Η πανδημία έφερε μεγάλες αναταράξεις και αλλαγές σε παγκόσμιο επίπεδο και άλλαξε ριζικά τον τρόπο ζωής μας. Μια απο τις σημαντικότερες αλλαγές ήταν το μεγάλο κύμα μετάβασης του εργασιακού τομέα στον ψηφιακό κόσμο, μια αλλαγή που φαίνεται πως είναι εδώ για να μείνει. Η αλλαγή αυτή έδωσε το πάτημα στον πληροφοριακό και τεχνολογικό τομέα (IT: Information Technology) να ανθίσει ακόμα περισσότερο και η ανάπτυξή του έγινε αναπόσπαστο κομμάτι σχεδόν κάθε εταιρείας.
Επιπλέον, νέοι κλάδοι εμφανίστηκαν με το blockchain, το cyber security (ασφάλεια του κυβερνοχώρου) και το cloud computing (κωδικοποίηση των cloud server), να είναι στο προσκήνιο. Τώρα, πιο πολύ από ποτέ, οι εταιρείες επενδύουν σε ανθρώπους με ειδίκευση στον τομέα του IT και παρακάτω είναι οι ειδικότητες με την μεγαλύτερη ζήτηση.
AI Game Programmer
Οι AI game programmers ( προγραμματιστές παιχνιδιών βασιζόμενοι στην τεχνητή νοημοσύνη) είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία της λογικής πίσω από κάθε παιχνίδι, από τη συμπεριφορά των χαρακτήρων, την χαρτογράφηση και τα αντικείμενα. Δουλεία τους είναι να μπορούμε να έχουμε μια πιο ρεαλιστική και καθηλωτική εμπειρία στα σωστά επίπεδα δυσκολίας.
Η θέση του AI game programmer είναι ενδιαφέρουσα καθώς συνδυάζει τον δημιουργικό κόσμο των video games με την πιο τεχνική εκμάθηση λειτουργίας τεχνητής νοημοσύνης. Ο ρόλος προϋποθέτει γνώσεις στατιστικής, μαθηματικών, πληροφοριακών συστημάτων και προφανώς εμπειρία στα video games.
Cloud Engineer
Πολλές επιχειρήσεις αποθηκεύουν πλέον τα δεδομένα τους σε κάποιον κλαουντικό server, έτσι ώστε να διευκολύνεται η απομακρυσμένη πρόσβαση στα αρχεία και τα συστήματα τους.
Αυτή την διαδικασία διαχειρίζονται οι Cloud Engineers (μηχανικοί cloud), καθώς είναι υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό της υποδομής του cloud της επιχείρησης, την συντήρηση και την ανάπτυξή του.
Ένας cloud engineer είναι σημαντικό να έχει γνώσεις ανάπτυξης λογισμικού, γλωσσών προγραμματισμού και εμπειρία στον σχεδιασμό ιστοσελίδων και υπηρεσιών που βασίζονται σε cloud.
Data Scientist / Big Data Specialist
Οι ειδικοί των μεγάλων δεδομένων (Big data analysts) ή αλλιώς οι επιστήμονες δεδομένων (data scientist) συλλέγουν και αναλύουν τεράστιες βάσεις δεδομένων είτε αυτές είναι οργανωμένες η ανοργάνωτες. Η θέση ενός Data Scientist χρειάζεται έναν συνδυασμό γνώσης πληροφοριακών συστημάτων, μαθηματικών και στατιστικής.
Οι Big Data Scientists αξιολογούν τα αποτελέσματα που προκύπτουν από την επεξεργασία, την ανάλυση και τη μοντελοποίηση δεδομένων και σχεδιάζουν την κατάλληλη στρατηγική για επιχειρήσεις και οργανισμούς. Σημαντικό είναι κάποιος σε αυτόν τον τομέα να έχει εις βάθος γνώση μαθηματικών και προγραμματισμού και έφεση στην δημιουργία αλγορίθμων.
Blockchain Development
Η βιομηχανία των blockchain είναι μια από τις πιο ταχύρυθμα αναπτυσσόμενες και γι’ αυτό η ζήτηση είναι μεγάλη. Ακριβώς επειδή πρόκειται για έναν καινούριο κλάδο οι εφαρμογές ποικίλουν από τη δημιουργία αποκεντρωμένων μοντέλων (Web 3.0), τη συλλογή δεδομένων για ψηφιακά ακίνητα, τη δημιουργία NFT, και τον έλεγχο οικονομικών συναλλαγών.
