Οι κάμερες κυκλοφορίας με χρήση τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται να αποτρέψουν τις μη ασφαλείς συνήθειες οδήγησης και να βελτιώσουν την οδική ασφάλεια. Για την καταπολέμηση του αυξανόμενου αριθμού ατυχημάτων, που προκαλούνται από απρόσεκτη οδήγηση και από την απόσπαση της προσοχής οδηγών, το Ηνωμένο Βασίλειο σχεδιάζει τη χρήση καμερών ταχύτητας με τεχνητή νοημοσύνη.
Αυτές οι κάμερες δεν περιορίζονται απλώς στο να πιάνουν τους οδηγούς που υπερβαίνουν το όριο ταχύτητας. Αντίθετα, διαθέτουν την ικανότητα να εντοπίζουν οδηγούς που χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα ή δε φορούν ζώνες ασφαλείας – δύο σημαντικοί παράγοντες που συμβάλλουν σε τροχαία ατυχήματα. Αυτή η πρωτοβουλία αποτελεί ένα σημαντικό άλμα προς τα εμπρός από τις υπάρχουσες πρακτικές. Αναλύοντας εικόνες από πολλές γωνίες, αυτές οι κάμερες μπορούν να διακρίνουν εάν ένας οδηγός κρατά ένα τηλέφωνο, ακόμα κι αν είναι διακριτικά τοποθετημένο στα πόδια του. Αυτό το ολοκληρωμένο σύστημα επιτήρησης επισημαίνει αυτόματα πιθανές παραβιάσεις, απλοποιώντας τη διαδικασία για την επιβολή του νόμου.
Ένα αμφιλεγόμενο βήμα
Ωστόσο, αυτό το τεχνολογικό άλμα έχει προκαλέσει τεράστιο σάλο. Οι υποστηρικτές της ιδιωτικής ζωής έχουν επικρίνει την παρεμβατική φύση της επιτήρησης που βασίζεται σε AI. Πολλοί καταδίκασαν έντονα τη χρήση «μη αποδεδειγμένων αναλύσεων βίντεο με τεχνητή νοημοσύνη», για την παρακολούθηση και την πιθανή ποινικοποίηση των οδηγών. Θεωρούν, ότι αυτού του είδους η παρακολούθηση, η οποία αντιμετωπίζει κάθε οδηγό ως πιθανό ύποπτο, είναι υπερβολική και απειλεί την ιδιωτική ζωή όλων των πολιτών. Η Ένωση Αυτοκινητιστών έχει αναγνωρίσει τα πιθανά οφέλη τέτοιων καμερών για την οδική ασφάλεια, αλλά προειδοποίησε για την υπερβολική χρήση τους. Ενώ αυτές οι κάμερες μπορούν να καταγράψουν συγκεκριμένα περιστατικά, δεν έχουν την ικανότητα να παρέμβουν σε καταστάσεις όπου η ακανόνιστη συμπεριφορά ενός οδηγού, όπως η υπερβολική ταχύτητα, μπορεί να αποδοθεί σε μέθη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η παρουσία τροχονόμου παραμένει καθοριστική.
Έρευνα που διεξήχθη από το Υπουργείο Μεταφορών, αποκαλύπτει ότι 150.000 έως 400.000 από τα 50 εκατομμύρια Βρετανούς οδηγούς συνεχίζουν να χρησιμοποιούν παράνομα το κινητό τους ενώ βρίσκονται πίσω από το τιμόνι, συμβάλλοντας σε αμέτρητα ατυχήματα.
Ενόψει αυτών των στατιστικών, είναι πολύ πιθανόν, ότι η ανάπτυξη καμερών AI θα αναγκάσει τους οδηγούς να επανεξετάσουν τη συμπεριφορά τους και να δώσουν προτεραιότητα στην ασφάλεια. Αξιοποιώντας την τεχνολογία για την αποτροπή επικίνδυνων οδηγικών συνηθειών, οι υπεύθυνοι ελπίζουν να δημιουργήσουν ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για όλους τους χρήστες του δρόμου.
Ολοκληρώνοντας, η συζήτηση σχετικά με τις κάμερες των δρόμων, που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, υπογραμμίζει την περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ της τεχνολογικής προόδου και του ατομικού απορρήτου, καθώς και την ανάγκη για εξισορρόπηση μεταξύ ασφάλειας και ιδιωτικότητας. Ενώ αυτές οι κάμερες υπόσχονται σημαντική μείωση των ατυχημάτων, που προκαλούνται από απρόσεκτη οδήγηση, εγείρουν επίσης εύλογες ανησυχίες σχετικά με τη διάβρωση του απορρήτου και την πιθανότητα κακής χρήσης των δεδομένων παρακολούθησης. Τα όρια είναι πολύ ρευστά και χρειάζεται μεγάλη προσοχή.