνω. Δεν χρειάζεται να δουλέψω με ιδέες, έρχονται φυσικά», έχει πει η LaMarr. Αυτό που ωστόσο δεν ήρθε φυσικά στη LaMarr, ήταν η φήμη και η αποζημίωση που της άξιζε για τις ιδέες της. Μέχρι σήμερα, ούτε η LaMarr ούτε οι κληρονόμοι της έχουν δει κέρδη από τη βιομηχανία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για την οποία η ιδέα της άνοιξε το δρόμο, παρόλο που ο στρατός των ΗΠΑ έχει αναγνωρίσει δημόσια το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και τη συμβολή της στην τεχνολογία. Οι πολυδιάστατες γυναίκες συχνά θεωρούνται πολύ απειλητικές. Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη, που οι επιχειρηματικές προσπάθειες της LaMarr για παραγωγή και σκηνοθεσία ταινιών στη δεκαετία του 1940 δεν ενθαρρύνθηκαν. Ή ότι χρειάστηκαν δεκαετίες για να αναγνωριστεί ως η επιτυχημένη εφευρέτρια που ήταν.
Η κόρη της LaMarr, Denise Loder, είναι περήφανη για το εφευρετικό μυαλό της μητέρας της και τη δουλειά που έκανε σε όλη τη διάρκεια της καριέρας της, για να ξεπεράσει τα όρια του τρόπου με τον οποίο ο κόσμος αντιλαμβάνονταν τις γυναίκες. Σημειώνει, ότι η μαμά της και η Betty Davis ήταν δύο από τις πρώτες γυναίκες που είχαν εταιρείες παραγωγής και διηγήθηκαν ιστορίες μέσα από τη γυναικεία οπτική. «Ήταν μια γυναίκα πολύ μπροστά από την εποχή της».
Πηγή: www.forbes.com