Κάποιος που θέλει να ασχοληθεί με το blockchain development έχει δύο επιλογές. Η πρώτη αφορά την ειδίκευση στον σχεδιασμό πρωτοκόλλου και αρχιτεκτονικης για την ανάπτυξη κώδικα blockchain, το οποίο απαιτεί γνώσεις στην κρυπτογραφία,την θεωρία παιγνίων, τα οικονομικά και τα πληροφοριακά συστήματα. Η δεύτερη κατηγορία σχετίζεται με τη δημιουργία εφαρμογών του blockchain, η οποία περιστρέφεται πιο πολύ γύρω από την διοίκηση επιχειρήσεων και την επιχειρηματικότητα.
Cybersecurity Specialist
Το λεγόμενο hacking έχει φτάσει σε νέα επίπεδα κινδύνου, και γίνεται ολοένα και πιο δυνατό ειδικά με την ταχεία ανάπτυξη του quantum computing. Για το λόγο αυτό, οι εταιρείες σήμερα κάνουν τεράστιες επενδύσεις στο cybersecurity, με σκοπό να προστατεύσουν τις δικές τους υποδομές, αλλά και τα αρχεία και τα περιουσιακά στοιχεία των πελατών τους.
Ένας Cyber Security Specialist αναζητά τις αδυναμίες και τους κινδύνους τόσο στο υλικό όσο και στο λογισμικό και έχει την ευθύνη να παρακολουθεί και να προλαμβάνει κάποια πιθανή επίθεση στο δίκτυο. Πρέπει να είναι σε εγρήγορση για πιθανούς κινδύνους, και να αναγνωρίζει τα τρωτά σημεία του συστήματος, έτσι ώστε να “χτίζει” το κατάλληλο Firewall.
DevOps Engineer
Ο όρος DevOps αναφέρεται σε μια σειρά πρακτικών που συνδυάζουν την δημιουργία λογισμικού (software development) και λειτουργίες IT (IT operations). Οι DevOps Engineers είναι το πιο σημαντικά γρανάζια στις εταιρείες δημιουργίας και ανάπτυξης λογισμικού. Είναι εκείνοι που αναπτύσσουν διαδικασίες, εργαλεία και μεθόδους διατήρησης των λογισμικών – από τον κώδικα και τις δοκιμές του μέχρι την συντήρηση και τις αναβαθμίσεις.
Χρειάζεται να είναι ευέλικτοι επαγγελματίες που να μπορούν να χειριστούν όχι μόνο τα τεχνικά ζητήματα, αλλά και το διαχειριστικό κομμάτι ενός έργου. Γι’αυτό είναι σημαντικό να έχουν άριστες γνώσεις όχι μόνο μαθηματικών και κώδικα, αλλά και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και λειτουργιών. Ακόμη είναι πολύ σημαντικό να είναι ευέλικτοι και να μπορούν να δουλεύουν υπό πίεση.
Quantitative Analyst
H θέση του Quantitative Analyst είναι η ψηφιακή εξέλιξη του επαγγέλματος του χρηματιστή. Πλέον με τη χρήση λογισμικών και αλγορίθμων, οι quantitative analysts μπορούν να έχουν πρόσβαση σε πολλαπλά χρηματιστήρια και να πραγματοποιούν αγοραπωλησίες μετοχών, όταν αυτές φτάνουν στις βέλτιστες τιμές κέρδους. Γι’ αυτό οι quantitative analysts είναι μια από τις θέσεις με τη μεγαλύτερη ζήτηση στον χρηματιστηριακό τομέα.
Ο τίτλος του Quantitative Analyst έχει ως αρμοδιότητες την εφαρμογή μαθηματικών μοντέλων και στατιστικών σε χρηματοοικονομικά ζητήματα. Με άλλα λόγια, οι αναλυτές προσπαθούν να κάνουν προβλέψεις για το μέλλον χρησιμοποιώντας παρελθοντικά δεδομένα. Με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, αναπτύσσουν μοντέλα και αλγορίθμους και είναι βασικό να έχουν άριστη γνώση μαθηματικών, οικονομικών, στατιστικής αλλά και διαχείρισης κρίσεων.
Πηγές: www.monster.com, www.theladders.com